«Το μέτρο του τέλους ακινήτων, μέσω ΔΕΗ δεν είναι ευχάριστο. Έπρεπε να καλυφθεί το ανελαστικό κενό 1,7 δισ. ευρώ, μέσα σε τρεις μήνες, που είχε συμφωνηθεί βάση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου. Δεν είχαμε άλλες επιλογές». Αυτό δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, κ. Ηλίας Πλασκοβίτης, μιλώντας στον «ANT1».

«Η ΔΕΗ έχει το καλύτερο αρχείο σχετικά με τα ακίνητα, και περιλαμβάνει και τα αυθαίρετα, κάτι που το καθιστά και πιο δίκαιο. Το τέλος ακινήτων, είναι φόρος κατοχής περιουσίας, και πληρώνει κανείς βάση συντελεστή της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο», συμπλήρωσε ο κ. Πλασκοβίτης.

Απαντώντας μάλιστα σχετικά με τις αλλαγές του αφορολόγητου, ανέφερε ότι «δεν μπορούσαμε να φτάσουμε το ύψος των εσόδων, χωρίς να φορολογήσουμε την πρώτη κατοικία».

Πάντως σημείωσε ότι «υπάρχουν λάθη στους λογαριασμούς, δεν ασχολήθηκε κανείς να τα διορθώσει στο παρελθόν και προκύπτουν τώρα. Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία για να διορθωθούν». Έχουμε επίπεδα διορθωτικών κινήσεων, την επέκταση κατηγοριών ευπαθών ομάδων, όπως π.χ. για τους ανάπηρους άνω 80%, αλλά και την εξατομίκευση αντιμετώπισης για αναξιοπαθούντες πολίτες, και τέλος για περιπτώσεις που εξαρτάται η βιωσιμότητά τους πλήρως, όπως επιχειρήσεις γκαράζ και αποθήκευσης, ξεκαθάρισε ο κ. Πλασκοβίτης. Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ρεύμα δεν κόβεται, μέχρι να αποφανθεί η ειδική επιτροπή σχετικά με την εξαίρεση από το τέλος ακινήτων, για τις κατηγορίες που προβλέπεται.

Εξάλλου, ανέφερε ότι ο ετήσιος φόρος του ΕΤΑΚ θα εισπραχθεί κανονικά, παρά το «χαράτσι» για τα ακίνητα. Οι «άδικες αυτές ρυθμίσεις» επιβλήθηκαν, καθώς «το φορολογικό μας σύστημα δεν λειτουργεί καλά, και είμαι ο πρώτος που θα το πω αυτό», ανέφερε ο κ. Πλασκοβίτης και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι, αν δεν διασφαλίσουμε την σωτηρία της χώρας, δεν θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ούτε τις χαμηλές συντάξεις.

Ακούμε συχνά ότι η χώρα είναι σε έναν πόλεμο. Εγώ «ζω τον πόλεμο στο πετσί μου 12 ώρες την ημέρα», είπε.