Η συζήτηση για τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανοίξει και σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες εξελίξεις αναμένονται μετά την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού. Ο Γ. Παπανδρέου πραγματοποιεί συναντήσεις με όλα τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στέλνει δύο μηνύματα.
Πρώτον ότι είναι ο ίδιος που θα αναλάβει την πρωτοβουλίες να ανοίξει τις διαδικασίες και δεύτερον ότι αυτό πρέπει να γίνει σε χρόνο που δε θα αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Στελέχη που τον έχουν συναντήσει μεταφέρουν ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είναι έτοιμος ακόμα και να αποχωρήσει, αυτό το κλίμα όμως δεν εκπέμπεται από στενούς του συνεργάτες που διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «το ΠΑΣΟΚ θα κατέβει στις εκλογές με υποψήφιο τον Γιώργο Παπανδρέου».
Παρ’ όλα αυτά, η συζήτηση πλέον κυριαρχεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ιδίως μετά το «παρών» που εξέφρασε δημόσια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, μαζί με τον Ευ. Βενιζέλο και τον Α. Λοβέρδο φέρονται αυτή τη στιγμή ως οι επικρατέστεροι για να μπουν στην κούρσα της διαδοχής, όταν αυτή ξεκινήσει και επισήμως, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες όπως της Α. Διαμαντοπούλου (το όνομά της συζητείται παρά το ότι έχει συμπορευθεί με τον Α. Λοβέρδο τους τελευταίους μήνες) αλλά και του Χρ. Παπουτσή.
Η τοποθέτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την 6η δόση και τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου ενδεχομένως παρατείνουν τη θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου, διευκολύνουν τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ενισχύουν το σενάριο η εκλογή νέου αρχηγού να γίνει με τη διαδικασία της εκλογής από τη βάση, όπως έγινε και το 2007.
Το 24h.gr παρουσιάζει τους τρεις βασικούς υποψηφίους στη μάχη διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.
Ευάγγελος Βενιζέλος
Γεννημένος την Πρωτοχρονιά του 1957 στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης το 1978 και μετά έφυγε στο Παρίσι για μεταπτυχιακά. Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, ενώ παράλληλα ασκούσε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Άρειο Πάγο.
Αν και συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα μετά το 1974, το πολιτικό του άστρο άρχισε να φέγγει όταν ανέλαβε εκ των συνηγόρων του Ανδρέα Παπανδρέου στην περιπέτεια του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο Ειδικό Δικαστήριο.
Για πρώτη φορά εκλέχθηκε βουλευτής της Α΄ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 1994 και από τότε εκλέγεται συνεχώς στην ίδια περιφέρεια, ενώ διετέλεσε σε διάφορες περιόδους μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
Διετέλεσε επίσης υφυπουργός Προεδρίας, υπουργός Τύπου και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993-1995), υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη το 1996, ενώ από το 1996 και μετά έχει διατελέσει υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπουργός Πολιτισμού (συντονιστής της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) και υπουργός Ανάπτυξης. Στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ξεκίνησε ως υπουργός Άμυνας (2009-2011) ενώ από τον Ιούνιο του 2011 είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Παπανδρέου και τώρα στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.
Ο Ευ. Βενιζέλος ήταν ο εισηγητής της πλειοψηφίας στην Αναθεώρηση του Συντάγματος που ξεκίνησε το 1996 και ολοκληρώθηκε το 2001.
Στις 11 Νοεμβρίου του 2007, αμέσως μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2007, διεκδίκησε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ αλλά ηττήθηκε από τον Γ. Παπανδρέου. Την περίοδο 2004-2009 που το ΠΑΣΟΚ ήταν αξιωματική αντιπολίτευση είχε αναλάβει τα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.
Ο Ευ. Βενιζέλος δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί δημοσίως στη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Φέρεται ωστόσο να μη συμφωνεί με την εκλογή από τη βάση όπως έγινε το 2007 και την οποία ζήτησε επισήμως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που έχει δημοσίως δηλώσει «παρών».
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Γεννημένος το 1955 στο Νησί Ημαθίας, άσκησε τη δικηγορία στη Βέροια αμέσως μετά την αποφοίτησή του το 1978 από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Είναι στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από το 1974, εκλέχθηκε γραμματέας της νομαρχιακής Ημαθίας (1982-1987), μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το 1990 και γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ το 2003, ως πρόταση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη που είχε έρθει σε ανοικτή αντιπαράθεση με τον τότε γραμματέα και ιστορικό στέλεχος του κόμματος Κώστα Λαλιώτη.
Από το 1987 ως το 1989 ήταν νομάρχης Καρδίτσας και είναι μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου ανελλιπώς από το 1989 ως σήμερα. Από το 1989 ως το 2007 ως βουλευτής Ημαθίας και από το 2007 ως βουλευτής στην Β΄ Αθήνας. Στις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 εξελέγη δεύτερος σε ψήφους στη Β΄ Αθήνας, πίσω από τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Έκανε την πρώτη του υπουργική θητεία στην κυβέρνηση του Α. Παπανδρέου (1994-1996) ως υφυπουργός Εμπορίου. Συνέχισε στην ίδια θέση στην πρώτη κυβέρνηση Σημίτη (1996-1999) και στη συνέχεια θήτευσε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης (1999-2003) όπου συνέδεσε το όνομά του με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη».
Την περίοδο 2004-2009 ως βουλευτής της αντιπολίτευσης βρέθηκε στη θέση του πολιτικού εκπροσώπου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας (2005-2006), Παιδείας (2006-2007) και Ανάπτυξης (2007-2009).
Στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου το 2009 ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Προστασίας του Πολίτη (2009-2010) και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (2010 ως σήμερα και στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο).
Στην πολιτική του διαδρομή, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε δίπλα σε τρεις πρωθυπουργούς, τον Ανδρέα Παπανδρέου, τον Κώστα Σημίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου τον οποίο και στήριξε δημοσίως στην εσωκομματική αναμέτρηση Γ. Παπανδρέου – Ευ. Βενιζέλου για την αρχηγία του κόμματος το 2007, μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007.
Χθες, αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα, ανακοινώνοντας δημοσίως την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που τεθεί και επισήμως θέμα διαδοχής του Γιώργου Παπανδρέου. Είναι ο πρώτος που εκδηλώνει τέτοια πρόθεση δημοσίως, διεκδικώντας – όπως ξεκαθάρισε – την προεδρία του ΠΑΣΟΚ σε διαδικασία εκλογής προέδρου από τα Μέλη και τους Φίλους, διαδικασία που ανέδειξε και τον Γ. Παπανδρέου στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ το 2007, μετά το δακτυλίδι της διαδοχής από τον Κώστα Σημίτη τον Ιανουάριο του 2004.
Ανδρέας Λοβέρδος
Γεννημένος το 1956 στην Πάτρα, μετά την αποφοίτησή του στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, πήγε στις Βρυξέλλες για μεταπτυχιακά και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για τη διδακτορική του διατριβή.
Είναι αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δικηγόρος στον Άρειο Πάγο.
Η πολιτική του πορεία ξεκινά στα φοιτητικά του χρόνια από την Αριστερά και την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά με το ΠΑΣΟΚ το 2000 στη Β΄ Αθηνών (τρίτος σε σταυρούς), επανεξελέγη στην ίδια περιφέρεια το 2004 (δεύτερος) ενώ το 2007 και το 2009 βγήκε πρώτος σε σταυρούς.
Από τον Σεπτέμβριο του 1996 ως τον Δεκέμβριο του 2007, επί κυβέρνησης Σημίτη, ήταν Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών και από τον Ιανουάριο του 2002 ως τον Μάρτιο του 2004 διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών, με συντονιστικό ρόλο στη διοργάνωση της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ το 2003.
Στην κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου θήτευσε ως υπουργός Εργασίας (2009-2010) και υπουργός Υγείας (2010 ως σήμερα στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο). Την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση (2004-2009) ήταν τομεάρχης Εξωτερικών, Παιδείας, και Δημόσιων Έργων.
Το 2007 από τη θέση του εκπροσώπου Τύπου, στήριξε τον Ευ. Βενιζέλο στην εσωκομματική αναμέτρηση με τον Γ. Παπανδρέου για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Πριν λίγες ημέρες, συνυπέγραψε επιστολή μαζί με τους Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούση η οποία ασκούσε κριτική στον Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού. Η κίνηση αυτή ερμηνεύθηκε ως πολιτική κίνηση με στόχο της διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, αν και ο ίδιος δημοσίως δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του.
Μετά τη δημόσια τοποθέτηση Χρυσοχοίδη ότι προτίθεται να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ο Α. Λοβέρδος απάντησε δημόσια ότι οι διαδικασίες δεν πρέπει να ξεκινήσουν πριν την εκταμίευση της 6ης δόσης και την ψήφιση του προϋπολογισμού.