Οι βασικές παράμετροι του μεγάλου επενδυτικού σχεδίου Ηλιακής Ενέργειας «Ήλιος» και η συμβολή του στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αλλά και στην προώθηση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή, παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, οι ευρωβουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμα ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Oettinger, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ελληνικό σχέδιο «Ήλιος» και η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών κα Ελένη Δεσπότου, η οποία τόνισε ότι η ηλιακή ενέργεια αναμένεται να λάβει σύντομα τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τόνισε τη σημασία να προωθηθούν αναπτυξιακές δράσεις σε μία περίοδο οικονομικών και κοινωνικών δυσχερειών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι ο τομέας της ενέργειας και ειδικότερα η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών μπορεί να δράσει ως καταλύτης για τη δημιουργία ενός ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και την εκπλήρωση των δεσμεύσεών μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Το ενεργειακό σχέδιο « Ήλιος», συνέχισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι ένα σημαντικό για την Ελλάδα σχέδιο, και το ΥΠΕΚΑ είναι αποφασισμένο σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να το κάνει πραγματικότητα.
Να αξιοποιήσει δηλαδή έναν αστείρευτο ενεργειακό πόρο, τον ήλιο της Ελλάδας, και να τον εξάγει στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Αυτό θα γίνει με σταθερά και προσεκτικά βήματα, κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποτύπωση των περιοχών που μπορούν να αξιοποιηθούν και την καταγραφή εναλλακτικών σεναρίων για τις αναγκαίες υποδομές δικτύου.
Σκοπός μας είναι να υπάρξει προστιθέμενη αξία σε όλους τους συμμετέχοντες στο ενεργειακό σχέδιο, αλλά και αμοιβαία οφέλη για την Ελλάδα και όλη την Ευρωπαϊκή οικονομία (ηλιακή ευρωπαϊκή και ελληνική βιομηχανία, περιφερειακή ανάπτυξη, καθαρή ενέργεια σε χαμηλό κόστος).
Ο Επίτροπος Ενέργειας, εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το ελληνικό ενεργειακό σχέδιο «Ήλιος». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήρθε η ώρα για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πράσινη ανάπτυξη.
«Τα σπίτια στην Γερμανία έχουν φωτοβολταϊκά μόνο από την μία πλευρά που τα βλέπει ο ήλιος, στην Ελλάδα αντίθετα τα φωτοβολταϊκά μπορούν να βρίσκονται σε όλη την επιφάνεια της στέγης», με αυτό το χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ. Οettinger, υπογράμμισε το μεγάλο ηλιακό δυναμικό της χώρας μας και την ανάγκη αυτό το δυναμικό να αξιοποιηθεί προς όφελος όλων των ευρωπαϊκών χωρών.
Ο Επίτροπος Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική στήριξη που θα παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ελλάδα για την ανάπτυξη και επέκταση των δικτύων ενέργειας και δεσμεύτηκε το θέμα να συζητηθεί περαιτέρω στο προσεχές Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, που θα γίνει την Πέμπτη 24-11 στις Βρυξέλλες.
Η κ. Δεσπότου στην παρέμβασή της, αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις της EPIA ότι η ηλιακή ενέργεια και συγκεκριμένα η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών αναμένεται να γίνει σύντομα ανταγωνιστική συγκρινόμενη με τις συμβατικές πηγές ενέργειας και να λάβει τον ηγετικό ρόλο που της αναλογεί στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
Η δυναμική του κλάδου φαίνεται καθαρά από τα στοιχεία που παρουσίασε, σύμφωνα με τα οποία 131-196 GW σε φωτοβολταϊκά αναμένονται να εγκατασταθούν το 2015. Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανίας Φωτοβολταϊκών έκλεισε την παρουσίασή της με αναφορές στην ουσιαστική συμβολή της ηλιακής ενέργειας στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Στις παρεμβάσεις τους, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Άννυ Ποδηματά και η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κ. Μαριλένα Κοππά, που είχαν την πρωτοβουλία της εκδήλωσης, τόνισαν τον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος «Ήλιος» αλλά και γενικότερα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αλλά και ριζικής αλλαγής στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας με τρόπο που θα αξιοποιεί πλήρως τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως η μεγάλη ηλιοφάνεια, και θα την καθιστά πρωταγωνιστή των εξελίξεων στον τομέα αυτό.
Οι δύο ευρωβουλευτές τόνισαν επίσης ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας που υπάρχουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο σε θέματα στρατηγικής σημασίας, όπως η ανάπτυξη των ΑΠΕ. Στέλνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και προοπτικής μεσούσης της κρίσης οι δύο Ευρωβουλευτές κάλεσαν τους Έλληνες μαθητές που παρακολουθούσαν την εκδήλωση να λειτουργήσουν ως «πολλαπλασιαστές» της ιδέας της πράσινης ανάπτυξης.