Επικριτική ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και στη στάση που κρατάει στην διαπραγμάτευση.
Η κ. Σβίγκου κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι «Δούρειος Ίππος των ακραίων κύκλων των δανειστών».
Σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «η κυβέρνηση παρέλαβε μια κατάσταση που διαμορφώθηκε από το 2010 (σωρευτική μείωση 25% του ΑΕΠ, εκτόξευση ανεργίας από το 7% στο 27%, μείωση μισθών και συντάξεων μεσοσταθμικά έως 40%) και την οποία προσπαθεί να αλλάξει, μέσα από μια σκληρή και επίπονη προσπάθεια, όπου βέβαια εκεί πρέπει να συγκρουστείς και με τους δανειστές και με τις ακραίες απαιτήσεις τους –και όχι να λειτουργείς όπως η ΝΔ. Η ΝΔ είναι ο δούρειος ίππος των ακραίων κύκλων των δανειστών μέσα στη χώρα».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το ΔΝΤ αμφισβητούσε τα στοιχεία της Κομισιόν και ερχόταν η ΝΔ την επόμενη μέρα και συντασσόταν μαζί του. Αντίθετα, σημείωσε, «σήμερα η ΝΔ δεν συντάσσεται με τον κ. Μοσκοβισί που μιλά για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά συντάσσεται πάλι με το ΔΝΤ».
«Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστηρίξει πως τα πράγματα είναι ρόδινα και πως «το “success story” δεν είναι ούτε στη λογική μας κι ούτε ποτέ πρόκειται να πούμε στους πολίτες ότι ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, όπου όλα πηγαίνουν καλώς. Αντίθετα, είπε, «λέμε ότι μέσα από πολύ επίπονες προσπάθειες και μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, το οποίο προσπαθούμε να το αλλάξουμε, κάνουμε τα πάντα και κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, κόντρα σε θεούς και δαίμονες και κόντρα σε αυτό που θέλουν εγχώριοι κύκλοι, για να φέρουμε μια συμφωνία η οποία θα μπορέσει να δώσει ανάσες και θα είναι κοινωνικά βιώσιμη», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Συμπληρώνοντας ότι «γι’ αυτόν τον λόγο και απέναντι σε κατηγορίες για καθυστερήσεις, η κυβέρνηση δίνει αυτή τη μάχη για μια συμφωνία της οποίας το κοινωνικό αποτύπωμα θα είναι θετικό.
Πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος για μια κοινωνικά βιώσιμη, συνολική συμφωνία» και επισήμανε ότι απ’ την αρχή η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι, εκτός από το χρόνο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που βέβαια έχει σημασία, μεγάλη σημασία έχει και το τι θα περιέχει αυτή η συμφωνία. «Χρειάζεται», είπε, «η απόφαση του Eurogroup, όπου έχουν τεθεί οι βασικοί άξονες σχετικά με τα μέτρα και τα αντίμετρα και τη μηδενική δημοσιονομική επίπτωση, να αποτυπωθεί σε μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία». Επισήμανε ότι υπάρχουν βέβαια και οι διαφωνίες από την πλευρά του ΔΝΤ όσον αφορά τα εργασιακά, «όπου εκεί η κυβέρνηση δίνει μια μάχη υπεράσπισης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και μια μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, στηρίζοντας την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων».
«Ακριβώς επειδή η κυβέρνηση διαπραγματεύεται και επειδή γνωρίζει ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να υποστεί τη συνέχιση μιας άγριας πολιτικής λιτότητας, γι’ αυτό όλες οι ενέργειές της συντείνουν σε ένα πρόγραμμα με όσο το δυνατόν με λιγότερες δημοσιονομικές επιπτώσεις για την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε.