Μικρά ποσοστά φαίνεται πως δίνει η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στο ερώτημα «με ποιον πρόεδρο θέλετε να κατέβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές» ενώ η παραμονή ή όχι του Γιώργου Παπανδρέου στην προεδρία διχάζει το κόμμα.
Χθες, ήταν η σειρά του Κ. Σκανδαλίδη, να ζητήσει από τον Γ. Παπανδρέου να πάρει τάχιστα τις αποφάσεις του. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε το δικό του μήνυμα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τον κάλεσε να εμφανίσει τάχιστα το χρονοδιάγραμμα και τον ορίζοντα των πρωτοβουλιών του, να δείξει καθαρά το δρόμο που θα ακολουθήσει όχι στο μέλλον αλλά τις επόμενες ημέρες και να προσδιορίσει τις διαδικασίες που θα τεθούν ανοικτά τα πάντα (σ.σ. προφανώς και η εκλογή αρχηγού) επί τάπητος.
Πολλοί ωστόσο – βλέποντας και την αμηχανία των κορυφαίων να βγουν μπροστά – πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις του, όπως είναι η πρότασή του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και θέσπιση της λίστας την οποία παρά το ότι ο Α. Σαμαράς διαμηνύει ότι δε θα στηρίξει, ο ίδιος δεν εγκαταλείπει. Παράλληλα, μία σειρά στελεχών, χαρακτηρίζουν τη συζήτηση άκαιρη, ενισχύοντας την τακτική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ
Ο Π. Γερουλάνος είπε χθες ότι προέχει ένα συνέδριο, μία ιδεολογική συζήτηση στη βάση του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή να προηγηθεί η πολιτική πλατφόρμα και να ακολουθήσει η συζήτηση για το ποια πρόσωπα μπορούν να την εκφράσουν. Η αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Φ. Γεννηματά δήλωσε ότι είναι τελείως άκαιρη και άχαρη η συζήτηση για αλλαγή ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Ο Τ. Χυτήρης προέβλεψε συνέδριο μέσα στην άνοιξη και μέχρι τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Γ. Παπανδρέου, η Λ. Κατσέλη είπε ότι «αυτή η συζήτηση είναι εκτός τόπου και χρόνου», η Κ. Μπατζελή – αφού εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της για την προώθηση από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκλογές με λίστα – είπε ότι «το ποιος θα ηγηθεί το Φεβρουάριο στο ΠΑΣΟΚ είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία» και η Θ. Τζάκρη είπε χθες ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας συλλογικός διάλογος μέσα στα κομματικά όργανα αλλά «πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο Γ. Παπανδρέου».
Σε αυτό το κλίμα, συζητήθηκε έντονα η παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και χθες έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με την οποία διαφοροποιείται από την επιλογή της ηγεσίας να συμφωνήσει για τη συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην νέα κυβέρνηση λέγοντας ότι δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά όχι σε στελέχη της Ακροδεξιάς.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι αίσθηση προκάλεσε και η επίθεση που δέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου από τον πάλαι ποτέ στενό του συνεργάτη και πρώην πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρήστο Πολυζωγόπουλο (τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν δίπλα στην Α. Διαμαντοπούλου). Ο κ. Πολυζωγόπουλος χαρακτηρίζει αποτέλεσμα των κινήσεων Παπανδρέου τη συμμετοχή της ακροδεξιάς στην κυβέρνηση και καλεί τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει άμεσα την ευθύνη της ήττας του ΠΑΣΟΚ.