Μετά από εικοσιτέσσερις ώρες σκληρών διαπραγματεύσεων Παπαδήμος, Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης κατέληξαν σε ένα σχήμα πολυπληθές που από την αρχή έδωσε την εντύπωση ότι ήταν αποτέλεσμα δύο στοιχείων:
Πρώτον, της τήρησης ισορροπιών ανάμεσα στα τρία κόμματα αλλά και ανάμεσα στο νέο πρωθυπουργό και το κομματικό σύστημα.
Δεύτερον, του μεταβατικού χαρακτήρα της.
Η επόμενη μέρα της κυβέρνησης, όπως έχει παραδεχθεί δημοσίως στην πρώτη του δήλωση ο κ. Παπαδήμος δε θα είναι εύκολη καθώς θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσουν τα τρία κόμματα που συμμετέχουν και το κατά πόσο θα μείνουν στην ανάγκη επίτευξης των επόμενων όρων. Ανοχή, ωστόσο, από την ελληνική κοινή γνώμη υπάρχει.
Δυσκολότερη, όμως, θα είναι η επόμενη ημέρα για το ΠΑΣΟΚ.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου με την επίσκεψή του στην Ιπποκράτους και την υποδοχή των οπαδών του, έδειξε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους ότι σκοπεύει να μείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ώστε να το οδηγήσει εκείνος στις επόμενες εκλογές. Ταυτόχρονα, όμως, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κάνοντας την πρόβλεψη ότι οι επόμενες εκλογές ενδεχομένως να οδηγήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας, θεωρούν ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να είναι ο Γ. Παπανδρέου.
Η ρευστότητα, που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα, αλλά ακόμα και μέσα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, επιτείνει τις δυσκολίες. Ακόμα και παπανδρεϊκοί βουλευτές ήταν ανάμεσα σε εκείνους, που παρότρυναν υπουργούς όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Δ. Ρέππας, ο Μ. Χρυσοχοίδης αλλά και οι Α. Λοβέρδος, Α. Διαμαντοπούλου και Γ. Ραγκούσης να πείσουν τον Παπανδρέου να αλλάξει απόφαση, για τον κ. Πετσάλνικπο, διότι δε θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης.
Ακόμα περισσότεροι διαφωνούσαν με την επιλογή του δημοψηφίσματος. Τώρα τι θα κάνουν;
«Θα ηγηθεί της ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ» λένε για τον Γ. Παπανδρέου οι συνεργάτες του, την ίδια ώρα που τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και η «τρόικα» του ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα κορυφαία στελέχη δεν έχουν αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις τους, αλλά σίγουρα θα διαφωνήσουν με τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, υποβόσκει και μία κρίσιμη για την πορεία της μεταβατικής κυβέρνησης διάσταση απόψεων ανάμεσα στον Γ. Παπανδέου και τον Λουκά Παπαδήμο. Και αυτή αφορά το χειρισμό του PSI και την τύχη των ελληνικών τραπεζών. Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να μην κινείται στη συγκρουσιακή γραμμή Παπανδρέου «άλλο το συμφέρον των τραπεζών και άλλο το συμφέρον της χώρας».
Και οι πληροφορίες θέλουν να αποτελεί πρώτη προτεραιότητά του, η προστασία των ελληνικών τραπεζών ενθαρρύνοντας συγχωνεύσεις ώστε να γίνουν λιγότερες και πιο ισχυρές.