«Φθάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ».
«Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας όπως και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», είπε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος εννοώντας και το ΔΝΤ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υπογραφή συμφωνίας. Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι στο πρόγραμμα.
Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, θέλουμε να είναι μαζί μας, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χρειάζεται μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ, το οποίο, όπως είπε, αποτελεί δικλείδα ασφαλείας και για την Ελλάδα.
Παραδέχθηκε ότι «οι συζητήσεις αυτές είναι εύκολες», ενώ επισήμανε πως ο ίδιος δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευτεί, αλλά για να συζητήσει με τους Έλληνες εταίρους και να προσπαθήσει να είναι ένας έντιμος διαμεσολαβητής.
«Χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα – στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τάχθηκε υπέρ «ενός ισορροπημένου σετ μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει αξιόπιστη και ελκυστική για επενδύσεις. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να έχουμε μια Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης», κατέληξε ο επίτροπος, υπογραμμίζοντας, ότι «όλοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα».
Συνεπώς θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι αυτά τα αποτελέσματα, οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε.
«Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα νούμερα, και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμα είναι ότι φθάνει πια με την λιτότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, επί τη βάση των αποτελεσμάτων που ήδη είπαμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για δομικές μεταρρυθμίσεις, για ένα μείγμα πολιτικών αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Είμαι επίσης της άποψης, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά περισσότερη ανακούφιση. Ανακούφιση στη φορολογία, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και επίσης θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι εδώ για να εργασθώ μαζί σας. Τα αποτελέσματα της Ελλάδος είναι πολύ ικανοποιητικά. Είχατε υπεραπόδοση στην ανάπτυξη το 2016 που ήταν υποτιθέμενα μια χρονιά ύφεσης και είχαμε 0,3% ανάπτυξη. Είχαμε πολύ καλά τελευταία τρίμηνα» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και συνέχισε: «Οι δικές μας προβλέψεις για το 2017 και το 2018, είναι εκείνες που αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, του 3% για το 2018. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είχατε υπεραπόδοση το 2015 και το 2016 και τα πράγματα πήγαν καλά. Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί το 2017 και το 2018. Όποιες και αν είναι τώρα οι αποφάσεις, αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, στους πραγματικούς αριθμούς και οι πραγματικοί αριθμοί, όπως είδα τη Δευτέρα, είναι οι αριθμοί εκείνοι που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις».
Αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική στιγμή», που θα μπορούσε, όπως είπε, «να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πιστεύω πως απαιτούνται προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» τόνισε.
«Θίξατε το θέμα της λιτότητας» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ξέρω τους Έλληνες πολύ καλά και νιώθω φίλος αυτής της χώρας. Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Όμως, όπως είπατε προηγουμένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, εποικοδομητική για ξένες επενδύσεις και ελκυστική και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, διότι η εμπιστοσύνη είναι το σημείο κλειδί», είπε ο κ. Μοσκοβισί και τόνισε.
«Πρέπει να βρούμε μέτρα επ’ ωφελεία των ανέργων. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι επόμενες μέρες είναι φυσικά ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από μία λύση και οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα. Αυτές οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν τώρα, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και οι άνθρωποι θα δουν τα αποτελέσματα. Τα μέλη της Επιτροπής, όπως πάντα, θέλουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.
Ακόμη και αν οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ -και φυσικά θα πρέπει αυτό να επικυρωθεί και στο Eurogroup- θα πρέπει, εμείς, η Επιτροπή, θα κάνουμε το βέλτιστο δυνατόν για να φθάσουμε σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος» κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.