Με ταχύτατους ρυθμούς στο παρασκήνιο η Αθήνα ετοιμάζεται καθώς τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης με τους δανειστές στενεύουν όλο και περισσότερο. Στο παρασκήνιο οι επαφές είναι αλλεπάλληλες ενώ η Αθήνα στήνει τις άμυνές της με τον Πιερ Μοσκοβισί και τις θετικές προβλέψεις της Κομισιόν.

«Η πρωτοβουλία να έρθει στην Αθήνα ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο των οικονομικών προβλέψεων της Κομισιόν – προβλέψεις που έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις υπερ-απαισιόδοξες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – αποτελεί κίνηση με θετικό πρόσημο, εκ μέρους της Κομισιόν», δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή.

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι όλες οι πλευρές παίρνουν πρωτοβουλίες και οι διαπραγματεύσεις εκτυλίσσονται σε έντονους ρυθμούς και διαμήνυσε: «Ό,τι ισχύει για την Ελλάδα, ισχύει και για την Ευρώπη».

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της «εργάζεται διαρκώς για μια δίκαιη συμφωνία, κοινωνικά βιώσιμη και πολιτικά ανεκτή, το συντομότερο δυνατόν», σημειώνει η κυβερνητική πηγή, τονίζοντας ότι βούληση της Αθήνας είναι να κλείσουν όλα μαζί τα ανοιχτά θέματα, και όχι τμηματικά ή μεμονωμένα.

Σχολιάζοντας, τις πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν εις βάρος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ίδια πηγή έκανε λόγο για «ντόμινο αποδοκιμασίας» του Γεμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος, επιπλέον, εμφανίζεται «πολιτικά απομονωμένος», όπως εκτιμά. Τέλος, η ίδια κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να έχει «παράλογες απαιτήσεις».

Το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μειωθούν οι απαιτήσεις των δανειστών –αρκετά πιο κάτω από τα 3,6 δισ. ευρώ που ζητάνε τώρα- ενώ για το μεγαλύτερο πακέτο μέτρων να ισχύσει ο κόφτης . Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμεί οι δανειστές να ανάψουν το πράσινο φως για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση.

«Εμείς θα επιδιώξουμε μία πολιτική συμφωνία για όλο το πακέτο», δήλωσε, χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος αφού υπεραμύνθηκε τον προσπαθειών που καταβάλει η κυβέρνηση τόνισε: «Η συνολική λύση θα πρέπει να βοηθά την κοινωνία. Έχουμε αδικήσει τον κόσμο σε ορισμένα πράγματα και αυτό θέλουμε να το διορθώσουμε. Εκτός από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένας που να κατηγορεί την κυβέρνηση για καθυστέρηση».

ΣΚκληρό συνεχίζει να εφμανίζεται ακόμη το το ΔΝΤ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει μια συμφωνία για τους όρους του προγράμματος της Ελλάδας, αλλά δεν μπορεί να κάνει συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τις αρχές του και να κλείσει μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία για τη χώρα αυτή, δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η ίδια σημείωσε πάντως ότι η μείωση του κρατικού χρέους της Ελλάδας θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς οι διεθνείς πιστωτές να αναγκαστούν να προχωρήσουν σε απομείωση της ονομαστικής αξίας των δανείων τους, ένα ζήτημα το οποίο ανησυχεί ιδιαίτερα τους επίσημους πιστωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκρινε το Σαββατοκύριακο ότι το πρόγραμμα βρίσκεται «σε επισφαλές έδαφος» διότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιον ρόλο θα παίξει, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΔΝΤ ότι εγείρει «νέες απαιτήσεις».

H Λαγκάρντ απάντησε στις επικρίσεις αυτές σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ προσπαθεί εντατικά να διευθετήσει τις διαφωνίες που υπάρχουν, αλλά έχει περιορισμένα περιθώρια ελιγμών.

Μας ζητήθηκε να βοηθήσουμε, αλλά μπορούμε να βοηθήσουμε μόνο με όρους και προϋποθέσεις που έχουν ισορροπία. Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να κλείσουμε μια υπερβολικά ευνοϊκή συμφωνία με μια χώρα απλά και μόνο επειδή είναι αυτή η χώρα», υποστήριξε η Κριστίν Λαγκάρντ. Η ίδια πρόσθεσε: «πρέπει να εφαρμόσουμε τις αρχές που εφαρμόζουμε σε όλες τις χώρες, διότι δανείζουμε χρήματα της διεθνούς κοινότητας».