Με την πολιτική ένταση στο κόκκινο και την κοινωνική έκρηξη επί θύραις, ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει αυτή την εβδομάδα το υπουργικό συμβούλιο για να ζητήσει «τη μέγιστη εγρήγορση όλων».
Την ίδια στιγμή όμως, κι ενώ τις πρώτες ώρες μετά την νέα συμφωνία των Βρυξελλών το Μαξίμου περίμενε εκτόνωση της έντασης και στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα, όλα δείχνουν ότι όχι μόνο δεν υπήρξε εκτόνωση, αλλά το αντίθετο, η ένταση κορυφώνεται δημιουργώντας εκρηκτικές συνθήκες.
Ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας ζητά ευθέως εκλογές, ενώ το ίδιο ευθεία είναι και η αμφισβήτηση του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, γεγονός πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά των τελευταίων δεκαετιών. Ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο πληθαίνουν οι φωνές που υποστηρίζουν τη λύση των εκλογών, διαβλέποντας ότι σε λίγο η κοινωνική αγανάκτηση θα συμπαρασύρει την κοινοβουλευτική ομάδα η οποία θα αντιδράσει, όπως σημειώνει κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, καταψηφίζοντας ό,τι έρθει στη βουλή είτε συνδέεται είτε όχι με την νέα συμφωνία.
Ο Γ. Παπανδρέου μπορεί να απέκλεισε τις πρόωρες εκλογές, όμως είναι πολλοί πλέον μέσα στην ίδια την κυβέρνηση που φοβούνται (ή ελπίζουν) ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει 2 ή 3 μήνες ακόμα, οπότε και θα έρθει η νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή.
Εκλογές θα ζητήσει και ο Αντώνης Σαμαράς πιθανότατα από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του την Τετάρτη, αν και το ερώτημα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αν το εννοεί ή αν εξ ανάγκης πλέον προβάλλει το αίτημα.
Τι θα κάνει η ΝΔ αν προκηρυχθούν εκλογές και το αποτέλεσμα τους επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ΝΔ πρώτο κόμμα αλλά όχι με κυβερνητική πλειοψηφία; Θα συρθεί σε συμμαχικές κυβερνήσεις ή θα πάρει το ρίσκο νέας αναμέτρησης; Κι αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση θα αποκηρύξει και ως κυβέρνηση την νέα δανειακή σύμβαση;
Αν η κυβέρνηση βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο, και το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ είναι μεγάλο. Ο Α. Σαμαράς στο άρθρο του στην Ελευθεροτυπία μίλησε για 10 χρόνια σκληρής λιτότητας αλλά και για σκοτεινά σημεία της νέας συμφωνίας, χωρίς πάντως να επαναλάβει τα περί επαναδιαπραγμάτευσης.
Πηγή: 24h.gr