Την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και του Ιράν επαναβεβαίωσε κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Επιδίωξη μας είναι να καταστεί η Ελλάδα προνομιακός συνομιλητής του Ιράν, με δεδομένη την εκπεφρασμένη πολιτική της Ελλάδας να αποτελεί γέφυρα ανάμεσα στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γ. Κατρούγκαλος αμέσως μετά την επιστροφή του από το Ιράν, μια χώρα που βγαίνει από τις κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας μετά τη συμφωνία για το πυρηνικό της πρόγραμμα και αναζητεί να βρει τον βηματισμό της και να προσδιορίσει τον ρόλο της στον κόσμο. «Επιδιώκουμε να αναζωογονήσουμε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, με έμφαση στους τομείς του πετρελαίου, των φαρμάκων, αλλά και στην αναζήτηση πιθανών επενδύσεων του Ιράν στην Αθήνα» προσέθεσε.
Τα βασικά θέματα στην ατζέντα των επαφών του κ. Κατρούγκαλου στην Τεχεράνη ήταν οι διμερείς πολιτικές και οι οικονομικές σχέσεις, με έμφαση στην ενέργεια, τις επενδύσεις και τον τουρισμό, τα οποία εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών με τους υπουργούς Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και Πετρελαίου Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια, τον αναπληρωτή υπουργό Αστικής Ανάπτυξης Ασγκάρα Φακριγιέ-Κασάν και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα Δρ Ταχτ Ραβαντσίμ. Στο πλαίσιο της πενθήμερης παραμονής του στο Ιράν, ο αναπληρωτής υπουργός συναντήθηκε αρχικά με τον Δρ Ραβαντσίμ, με τον οποίο συζήτησε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και την προοπτική των σχέσεων του Ιράν με την ΕΕ. Εστίασαν περαιτέρω στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν οι Έλληνες εφοπλιστές να εμπλακούν στην προσπάθεια να αναδειχθεί η χώρα σε διαμετακομιστικό κέντρο, είπε ο κ. Κατρούγκαλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτυπώνοντας το πολύ καλό κλίμα στις επαφές του στην ιρανική πρωτεύουσα και τη θέληση των δύο κρατών για περαιτέρω σύσφιξη των ελληνο-ιρανικών σχέσεων, ανακοίνωσε πως «συμφωνήθηκε να συσταθεί μια σταθερή ομάδα εργασίας των δύο χωρών, ούτως ώστε να μην περιοριστούμε μόνο σε επισκέψεις υπουργών, αλλά να υπάρχει συστηματική και μόνιμη επαφή και συνεργασία για την αποτελεσματική επίλυση κάθε προβληματος». Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις διαπολιτισμικές σχέσεις Ελλάδας και Ιράν, πέρα από τη συμφωνία για συνεργασία ελληνικών και ιρανικών πανεπιστημίων, με την ανταλλαγή φοιτητών και καθηγητών, το Ιράν πρότεινε να χρηματοδοτήσει μια έδρα Περσικών Σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
Επίσης, κεντρικό θέμα στις διαβουλεύσεις ήταν η ανάπτυξη του τουρισμού ένθεν και κακείθεν. Οι προσδοκίες για αύξηση του τουριστικού ρεύματος από το Ιράν είναι ευοίωνες μετά την επέκταση και στο προξενείο της Τεχεράνης του πιλοτικού προγράμματος χορήγησης τουριστικής βίζας, το οποίο απλοποιεί και επιταχύνει την έκδοσή της. Μάλιστα, τα εγκαίνια της εφαρμογής του προγράμματος στο ελληνικό προξενείο της Τεχεράνης συνέπεσαν κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού.
Τέλος, οικονομικά ζητήματα βρέθηκαν και στο επίκεντρο της συνάντησης του με τον υπουργό Πετρελαίου Αμίρ Χουσεΐν Ζαμανίνια, με έμφαση αφενός τη συνέχιση της συνεργασίας με τα ΕΛΠΕ και αφετέρου τη διερεύνηση ιρανικών επενδυτικών πρωτοβουλιών στον γενικότερο κλάδο.
Σημαντική για τη σύσφιξη των σχέσεων χαρακτήρισε ο κ. Κατρούγκαλος τη συνάντησή του με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κατά την οποία υπογραμμίστηκαν οι παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρας ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ζαρίφ εξήρε τον «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας στα θεσμικά όργανα της ΕΕ όταν συζητούνται θέματα σχετικά με το Ιράν.
Ο κ. Κατρούγκαλος ολοκλήρωσε χθες την πενθήμερη επίσκεψή του στη χώρα αυτή της Μέσης Ανατολής στη νοτιοδυτική Ασία.