Απαιτητική περίοδος για την κυβέρνηση αρχίζει από τον Σεπτέμβριο, και όχι μόνο εξαιτίας των συνθηκών που θα διαμορφωθούν στην οικονομία και στην κοινωνία εκείνο το χρονικό διάστημα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου , όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις.
του, έχει καταλήξει στην απόφαση να συγκρουστεί σκληρά με ομάδες και νοοτροπίες που κρατούν καθηλωμένη τη χώρα. Επειτα από μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα οδηγήθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να λάβει μέτρα που έπληξαν το κοινωνικό της προφίλ, ο Πρωθυπουργός έχει διαμορφώσει την αντίληψη ότι εισερχόμαστε σε περίοδο ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, μόνιμων αλλαγών και ανατροπών, όπως τόνισε στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων αποτελεί ένα πρώτο δείγμα της πολιτικής που θα ξεδιπλωθεί τους προσεχείς μήνες.
O κ. Παπανδρέου έχει υιοθετήσει τελεολογική φρασεολογία για την αποστολή της κυβέρνησής του. Στις πρόσφατες ομιλίες του αναφέρεται στην «κυβέρνηση που πέτυχε το αδύνατο», σε «ιστορική Κοινοβουλευτική Ομάδα», στο «DΝΑ του Κινήματος», που το ωθεί να αλλάξει «τα κακώς κείμενα, παρά τις όποιες δυσκολίες, με αποφασιστικότητα, υπέρ της χώρας, του Ελληνισμού, του πολίτη, των φτωχότερων και μεσαίων στρωμάτων της χώρας, και με μια άλλη αντίληψη γύρω από την ανάπτυξη».
Τέτοιες απόψεις δημιουργούν, εκ των πραγμάτων, συγκρουσιακές συνθήκες και ρήξεις. Από αυτές ο Πρωθυπουργός δεν εξαιρεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρεί ότι έχουν συμπήξει «μέτωπο συντήρησης και πολιτικού κατεστημένου» που αντιδρά στις αλλαγές. Αυτό το μέτωπο των προνομιούχων ομάδων και του πολιτικού καθεστωτισμού επιζητεί να διασπάσει ο κ. Παπανδρέου.
«Το μνημόνιο δεν είναι… ευαγγέλιο»
Για τον ίδιο λόγο άλλαξε την κυβερνητική «γραμμή». Τα μέτρα που λαμβάνει δεν συνιστούν απόρροια της πίεσης που υφίσταται από την τρόικα, αλλά επιλογές της κυβέρνησης. «Το μνημόνιο δεν είναι… ευαγγέλιο» παρατηρεί ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.
«Οι σχέσεις μας με την τρόικα υπόκεινται σε μεταβολές, στο μνημόνιο υπάρχουν πεδία αδιευκρίνιστα επί των οποίων διαπραγματευόμαστε» προσθέτει ο ίδιος. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την εντύπωση ότι χειραγωγείται από εξωτερικές δυνάμεις, ώστε να έχει το κύρος να συγκρουστεί με τα κάθε λογής κατεστημένα. Ιδίως όταν ετοιμάζεται να ανοίξει μέτωπα με όλα τα κλειστά επαγγέλματα (συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς), να εξυγιάνει ΔΕΚΟ και δήμους, να μετατάξει μαζικά δημοσίους υπαλλήλους, να απελευθερώσει την αγορά ενέργειας.
Η αίσθηση που μεταδίδει ο Πρωθυπουργός αλλά και αρκετοί υπουργοί είναι ότι τα δύσκολα πέρασαν για την κυβέρνηση, «υπό την έννοια ότι δεν θα έχουμε ξανά ούτε Φορολογικό ούτε Ασφαλιστικό ούτε “Καλλικράτη”» όπως επισημαίνει ένας από αυτούς. Παρ΄ όλα αυτά ο χειμώνας που έρχεται είναι βαρύς.
Στο πρόγραμμα υπάρχει η ΔΕΘ, ο εκλογικός νόμος, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και ο νέος τρόπος σύνταξης του κρατικού προϋπολογισμού, σταθμοί που αν δεν προετοιμαστούν σωστά υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν αναφλέξεις.
Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ έχει αποκτήσει σημασία-«κλειδί» για τις εξελίξεις. Κυβέρνηση, κόμμα και ΙΣΤΑΜΕ εργάζονται εντατικά για την προετοιμασία της. Με τα δημοσιονομικά να βρίσκονται στην προγραμματισμένη τροχιά (και με τη βούλα της τρόικας), το βάρος πέφτει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Πολλές καινοτομίες δεν υπάρχουν για να εξαγγείλει, άρα η κυβέρνηση θα επενδύσει στο κεφάλαιο της αξιοπιστίας.
«Αγκάθι» ο εκλογικός νόμος
Πεδίο αντιπαράθεσης θα δημιουργήσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και η εφαρμογή του «Καλλικράτη», ο οποίος εκτός από την ενοποίηση δήμων προβλέπει συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων και μετατάξεις υπαλλήλων. Το «αγκάθι» όμως είναι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος ενδέχεται να αποτελέσει το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τον Οκτώβριο. Ο εκλογικός νόμος προκαλεί μεγάλες εντάσεις στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και ορισμένοι βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Για τον λόγο αυτό ο κ. Ι. Ραγκούσης επεξεργάζεται τις εκκρεμότητες του σχεδίου νόμου, οι οποίες ενδέχεται να οριστικοποιηθούν κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, όπου ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρωθυπουργός θα συναντηθούν στην Πάρο.
Πηγή: Το Βήμα