«Αυτή η παράξενη αντίδραση από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δεν είναι κάτι πρωτοφανές. Συνεχίζει να είναι αν θέλετε, το πιο αυστηρό, στην πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Θυμίζω ότι τον περασμένο Οκτώβριο, λίγο πριν κλείσει η α’ αξιολόγηση, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, πάλι, πάγωσε την εκταμίευση των ληξιπρόθεσμων, για ένα τεχνικό ζήτημα απολύτως δευτερεύον» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

«Πάλι τώρα η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που θέτει ζήτημα, σε ότι αφορά την υπεραπόδοση των στόχων. Η συμφωνία έλεγε σαφώς ότι τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν μετά την πρώτη αξιολόγηση. Δικαίως έχει δημιουργηθεί ένα κύμα αγανάκτησης, από μια σειρά χώρες, που λένε ότι δεν είναι μια σοβαρή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα. Είμαι εξαιρετικά ήρεμος και θεωρώ ότι είναι κάτι που πολύ σύντομα θα ξεπεραστεί. Άλλοι εκτίθενται από αυτές τις αποφάσεις και όχι η Ελλάδα» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αναμένουμε μια έκθεση από την πλευρά των Θεσμών, που θα λέει τα αυτονόητα. Δηλαδή, ότι δεν υπάρχει καμιά επίπτωση δημοσιονομική και από την πλευρά μας θα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, ώστε να υπάρχει μια υπέρβαση σε αυτή την παρεξήγηση».

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως: «Τα κρίσιμα θέματα αφορούν στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης και πιστεύω ότι θα παρθούν σύντομα. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε πολύ μεγάλες προκλήσεις και η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών. Δεχόμαστε πολύ σημαντικές απειλές, τόσο από τις προσφυγική κρίση, λίγο πριν τις τελικές εντατικές συνομιλίες ενός κρίσιμου θέματος για την Ευρώπη, το κυπριακό. Και βρισκόμαστε σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει».

Παράλληλα ο πρωθυπυργός σημείωσε ότι «το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό. Το έθεσα και στον υπουργό Εξωτερικών, κ. Στάινμάγερ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα».