«Η Ελλάδα βρίσκεται στη τελική φάση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Τηρήσαμε όλες τις δεσμεύσεις μας από τη συμφωνία του Αυγούστου του 2015 και συνεχίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή. Σε αυτή τη κρίσιμη φάση που η Ελλάδα ανακάμπτει θεωρώ ότι είναι κάτι περισσότερο από απαραίτητο όλοι να δουλέψουμε ώστε να διατηρηθεί η σταθερότητα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Τόσο το 2015, όσο και το 2016 είχαμε σημαντική υπεραπόδοση των στόχων. η ανεργία έχει μειωθεί περίπου 4,5% από ότι την παραλάβαμε το Γενάρη του 2015. Την ίδια στιγμή τα δύο τελευταία τρίμηνα του έτους κλείνουν με θετικό πρόσημο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είναι απαράδεκτο να θέλουν κάποιοι να επαναφέρουν αυτό το διαπραγματευτικό παιχνίδι σε βάρος του ελληνικού λαού που δοκιμάζεται εδώ και επτά χρόνια. Η επιμονή του ΔΝΤ για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά το τέλος του προγράμματος, είναι μια επιμονή αντιδημοκρατική που στηρίζεται σε ένα υπεραισιόδοξο πλαίσιο προβλέψεων. Θα ήταν προτιμότερο το ΔΝΤ να πιέσει προς την Ευρώπη, όχι προς την Ελλάδα, για να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα».

«Στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, πυρηνικό στοιχείο του κεκτημένου της Ευρώπης, είναι οι Συλλογικές Συμβάσεις. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι θα κατανοήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης στην Ευρώπη, θα λάβουν υπόψη το βαθμό αφοσίωσης της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις και θα έχουμε μια θετική εξέλιξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Σε ό, τι αφορά τα μέτρα που πήραμε, θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μέτρα που δεν διακινδυνεύουν τους στόχους για το 2016, πολύ περισσότερο για το 2017 και το 2018. Η απόφαση αυτή ελήφθη με απόλυτη ασφάλεια έναντι των στόχων για το 2016. Είναι κατανοητό από όλους ότι είναι μια απόφαση εφάπαξ, που οφείλεται σε δική μας δουλειά και η ελάχιστη υποχρέωση μας σε ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης».

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα υπόλοιπα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είχαμε την ευκαιρία με τον πρόεδρο Αναστασιάδη να θέσουμε το κυπριακό. Στο σχέδιο των συμπερασμάτων υπήρξε η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου, προκειμένου η ΕΕ να είναι μέρος της διάσκεψης τη Γενεύης» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ΕΕ- Ρωσίας, το συριακό, το ουκρανικό, την ενίσχυση της ΕΕ σε θέμα ασφάλειας. Στο μεταναστευτικό επιβεβαιώσαμε τους βασικούς άξονες της ευρωπαϊκής πολιτικής. Είχα την ευκαιρία να τονίζω το τεράστιο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα. Έγινε αναφορά και στην ανάγκη για επιτάχυνση των μετεγκαταστάσεων. Το νέο κοινό σχέδιο θέτει φιλόδοξους στόχους και μιλά για υψηλούς αριθμούς 2 – 3000 προσφύγων που θα μετακινηθούν με την μετεγκατάσταση».