«Αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη κυβέρνηση που παλεύει να βγάλει την κοινωνία όρθια από την επιτροπεία των δανειστών, χωρίς να λέει ότι ευθύνεται ο ελληνικός λαός για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Υπάρχουν αναπόφευκτες δυσκολίες αλλά θα αποδείξουμε ότι θα κάνουμε σε 4 χρόνια ότι δεν κατάφεραν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε 40 χρόνια».
Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, κάνοντας λόγο για θετικά και σταθερά βήματα εξόδου από την κρίση και τονίζοντας ότι οι προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης αναγνωρίζονται από όλους.
Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι κινδυνολογεί, ενώ της καταλόγισε «ιδεολογία λιτότητας» και την κάλεσε να πάρει «ξεκάθαρη θέση και να μην θολώνει τα νερά» σε ότι αφορά τα επίμαχα ζητήματα που πρέπει να λύσει η χώρα, όπως εργασιακά, ασφαλιστικά και πλεονάσματα.
«Με στοχευμένες παρεμβάσεις δουλεύουμε για να ανατραπούν τα χρόνια και συσσωρευμένα προβλήματα από τις αποτυχημένες πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», τόνισε η κ. Γεροβασίλη, διαβεβαιώνοντας ότι καμία απόλυση δεν θα γίνει στο δημόσιο τομέα και τονίζοντας ότι ο τακτικός προϋπολογισμός του υπουργείου για το 2017 δεν μεταβάλλεται σε σχέση με τον προηγούμενο του 2016.
«Με 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων θα προχωρήσουμε στα αναγκαία έργα για την διοικητική ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης για να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», επεσήμανε και πρόσθεσε:
«Τον Μάιο διαψεύσαμε όσους λέγανε ότι δεν θα κλείσει η πρώτη Αξιολόγηση. Τώρα απέχουμε ελάχιστα από το κλείσιμο της 2ης Αξιολόγησης. Παρά τις μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά εμείς εμμένουμε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και η Αξιωματική Αντιπολίτευση πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να απαντήσει αν είναι ιδεοληψία της σημερινής κυβέρνησης ή εμμονή, η προσπάθειά της για τις συλλογικές συμβάσεις».
Η κ. Γεροβασίλη, υποστήριξε ακόμα ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχαν ποτέ την πολιτική βούληση να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό και ευέλικτο κράτος, αλλά αντίθετα, όπως είπε, ενίσχυαν την γραφειοκρατία και την πολυνομία για πελατειακούς και ρουσφετολογικούς σκοπούς.
Η κ. Γεροβασίλη απάντησε και στις κατηγορίες περί αύξησης των μετακλητών υπαλλήλων, αντιτείνοντας ότι σήμερα καταγράφονται όλοι οι συνεργάτες, σε αντίθεση με ότι ίσχυε στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα επί κυβέρνησης Σαμαρά, όπου ένας υπουργός είχε 53 και εμφανίζονταν μόλις 8 μετακλητοί υπάλληλοι.
«Προχωρούμε σε μια πραγματική μεταρρύθμιση του κράτους χωρίς πολιτικό αυταρχισμό. Η προσπάθεια της κυβέρνησης που ξεκίνησε από το καλοκαίρι, δεν είναι απλά να βγάλει τη χώρα από τη κρίση αλλά να θέσει και στέρεες βάσεις για την επόμενη μέρα», κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.