Λέγοντας «Καλησπέρα» στα Ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μπαράκ Ομπάμα. «Πάντα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα», δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς όπως εξήγησε πολλά πράγματα, όπως η ιστορία και η λογοτεχνία έχουν ρίζες εδώ στην Αθήνα.

«Έμαθα την έκφραση κάλος κι αγαθός. Αυτή η έκφραση αποτελεί την τέλεια περιγραφή της φιλίας Ελλήνων-Αμερικανών», πρόσθεσε και έκανε αναφορά στην ιστορία συνεργασίας των δύο λαών, από την επανάσταση μέχρι τον πρόεδρο Τρούμαν και το πρόγραμμα Μάρσακ.

«Είμαι ευγνώμων για τους Έλληνες, για την παρουσία τους στις ΗΠΑ. Αλέξη θέλω να σε ευχαριστήσω για την προσήλωση σου στη συνεργασία μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος και συνέχισε μιλώντας για την οικονομική κατάσταση.

«Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια. Η κρίση ανέτρεψε εκ βάθρων τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα. Ο Αλέξης μού περιέγραψε τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει. Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης. Οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή. Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασίας κι εγώ θα συνεχίσω να ενθαρρύνω για να γυρίσει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Μιλώντας για το ρόλο της Ελλάδας στο NATO, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του NATO που δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα.

«Εάν η Ελλάδα εν μέσω κρίσης τα κατάφερε, πρέπει και οι άλλες χώρες να το πράξουν», τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι «μόνο μία από τις πέντε χώρες της συμμαχίας που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για το ΝΑΤΟ».

«Οι Έλληνες πέρασαν πολύ δύσκολα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες όμως η Ελλάδα υπήρξε σύμμαχος. Υποστήριξε τους ανθρώπους που χρειάζονταν συμπαράσταση. Προς το παρόν να σας πω ότι είμαστε περήφανοι που στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ», υπογράμμισε κλείνοντας ο κ. Ομπάμα.