«Το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων αποτελεί τον τρίτο πυλώνα ενός σχεδίου για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι μια διαδικασία την οποία έχει χαιρετίσει και εγκρίνει με ψήφισμά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Μάρτιο του 2016.
Και ήδη καθυστερεί αυτή η διαδικασία. Θεωρώ επικίνδυνη κάθε περαιτέρω καθυστέρηση ή αποδυνάμωση αυτής της δρομολογημένης τραπεζικής ενοποίησης. Επικίνδυνη και για τους Ευρωπαίους πολίτες και καταθέτες, και φυσικά για την ίδια την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο.
Στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ΕCON) και στη συζήτηση αναφορικά με την Έκθεση για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε:«Θεωρώ ότι η εκλογή Τραμπ προσθέτει αβεβαιότητα, αστάθεια και ανησυχίες στην παγκόσμια οικονομία. Το χειρότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την ώρα, είναι να συνεχίσουμε να αναβάλλουμε, να καθυστερούμε και να βλέπουμε το θέμα της Ευρωπαϊκής τραπεζικής ενοποίησης μέσα από τα χρωματιστά γυαλιά της σκοπιμότητας εθνικών εγωισμών ή στενά τραπεζικών ή συντεχνιακών συμφερόντων».
«Θεωρώ επίσης σημαντικό το να βρούμε εκείνο το πλαίσιο που, σε συμφωνία και με το ψήφισμα που έχουμε ήδη εγκρίνει ως ΕΚ τον Μάρτιο, να εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων και εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν προταθεί από την Επιτροπή.
Διαφορετικά θα περάσουμε το μήνυμα ότι το ΕΚ λέει «ναι» α λα καρτ στην ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος, «ναι» στον πρώτο πυλώνα, «ναι» στον δεύτερο πυλώνα, αλλά «να το σκεφτούμε, μάλλον, ίσως όχι, θα δούμε, ας καθυστερήσουμε μερικά χρόνια ή ας το ψαλιδίσουμε», όταν ερχόμαστε στον τρίτο πυλώνα, που είναι ο πιο σημαντικός για τους Ευρωπαίους πολίτες, για τους Ευρωπαίους καταθέτες», πρόσθεσε.