Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας και τις δυσκολίες για την υλοποίηση σχεδίου για τη βιωσιμότητά του, ανέπτυξε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε συζήτηση, στο πλαίσιο του «ATHENS HEALTH FORUM», που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ). Στη συζήτηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης και ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.
«Προσπαθούμε να βρούμε μία νέα ισορροπία σε νέες συνθήκες», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «περάσαμε από το στάδιο της πλήρους ασυδοσίας στο σύστημα υγείας, στην ισοπέδωσή του και σε συνθήκες στέρησης». Παράλληλα, επεσήμανε την ασυμμετρία αναγκών και πόρων, από την οποία, όπως σημείωσε, μπορούμε να ξεφύγουμε μόνο με σχέδιο, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στις οριζόντιες περικοπές.
«Η μείωση του clawback είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο»
Αναφερόμενος στην πολιτική του φαρμάκου, ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι το υπουργείο επιδιώκει ένα συστηματικό θεσμικό διάλογο και τόνισε ότι αν και υπήρξε μεγάλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν αντιμετωπίστηκαν διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η διείσδυση των γενοσήμων και το θέμα της υποκατάστασης. Υποστήριξε, δε, ότι η μείωση των τιμών των φαρμάκων έχει φέρει αύξηση του όγκου της συνταγογράφησης, ο οποίος αγγίζει τα 6 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα και διευκρίνισε ότι η μείωση του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής λόγω υπέρβασης δαπάνης), είναι υποχρέωση που απορρέει από το μνημόνιο. Επίσης, έθεσε ως σημαντικό θέμα τον έλεγχο ζήτησης φαρμάκων, καθώς και τον έλεγχο της χώρας προέλευσης.
Το ΕΣΥ δεν καταρρέει
Ο κ. Ξανθός είπε ότι το υπουργείο έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα στη δημόσια περίθαλψη και έχει πραγματοποιήσει παρέμβαση-τομή για τους ανασφάλιστους. «Είναι σημαντικό ένα σταθεροποιημένο και βιώσιμο σύστημα υγείας», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ διευκρίνισε ότι το ΕΣΥ δεν καταρρέει. «Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι οριακός, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε στους πολίτες», τόνισε και πρόσθεσε ότι «η χώρα είναι υγειονομικά ασφαλής. Έχουμε εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό και οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Αποστολίδη, ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η αποπληρωμή των χρεών των εταιρειών θα αποτελέσει σημαντική ένεση ρευστότητας, ενώ, όπως είπε, «στόχος μας είναι να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στις αρχές του 2017».
Πασχάλης Αποστολίδης: «Έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες του ΣΦΕΕ»
Το φάρμακο δεν είναι μόνο εμπορικό, αλλά και κοινωνικό αγαθό, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ο οποίος διευκρίνισε ότι το 50% των Ελλήνων έχει αγοράσει φάρμακο που έχει αποζημιωθεί από την κοινωνική ασφάλιση. Σημείωσε, δε, ότι το φάρμακο είναι ο δεύτερος εξαγωγικός πυλώνας, μετά το πετρέλαιο, και οι δυνατότητες ανάπτυξής του είναι πολλές αν, όπως είπε, δοθούν επιπλέον κίνητρα. «Ο ΣΦΕΕ είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε προτάσεις που θα εξορθολογήσουν την αγορά του φαρμάκου», σημείωσε. Κλείνοντας, υπογράμμισε ότι έχει αποπληρωθεί το σύνολο των χρεών του 2015 σε όλες τις εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ.
Θ. Τρύφων: «Να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων»
Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι επιβάλλεται να σταματήσει η υπερσυνταγογράφηση, ενώ υποστήριξε τη δημιουργία κλειστού προϋπολογισμού ανά κατηγορία φαρμάκων. Παράλληλα, ζήτησε να προχωρήσουν διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο σύστημα υγείας και επεσήμανε τη σπουδαιότητα της διατήρησης της ίδιας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς, όπως εξήγησε, θα συνεχιστεί η κανονικότητα και η προσπάθεια ισορροπίας του φαρμακευτικού συστήματος.