Το στίγμα των προτεραιοτήτων τους στα πεδία των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και της Ομογένειας σκιαγράφησαν σε άτυπη συνάντηση ενημέρωσης και γνωριμίας με τους διπλωματικούς συντάκτες ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών για την Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος μαζί με το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρέλαβε και των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, έδωσε έμφαση στον συντονισμό και στη συλλογική λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών. «Παρότι έχουμε ο καθένας τη δική του σφαίρα αρμοδιοτήτων, έχουμε αποφασίσει να λειτουργούμε εντελώς συλλογικά, διότι υπηρετούμε κοινούς σκοπούς» τόνισε χαρακτηριστικά ο νέος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Μάλιστα, όπως προσέθεσε, την κατεύθυνση για συλλογική λειτουργία έδωσε και ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε συνάντηση που είχε με όλη την πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Κάνοντας ειδική αναφορά για το χαρτοφυλάκιο των Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, έδωσε προτεραιότητα στην εξωστρέφεια. «Στόχος μας είναι να δώσουμε μια ενιαία φωνή και συντονισμό στην αναγκαία εξωστρέφεια που πρέπει να έχει η οικονομία», ανέφερε.
Η περιοδεία του αναπληρωτή ΥΠΕΞ
Πρώτος σταθμός του Γιώργου Κατρούγκαλου, ως αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, είναι απόψε η Βαρσοβία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις. Στην συνέχεια, θα μεταβεί απευθείας στην Μεγάλη Βρετανία, όπου θα πραγματοποιήσει σειρά διαδοχικών συναντήσεων και ομιλιών. Ειδικότερα, θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του, τον υπουργό Εργασίας, τον «σκιώδη» αντιπρόεδρο και τον «σκιώδη» υπουργό Εργασίας του Εργατικού Κόμματος, καθώς και με συνδικάτα. Επίσης, θα μιλήσει σε επενδυτές σε εκδήλωση που διοργανώνει το ελληνοβρετανικό επιμελητήριο την Δευτέρα και θα δώσει δύο διαλέξεις για την πορεία της χώρας μας στο London School of Economics και στην Οξφόρδη.
Τέλος, δίνοντας τον λόγο στον Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής που θα συνεργαστούν στο υπουργείο Εξωτερικών, σημειώνοντας πως είχαν μια καλή χημεία ανέκαθεν και έχει ιδιαίτερη εκτίμηση στις ικανότητες του.
Από την πλευρά του, ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών για την Απόδημο Ελληνισμό Τέρενς Κουίκ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη νομικής ρύθμισης, αυτορρύθμισης και αυτοχρηματοδότησης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ). Εξέφρασε την άποψη πως το ελληνικό λόμπι έχει ατονήσει σε σχέση με τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και τόνισε πως το ΣΑΕ δεν μπορεί να είναι η έκφραση μόνο του 4% των ομογενών. «Πρέπει να εκφράζεται και ο τελευταίος ομογενής μέσα από το ΣΑΕ» συμπλήρωσε και σημείωσε πως πρέπει να δοθούν σημαντικά κίνητρα, διευκρινίζοντας πως «πάμε σε μια αυτοχρηματοδοτούμενη κατάσταση».
Στο σημείο αυτό, ο Τέρενς Κουίκ ανέφερε πως το ΣΑΕ έγινε από αρκετούς προκατόχους του και κομματικό εργαλείο, επισημαίνοντας πως θα πρέπει με τους ομογενείς να μιλάμε σε επίπεδο Ελλάδας και όχι κομμάτων. Στην κατεύθυνση αυτή σημείωσε πως δεν πρέπει οι ομογενείς να έχουν τα κόμματα στη σκέψη τους, γιατί εδώ το κόμμα είναι ένα και λέγεται Ελλάδα.
Κομβική σημασία απέδωσε επίσης στην ψήφο των ομογενών, υποστηρίζοντας πως είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί.
Πρώτη αποστολή του Τ. Κουίκ, ως υφυπουργού Εξωτερικών για την Ομογένεια, θα είναι η Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφτεί ελληνικά σχολεία, όπως τη Γεννάδιο Σχολή, το Γηροκομείο και θα συναντηθεί το μεσημέρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να πάρει την ευλογία του, όπως είπε.
Την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε, θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Καστοριά και την Κυριακή θα μεταβεί στην Τζακάρτα, συμμετέχοντας στην αποστολή που έχει οργανώσει ο ΣΕΒ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. «Τα μηνύματα που πήρε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πριν από μία εβδομάδα ήταν εξαιρετικά σε σχέση με το τι μπορεί να ανοίξουμε δουλειές στην Ινδονησία, που είναι τεράστια αγορά» προσέθεσε.
Η ελληνική οικονομική διπλωματία
Επίσης, στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος μίλησε για την ελληνική οικονομική διπλωματία. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την ιρανική τράπεζα Σαντεράτ, είπε ότι ήρθησαν οι κυρώσεις που τής είχαν επιβληθεί από την ΕΕ και έχουν αποδεσμευτεί τα κεφάλαιά της. Αποσαφήνισε πως τα κεφάλαια που ήταν δεσμευμένα στην ΕΕ ανέρχονταν στα 810 εκατ. και ήταν κυρίως στην Βρετανία, την Γαλλία και την Γερμανία, σημειώνοντας πως στην Ελλάδα τα ποσά ήταν ελάχιστα, γύρω στα 14 εκατ., που είναι κυρίως λογιστικά. Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία της ΕΕ, ξεκαθάρισε πως η Σαντεράτ μπορεί να ανοίξει υποκατάστημα στην Ελλάδα. Ακόμα, ο Γιώργος Τσίπρας ρωτήθηκε για τις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και στις ενεργειακές προοπτικές μετά τη συμφωνία Ρωσίας – Τουρκίας για τον αγωγό φυσικού αερίου και τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων. «Στο καθαρά οικονομικό επίπεδο δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά τη χώρα μας. Μπορεί να την επηρεάσει πολύ θετικά αν εμείς κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις. Δεν μας συνέφερε σε κάτι η κόντρα Τουρκίας – Ρωσίας» σημείωσε.