Με συγκρατημένη αισιοδοξία για το ΕΣΡ τη Δευτέρα αλλά και με «σκιές» για την τελική στάση της ΝΔ από την οποία θα κριθεί και το κατά πόσο θα συγκεντρωθούν τα 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς φουντώνουν οι φήμες για ανακοίνωση του ανασχηματισμού ακόμα και εντός της ημέρας.
Το θέμα του ανασχηματισμού κυριάρχησε μαζί με το ΕΣΡ στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεκλήθη εκτάκτως από τον Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Πέμπτης και συνεδρίασε μέχρι αργά το βράδυ, επιτείνοντας το… σκωτσέζικο ντουζ για τους υπουργούς – σημερινούς και επίδοξους, που περιμένουν στο ακουστικό τους.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι τα μεσάνυχτα ο Αλέξης Τσίπρας δεν είχε ξεκινήσει τα τηλέφωνα σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου, χωρίς ωστόσο να ισχύει το ίδιο και με τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα που σκέφτεται να αξιοποιήσει στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ώρα οι καραμπόλες αποδεικνύονται ουκ ολίγες και αποτελούν το μεγάλο γρίφο που καλείται να λύσει ο πρωθυπουργός, καθώς αν και σχεδόν όλα τα ονόματα είναι κλειδωμένα, μία αλλαγή μπορεί να συμπαρασύρει πολλά χαρτοφυλάκια. Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρξαν λίγες στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι το βράδυ της Πέμπτης…
Σε περίπτωση πάντως που δεν ανακοινωθεί σήμερα, το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ενέχει έντονη αγωνία για τους αναμένοντες στο ακουστικό τους…
Μέχρι στιγμής τα ονόματα που θεωρούνται σίγουρα για παραμονή στα χαρτοφυλάκιά τους είναι αυτά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Κοτζιά, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται να μετακομίσει έναν όροφο ο Δημήτρη Τζανακόπουλος, αναλαμβάνοντας χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου στο Μαξίμου. Ο Νίκος Παππάς παραμένει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες κάτοικος Μαξίμου, ενώ η Όλγα Γεροβασίλη πιθανότατα θα κατευθυνθεί στο ναυραλγικό πόστο του υπουργείου Εσωτερικών.
Το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή έχει ακουστεί για το Ναυτιλίας, χωρίς ωστόσο να θεωρείται ακόμα βέβαιο. Άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Οικονομίας, δεδομένου ότι ο Γιώργος Σταθάκης παίζει για το υπουργείο Ενέργειας. Αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι και ο ρόλος του Αλέξη Χαρίτση, καθώς και του γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη, ενώ πιθανή θεωρείται και η αξιοποίηση του οικονομικού σύμβουλου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Λιάκου.
Ερωτηματικό αποτελεί ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος με τη χθεσινή του παρέμβαση επιβεβαίωσε πως παρά το γεγονός ότι είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση, δεν αποκλείεται μετακίνησή του. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τη θέση του δεν αποκλείεται να πάρει η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει μετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις για τα ζητήματα του υπουργείου Εργασίας.
Την ίδια ώρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση απέναντι στον ενισχυμένος κομματικά Νίκο Φίλη λόγω της κοντρας με την Εκκλησία και τον Πάνο Σκουρλέτη που χθες εξαπέλυσε νέα επίθεση για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.