«Και στην πρώτη και στη δεύτερη αξιολόγηση, ειδικά, σήμερα, ενόψει των εργασιακών, επιδιώκουμε να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη, για να μπορεί πράγματι μία κοινωνική Ελλάδα σε μία κοινωνική Ευρώπη να διαδραματίσει τον προοδευτικό ειρηνοποιό ρόλο της προώθησης της ευημερίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και στις αραβικές χώρες» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην Ευρω-αραβική Σύνοδο. Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μνημόνια και οι πολιτικές ακραίας λιτότητας συνιστούσαν ένα εισιτήριο εξόδου της χώρας από την κοινωνική Ευρώπη.
«Η Ελλάδα και, ειδικά, η ελληνική διασπορά είχε πάντα σημαντική παρουσία στον αραβικό κόσμο. Όχι μόνο δεν υπάρχει κάποιου είδους πολέμου των πολιτισμών ανάμεσα στην Ελλάδα και τις αραβικές χώρες, αλλά ανέκαθεν η Ελλάδα αποτελούσε γέφυρα συνεννόησης και πολιτισμού» ανέφερε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, «μπορούμε να είμαστε γέφυρα για τα σημαντικά, για τις αναγκαίες γεωπολιτικές συνέργειες, στον τομέα της πολιτικής, όπως είναι τα θέματα της τρομοκρατίας, της μετανάστευσης, ακριβώς γιατί μπορούμε να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Αυτή ήταν ανέκαθεν η συνεισφορά του ελληνικού πολιτισμού ως μεσολαβητή ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή».
Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε την άποψη ότι η συμβολή αυτή της Ελλάδας μπορεί να είναι πιο καθοριστική αυτή την περίοδο, την επαύριο της Αραβικής Άνοιξης, στην ανάγκη να υπάρχει όχι μόνο σταθερότητα στην περιοχή, αλλά σταθερότητα συνδυασμένη με τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Για να μπορέσει η Ελλάδα και η Ευρώπη να αποτελέσει παράγοντα θετικής εξέλιξης στην περιοχή»- διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας -«θα πρέπει και στη δική μας γεωγραφική περιοχή και, κυρίως, στη δική μας κοινοπολιτεία να εξασφαλίσουμε αυτούς τους δύο παράγοντες, τη δημοκρατική αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των λαών και την κοινωνική δικαιοσύνη. Γιατί το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που συμπυκνώνει αυτά τα δύο χαρακτηριστικά σε ισορροπία, ρύθμιση, δηλαδή, της αγοράς, αλλά μέσω κανόνων, που τίθενται με πολιτικές, δημοκρατικές διαδικασίες, είναι, αυτή τη στιγμή, σε έντονη αμφισβήτηση».
«Ακριβώς, γι’ αυτόν το λόγο», όπως εξήγησε, «βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη οι φωνές ξενοφοβίας και απομονωτισμού». Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι θα πρέπει να αποφύγουμε το ιστορικό λάθος του Μεσοπολέμου, λέγοντας ότι, όπως ήταν ο Εβραίος, την περίοδο του Μεσοπολέμου, το εύκολο δαχτυλοδειχτούμενο θύμα της δυστυχίας των μικρομεσαίων στρωμάτων, τείνει να γίνει σήμερα ο μετανάστης και ο πρόσφυγας.