Το μπαλάκι στα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη στη Νέα Δημοκρατία πετά η κυβέρνηση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά το μπλόκο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν προσεκτικά όλες τις επόμενες κινήσεις προκειμένου να αποφευχθούν νέες «εκπλήξεις» που θα επιβαρύνουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, όπως ήταν αναμενόμενο, μονοπώλησε το ενδιαφέρον στην Ηρώδου Αττικού, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να έχουν αλλεπάλληλες συσκέψεις για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, την ώρα που οι καταιγιστικές εξελίξεις σπρώχνουν χρονικά πιθανότατα μετά τη δεύτερη αξιολόγηση τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό. «Δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ο ανασχηματισμός καθώς υπάρχουν θεσμικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν», ανέφεραν σχετικά κύκλοι του Μαξίμου.
Η πρωτοβουλία για εσπευσμένη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων τη Δευτέρα, κατόπιν επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Βούτση, δείχνει ότι η κυβέρνηση κάνει ένα βήμα πίσω, επιδιώκοντας την επίτευξη συναίνεσης για το Συμβούλιο, όπως εξάλλου προκύπτει και από την απόφαση του ΣτΕ. Με τον τρόπο αυτόν ωστόσο κυβερνητικός αξιωματούχος σημειώνει ότι «η ΝΔ θα κληθεί να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων». «Τη Δευτέρα θα γίνει σαφές αν η ΝΔ ενδιαφέρεται για την συγκρότηση του ΕΣΡ, ή για την διαιώνιση της αυθαιρεσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας πως «εάν πράγματι, η ΝΔ υποστηρίζει πραγματικά την ανάγκη συγκρότησης και λειτουργίας του ΕΣΡ με τις πλήρεις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, δεν έχει παρά να σταματήσει το κρυφτό με τους θεσμούς και να προσέλθει, την Δευτέρα στις 5μμ στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με διάθεση να συμβάλλει στην συγκρότησή του».
Με την ντρίμπλα αυτή στο Μαξίμου πριν την κατάθεση της νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη βεβαίωση προσωρινής εκπομπής καναλιών, επιχειρούν να στριμώξουν τη ΝΔ στην ίδια τη ρητορική της, δεδομένου ότι σε περίπτωση που εκ νέου απορρίψει τη συναίνεση θα αποδειχθεί πως «δεν ενδιαφέρεται για την απόφαση του ΣτΕ και την εφαρμογή της, αλλά για την με κάθε τρόπο παρακώλυση της συγκρότησης του ΕΣΡ, ώστε να μην ρυθμιστεί ποτέ το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο». «Την Δευτέρα όλος ο ελληνικός λαός θα έχει καταλάβει, πλέον, τι ακριβώς επιθυμεί και επιδιώκει ο κ. Μητσοτάκης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.
Την ίδια ώρα πάντως το ζήτημα των αδειών και οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης απασχόλησαν και το Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης στο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος όλες οι λεπτομέρειες της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα ακολουθήσει σε περίπτωση νέου αδιεξόδου με το ΕΣΡ, όπως αυτές εξετάστηκαν σε μεσημεριανή σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος, Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, και Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η νομοθετική πρωτοβουλία για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών θα προβλέπει την καταβολή από όλους τους ενδιαφερόμενους καναλάρχες αντιτίμου αναλογικού με το ποσό που δόθηκε στο διαγωνισμό, καθώς και την τήρηση προϋποθέσεων του νόμου Παππά – οι οποίες δεν κρίθηκαν αντισυνταγματικές – όπως ο αριθμός των εργαζομένων, τα εργασιακά, οι κτηριακές υποδομές και το πρόγραμμα. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει τίμημα και προϋποθέσεις για τα κανάλια, από τώρα έως τον νέο διαγωνισμό του ΕΣΡ. Τσάμπα όλα. Για αυτό όλη η φασαρία» σχολίασε επιτιθέμενος στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Παππάς.