Οι συζητήσεις με την τρόικα ολοκληρώθηκαν και απομένουν μόνο οι τεχνικές λεπτομέρειες δήλωσε ο υπ. Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην εκπομπή «Ανατροπή» του Mega.

Παράλληλα τόνισε ότι η έκθεση της τρόικας θα είναι έτοιμη σε δέκα ημέρες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεδρίαση του Eurogroup πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 23 Οκτωβρίου, «εάν είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» ανέφερε.

Παραδέχθηκε ότι το νομοσχέδιο που θα πρέπει να ψηφιστεί (μισθολόγιο-βαθμολόγιο-φορολογία) είναι πολύ σκληρό, ωστόσο θα διευκολύνει την αύξηση των επενδύσεων και θα μειώσει το μισθολογικό κόστος.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το 2012 η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,2 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε ότι τον προϋπολογισμό του 2012 τον έχει εγκρίνει και εξετάσει από όλες τις μεριές η τρόικα.
Επίσης ο υπ. Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών επιτυγχάνοντας τους στόχους που της έχουν τεθεί. «Η Ελλάδα αλλάζει τον εαυτό της προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική».

Δυστυχώς τόνισε ο κ. Βενιζέλος «έχουμε δώσει το δικαίωμα στην τρόικα να ασχολείται με τα πάντα». Υπεραμύνθηκε των άδικών και σκληρών μέτρων τονίζοντας ότι «δε θέλουμε να βάζουμε φόρους αλλά εάν δεν εισπράξει το κράτος, τότε θα πρέπει να καταφύγουμε στο δανεισμό που σημαίνει ότι θα αυξήσουμε το χρέος μας και δε θα λύσουμε ποτέ το πρόβλημα».

«Η Ελλάδα βρίσκεται στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή. Διαχειριζόμαστε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωζώνη έχοντας το πιο ισχυρό νόμισμα δεν μπορεί να λύσει μόνη της το πρόβλημα και ζητά τη βοήθεια και του ΔΝΤ» τόνισε ο υπ. Οικονομικών.
Όσον αφορά τη δήλωσή του ότι «το επίπεδο ζωής θα πέσει στα επίπεδα του… 2004», ο κ..Βενιζέλος ανέφερε ότι «καλύτερα να γυρίσει στα επίπεδα του 2004 παρά σε αυτά του 1960».

Επίσης ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας ότι εάν το 2008 η κυβέρνηση Καραμανλή είχε πάρει το 1/30 των μέτρων που παίρνει τώρα η κυβέρνηση τότε η χώρα δε θα είχε φτάσει σε αυτό το σημείο. Παράλληλα κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι φυγομάχησε και ότι έλεγε εσκεμμένα ψέματα στον ελληνικό λαό.