Η Ελλάδα και μαζί της η Ευρωζώνη φαίνεται πως πλέουν ολοταχώς προς τις αχαρτογράφητες θάλασσες της χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση Σόιμπλε για μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους είναι πλέον κυρίαρχη στο Βερολίνο, παρά τις επιφυλάξεις της Α. Μέρκελ, ενώ έχει υιοθετηθεί και από αρκετές άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Παραμένουν, ωστόσο, αντίθετες, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, που φοβούνται μια ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης και προτιμούν μια διεύρυνση της υφιστάμενης εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων.
Υπό την έννοια αυτή, καθοριστική για τις εξελίξεις είναι η σημερινή συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί, στο Βερολίνο. Όπως σημειώνει στο κύριο θέμα της η «Καθημερινή», η Ελλάδα οχυρώνεται πίσω από τη θέση ότι όποια κι αν είναι η λύση, θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή στο ευρώ, τη σταθερότητα των τραπεζών και την εγγύηση των καταθέσεων, καθώς και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ συζητείται ευρέως ότι η όποιας μορφής συμφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. για τη διαχείριση του χρέους θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις. Ο Γ.Παπανδρέου προσανατολίζεται στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε να υπάρξει επανανομιμοποίηση της κυβέρνησης και α ολοκληρώσει τη θητεία του.
Όμως, μια κορυφαία ομάδα υπουργών, καθώς και πολλοί βουλευτές αντιτάσσονται στο δημοψήφισμα και προκρίνουν τη λύση της «συνεννόησης» με τη ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ενώ ορισμένοι προκρίνουν τις πρόωρες εκλογές.
Στον «πυρήνα» της θέσης τους βρίσκεται η εκτίμηση ότι εάν το ΠΑΣΟΚ επωμισθεί, μόνο του, όλο το βάρος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, θα υποστεί στρατηγική ήττα στις εκλογές του 2013.