Στο δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ «κάνουμε όλοι μαζί ένα μεγάλο βήμα αυτογνωσίας, ξανακοιτάμε με ψυχραιμία και από ικανή απόσταση όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, το πώς ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς έγινε η κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα, για να ξελασπώσει το λαό και την πατρίδα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Έχουμε χρέος να οικοδομήσουμε και το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς, την καρδιά της δημοκρατικής παράταξης που θα εγγυηθεί την μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, που θα κλείσει τις πληγές της ελληνικής οικονομίας από τα μνημόνια και την ύφεση». Αυτά συνθέτουν την απάντηση στο στρατηγικό ερώτημα για το «τι κόμμα θέλουμε», σημείωσε ο υπουργός μιλώντας «Στο Κόκκινο».

Παρατηρώντας από απόσταση πια την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνέχισε ο κ. Παππάς, έγιναν λάθη, αλλά όχι στρατηγικά, κεντρικά. «Είχαμε τη λαϊκή εντολή και οφείλαμε να την εξαντλήσουμε, να πάμε σε διαπραγμάτευση μέχρι εκεί που μπορούσαμε και έπρεπε. Από την άλλη, δεν έπρεπε να βάλουμε σε κίνδυνο το επίπεδο ζωής των στρωμάτων που θέλουμε να εκπροσωπούμε, αυτός ήταν ο οδηγός μας».

«Το “όχι” στο δημοψήφισμα ήταν πολλά πράγματα αλλά σε κάθε περίπτωση δεν ήταν για αποχώρηση από την ΕΕ, για κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα», ξεκαθάρισε ο κ. Παππάς. «Δεν πετύχαμε όσα θα θέλαμε, αλλά ήταν μία καινούργια συμφωνία. Ελάφρυνε κατά 20 δισ. ευρώ τα μέτρα που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έδωσε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε τη μάχη της διαπραγμάτευσης».