Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στην τηλεόραση του Σκάι ενόψει της έναρξης του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «εμείς δεν συγκροτούμαστε σε ένα συνέδριο απλώς για να εκλέξουμε αρχηγό, ούτε είναι διάφοροι δελφίνοι, βαρόνοι και όπως αλλιώς τους ονομάζουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που έρχονται να μοιράσουν τις καρέκλες και την εξουσία».
«Κάνουμε ένα συνέδριο ταυτότητας, ένα συνέδριο στο οποίο πρέπει να αναζητηθούν εκείνοι οι τρόποι ώστε να υπερβούμε τους δυσμενείς ευρωπαϊκούς συσχετισμούς και να δώσουμε κοινές απαντήσεις στα προβλήματα τα οποία απασχολούν τους πολίτες», προσέθεσε.
Ερωτηθείσα αν έχει αλλάξει ταυτότητα ο ΣΥΡΙΖΑ, από την εποχή που ήταν αντιπολίτευση έως τώρα, μετά τις δεύτερες εκλογές, είπε πως «έχουν αλλάξει σίγουρα οι συνθήκες. Πρόκειται για το συνέδριο ενός αριστερού κόμματος στην κυβέρνηση, και μάλιστα μιας αριστερής κυβέρνησης η οποία είναι η μοναδική δύναμη της Αριστεράς αυτή τη στιγμή που βρίσκεται στην εξουσία στην Ευρώπη».
«Αυτό από μόνο του δημιουργεί άλλες συνθήκες, ακόμα κι αν η Ελλάδα δεν βρισκόταν σε συνθήκες επιτροπείας που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια, ακόμα κι αν δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία που υπογράφηκε τον Αύγουστο μετά από τους γνωστούς εκβιασμούς από την πλευρά της τρόικας», προσέθεσε.
Αναφερόμενη στο ευρωπαϊκό περιβάλλον είπε ότι «μιλάμε για ένα διαφορετικό ευρωπαϊκό περιβάλλον, το οποίο σε κάθε περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή συνθλίβεται από τις δυνάμεις της λιτότητας και της ακροδεξιάς, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν και ελπιδοφόρες, προοδευτικές αλλαγές που τείνουν να λάβουν χώρα, είτε μιλούμε για την κυβέρνηση στην Πορτογαλία, είτε μιλούμε για την ηγεσία των Εργατικών με τον Κόρμπιν».
Η κ. Σβίγκου τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει απαντήσεις και στο ερώτημα «με ποιον τρόπο θα ενδυναμωθούν οι δυνάμεις στην Ευρώπη που προσβλέπουν σε προοδευτικές αλλαγές και στην αλλαγή των συσχετισμών. Και το Brexit αλλά και αρνητικές εξελίξεις, όπως είναι οι εξελίξεις με το προσφυγικό και οι αντιδράσεις χωρών, όπως η Ουγγαρία, δείχνουν ότι το μέλλον της Ευρώπης μπορεί να είναι πολύ ζοφερό αν δεν υπάρξει ένα μέτωπο ευρύτερων αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων».
Απαντώντας στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «αναμένεται, όπως προεξοφλούν αρκετοί, εντονότατη κριτική στο Συνέδριο για σειρά ζητημάτων, όπως η πορεία της οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος, οι πλειστηριασμοί, οι τηλεοπτικές άδειες και η Δικαιοσύνη», η κ. Σβίγκου, αφού καταρχήν επισήμανε ότι «είναι διαφορετικά θέματα», είπε στην συνέχεια ότι «το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών είναι ένα θέμα κορυφαίο στην ατζέντα και του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης και η διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών εκπλήρωσε μια κοινωνική απαίτηση, όχι απλώς μια απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να επικρατήσει η διαφάνεια και η νομιμότητα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο».
«Προφανώς και θα γίνουν συζητήσεις στο Συνέδριο στο τι γίνεται από δω και πέρα, δηλαδή με τη συγκρότηση του ΕΣΡ και πώς αντιλαμβανόμαστε γενικότερα την ανεξαρτησία της ενημέρωσης και των ΜΜΕ» πρόσθεσε.
«Για τους πλειστηριασμούς θα γίνουν σίγουρα συζητήσεις σχετικά με τις προστατευτικές ρυθμίσεις που πρέπει να υπάρξουν για την προστασία των δανειοληπτών για την πρώτη τους κατοικία. Αυτές θα συζητηθούν και στο πλαίσιο του Συνεδρίου, όπως φαντάζομαι ανάλογες συζητήσεις γίνονται και στο πλαίσιο της κυβέρνησης», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβάται την κριτική. «Ίσα-ίσα στις Θέσεις με τις οποίες προσερχόμαστε στο Συνέδριο η αυτοκριτική και ο απολογισμός είναι αρκετά πλούσιος» τόνισε προσθέτοντας «το ζητούμενο όμως είναι πώς μέσα από τον ειλικρινή απολογισμό θα υπάρξουν προτάσεις και θα αποφασιστούν πράγματα από κοινού ώστε την επόμενη μέρα να βγούμε και πιο ικανοί για τη διακυβέρνηση, αλλά κυρίως ακόμα πιο γειωμένοι στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Γιατί δεν μπορούμε να κρύψουμε ότι η συμφωνία του Αυγούστου όντως διέρρηξε συμμαχίες μας με στρώματα τα οποία παραδοσιακά εκπροσωπούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Στην παρατήρηση ότι επήλθε ρήξη «και με συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι «γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ως μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη χρειάζεται τα κινήματα και χρειάζεται την κοινωνία. Οπότε ένα από τα ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι και αυτό, δηλαδή με ποιες κοινωνικές συμμαχίες προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ και πώς επανακτά τους δεσμούς του με τις κοινωνικές δυνάμεις».
Ερωτηθείσα αν «θα ενδιέφερε την Ελλάδα να βρεθεί ένας τεχνικός ενδιάμεσος ρόλος του ΔΝΤ το οποίο δεν θα βάλει χρήματα, αλλά δεν θα φύγει και τελείως από το πρόγραμμα», είπε ότι «από τη μια πλευρά υπάρχει η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τα εργασιακά όπου ξεκινάμε από μια πολύ καλή βάση, που είναι το πόρισμα της Επιτροπής των Σοφών, το οποίο έρχεται και να προστατεύσει εργατικά δικαιώματα αλλά και να τα διευρύνει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης και την ίδια στιγμή υπάρχει και η ρητή δέσμευση από το Eurogroup του Μαΐου σχετικά με τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει συγκροτήσει συμμαχίες την ίδια στιγμή που υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικές δηλώσεις σε αυτό το επίπεδο και από την πλευρά των Αμερικανών, αλλά και από πλευρά πολλών Ευρωπαίων. Έχετε δίκιο ότι υπάρχουν οι δυσκολίες που βάζει η γερμανική πλευρά σχετικά με το χρέος. Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι ήταν ένα χρόνο πριν. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαμε ρητή δέσμευση για την απομείωση του χρέους, και ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε η Ελλάδα τόσους συμμάχους σε αυτήν της την προσπάθεια. Και με δεδομένα τα πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία στα οποία συμφωνούν και η ελληνική πλευρά και οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ» πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα «τι βλέπει από τις διαθέσεις» είπε ότι «είναι απολύτως ρεαλιστικό γιατί αποτελεί δέσμευση. Δεν είναι κάτι το οποίο απλώς το επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση ή η πλευρά του ΔΝΤ. Αποτελεί ρητή δέσμευση και αυτήν περιμένουμε να υλοποιηθεί. Και όπως η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί τις δικές της δεσμεύσεις, το ίδιο περιμένει και από τους υπόλοιπους εταίρους. Και σε αυτό χρειάζεται, βέβαια, και αναμένουμε και τη θετική στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».
Στην παρατήρηση ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση λέει “φύγετε, να έρθουμε εμείς”, απάντησε: «Εντάξει λέει αυτό, όπως επίσης τα προηγούμενα χρόνια θυμόμαστε να μιλά για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Φανταστείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα τώρα, να είχε υπάρξει κυβέρνηση πριν έρθει στα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ, αν είχε υπάρξει κυβέρνηση η οποία σε όλα τα διεθνή φόρα πάλευε για την απομείωση του χρέους. Θα ξεκινούσαμε από άλλη βάση σίγουρα και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
«Χωρίς να θέλω να μείνω στο παρελθόν τώρα, θεωρώ ότι όλες οι κινήσεις και όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι σύντομα θα μπορέσουν να υπάρξουν καλά νέα για το ζήτημα του χρέους», κατέληξε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.