Η Ευρώπη έχει συνειδητοποιήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τις συμφωνίες γι’ αυτό και η τελευταία προσπάθεια που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εκτεθεί η κυβέρνηση απέτυχε, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου. Επικρίνει τη συμφωνία CETA, μεταξύ ΕΕ και Καναδά, που έχει την έγκριση του Συμβουλίου και αναμένεται να υπερψηφιστεί τον επόμενο μήνα στην ολομέλεια. Τέλος, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, θα παραμείνει στο ΕΚ, καθώς οι πολιτικές συνθήκες στην Γερμανία δεν ευνοούν την μετακίνησή του στην εσωτερική πολιτική.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Τι βγήκε από την τελευταία συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελληνική οικονομία, με τη συμμετοχή του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί;
Ήταν μια συζήτηση που υποκινήθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης για να υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην Αθήνα. Η επιδίωξη ήταν να γίνει αυτή η συζήτηση νωρίτερα, αμέσως μετά το καλοκαίρι, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οι Έλληνες δεν κάνουν τίποτα και δεν εφαρμόζουν τα συμφωνηθέντα. Στο μεταξύ, όμως, ψηφίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση μια σειρά από προαπαιτούμενα και η επίθεση στερήθηκε ουσιαστικών επιχειρημάτων. Επίσης, έχει συνειδητοποιηθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει τις συμφωνίες και γι’ αυτό όλες οι πτέρυγες του ΕΚ τελικά αποφάσισαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της συζήτησης. Για παράδειγμα, δεν μίλησε και δεν παρέστη κανείς από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.Το πνεύμα ήταν ό,τι δεν πρέπει να θέσουμε θέμα με την Ελλάδα, η οποία μάλιστα αντιμετωπίζει και το προσφυγικό.Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Φέρχοφσταντ, με τον οποίο υπήρχε προσυνεννόηση να χτυπήσει την ελληνική κυβέρνηση, επίσης, δεν παρουσιάστηκε. Αντίθετα, ακόμη και ο γερμανός εκπρόσωπος του ΕΛΚ, που μίλησε, ήταν μετριοπαθής. Από τις άλλες ομάδες, και από τους Πράσινους και από τους Σοσιαλιστές, ακούστηκαν διθύραμβοι για την ελληνική κυβέρνηση. Το συμπέρασμα είναι ότι όλο το σχέδιο απέτυχε παταγωδώς και αυτοί που εκτέθηκαν ήταν οι ευρωβουλευτές από το Ποτάμι και ορισμένοι από το ΠΑΣΟΚ που υποκίνησαν την κουβέντα, γιατί έβλεπαν τους επικεφαλής των ομάδων τους να πλέκουν το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών, είπε, ότι «βλέπουμε φως στην άκρη του τουνελ», ό,τι η κυβέρνηση εφαρμόζει δύσκολο πακέτο, αλλά «με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης», που δεν είχαν τα προηγούμενα πακέτα και ότι «καλούμε το ΔΝΤ να σταματήσει να πιέζει».
Ο Μοσκοβισί είπε καλά λόγια αλλά ήταν και επικριτικός.
Ο Μοσκοβισί είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τόσες μεταρρυθμίσεις, όσες δεν έχει κάνει καμία. Αλλά, γενικώς, έπρεπε να παίξει και έναν ρόλο εξισορροπιστή. Το αρνητικό είναι ότι ο Μοσκοβισί, ενώ μίλησε για το χρέος και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, δεν είπε τίποτα για τα μεσοπρόθεσμα, κάτι που συνιστά υποχώρηση, καθώς η στάση αυτή δείχνει ότι δεν έχει συμφωνηθεί πώς θα προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι μ’ αυτό, που είναι σημαντικό, γιατί ο προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεμπλοκάρει το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Ο Σόιμπλε για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατάστασης, επιμένει τα μέτρα για τα μεσοπρόθεσμα να αποφασιστούν μετά το ΄18.
Σε λίγες μέρες θα περάσει από το ΕΚ και η εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τον Καναδά, η λεγόμενη CETA. Έχετε εκφραστεί πολλές φορές αρνητικά γι’ αυτή τη συμφωνία, η οποία συγκεντρώνει την πλειοψηφία στο ΕΚ και αναμένεται να υπερψηφιστεί μέσα στον Νοέμβριο, ενώ έχει ήδη ψηφιστεί από το Συμβούλιο.
H CETA είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των πολυεθνικών. Κατεβάζει το επίπεδο ζωής των Ευρωπαίων. Είναι σημαντικό ότι προβλέπει να παραπέμπονται οι διαφορές εταιριών- κρατών σε ιδιωτικά δικαστήρια. Συνθλίβει τις μικραίες και μεσαίες επιχειρήσεις και την τοπική παραγωγή. Π.χ. ισοπεδώνονται τα προιόντα Γεωγραφικής Ενδειξης, όπως έγινε με τη φέτα. Ειδικά γι’ αυτό το θέμα, έγιναν λάθη κατά τη σύναψη της συμφωνίας της ΕΕ με τη Ν. Αφρική, από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στη CETA είμαστε αντίθετη ως ευρωομάδα της Ενιαίας Αριστεράς και ως ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει την υπερψήφιση της CETA.Είναι πολύ ισχυρά τα οικονομικά συμφέροντα. Την επικυριαρχία των συμφερόντων, την είδαμε και στην περίπτωση της Γαλλίας, με τον Πρόεδρο Ολάντ. Ο Ολάντ ελεξέγη με ένα πρόγραμμα υπέρ της ανάπτυξης, θα έβαζε φρένο στη γερμανική λιτότητα, διαμορφώνοντας έναν εναλλακτικό πόλο γύρω από τη Γαλλία και στο τέλος δεν έκανε τίποτα, γιατί το πάνω χέρι το πήραν οι μεγάλοι τραπεζίτες.
Ναι αλλά υπάρχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας.
Πρέπει να ποντάρουμε στα πλεονεκτήματα της υψηλής τεχνολογίας και της παραγωγικότητας και όχι στη βουλγαροποίηση της Ευρώπης. Στην Βουλγαρία, εξάλλου, ο μέσος μισθός είναι 300 ευρώ και παρόλα αυτά κανείς δεν πάει να επενδύσει. Ταυτόχρονα, η Γερμανία διατηρεί το κοινωνικό μοντέλο της. Η λύση δεν είναι να γυρίσουμε πίσω. Πρέπει να προστατευτούν τα χαρακτηριστικά αυτά που δίνουν στην Ευρώπη την ιδιαιτερότητά της. Για τη CETA και την ΤTIP -τη δίδυμη αδελφή της, που αφορά στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ-υπάρχει αντίδραση των πολιτών στη Γερμανία. Η ΤTIP, όμως, έχει βαλτώσει και χρειάζεται αρκετό καιρό για να ωριμάσει. Ετσι, οι γερμανοί σοσιαλδημοκράτες έκαναν έναν ελιγμό, και την επομένη των εκλογών στο Βερολίνο, είπαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της CETA, με το σκεπτικό ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα περάσει και η TTIP, αφού ήδη πέρασε η CETA. Γι’ αυτό και αποκαλούμε τη CETA δούρειο ίππο. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπερ της ψήφισής της είναι το ΕΛΚ και η πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών, οι Φιλελεύθεροι και οι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, ενώ κατά, είναι η Ενωμένη Αριστερά και οι Πράσινοι (γύρω στους 100 ευρωβουλευτές).
Στο τέλος του χρόνου λήγει η συμφωνία του προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, με τους Χριστιανοδημοκράτες βάσει της οποίας θα πρέπει το δεύτερο μισό της θητείας του Προέδρου να αναλάβει κάποιος από το ΕΛΚ.
Ο Σουλτς θέλει να παραμείνει στο ΕΚ, παρότι η συμφωνία προέβλεπε το δεύτερο μισό της θητείας-δηλαδή από τη αρχή του ’17 -να αναλάβει Πρόεδρος από το ΕΛΚ. Θα προτιμούσε, ίσως, μια θέση στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας. Αλλά με βάση τα αποτελέσματα στις περιφερειακές εκλογές της Γερμανίας, οι σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτοι και αυτό έχει σταθεροποιήσει και ενισχύσει τον Πρόεδρο τους και πιθανότατο υποψήφιο για την καγκελαρία, Σίγκμουντ Γκάμπριελ. Αυτοί που χάνουν είναι, κυρίως, οι Χριστιανοδημοκράτες και χάνουν από δεξιά, υπέρ των Εναλλακτικών για τη Γερμανία. Η εκτίμησή μου είναι ότι ο Σουλτς έχει κάνει άτυπη συμφωνία με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιούνκερ και αλληλοϋποστηρίζονται. Παρότι ο Γιούνκερ εξελέγη με το ΕΛΚ, οι θέσεις του κατά της λιτότητας είναι πιο κοντά στους σοσιαλδημοκράτες και ο Σουλτς, από την πλευρά του, στηρίζει την Κομισιόν, η οποία δέχεται πολλές επιθέσεις από τη Γερμανία. Αν και περιμένουν στην ουρά να διαδεχθούν τον Σούλτς υποψήφιοι του ΕΛΚ από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι πιθανό να μείνει ο Σουλτς.
Πώς τα περάσατε το βράδυ της επίσκεψης των βουλευτών στο Μαξίμου;
Το κλίμα δεν ήταν κακό, αλλά υπήρχε προβληματισμός για τις δημοσκοπήσεις, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα εργασιακά, για το ψέκασμα των συνταξιούχων, για την πορεία της κυβέρνησης γενικότερα.
Ακούστηκε η λέξη «εκλογές»;
Πρέπει να ‘ναι κάποιος τρελός να συζητάει τώρα για εκλογές.