Με εκτεταμένη αναφορά στην επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας και στον Ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεκίνησε την ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή του Κόμματος, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε στην ιδεολογική βάση και την Ιδρυτική Διακήρυξη της Νέας Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «42 χρόνια μετά την ίδρυση της μεγάλης μας Παράταξης, τα λόγια του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ. 42 χρόνια μετά, η φλόγα της Νέας Δημοκρατίας παραμένει δυνατή! Φωτίζει το δρόμο της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, του σύγχρονου πατριωτισμού. Συμβολίζει το παρελθόν μας, φωτίζει το μέλλον μας … Από την ίδρυσή μας μέχρι σήμερα, είμαστε το Κόμμα που εμπιστεύεται σταθερά ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού. Είμαστε η πολιτική δύναμη που, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, δικαιούται να λέει ότι έχει πραγματικά βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέκρινε με δριμύτητα τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και επανέλαβε με έμφαση το αίτημα για άμεσες εκλογές τονίζοντας ότι «μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Το τρίτο και αχρείαστο Μνημόνιο λήγει το καλοκαίρι του 2018. Ήδη, παρήλθαν 14 από τους 36 μνημονιακούς μήνες και ακόμη δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν υλοποιούνται. Η κυβερνητική διγλωσσία μεταδίδει αντικρουόμενα μηνύματα, παρατείνοντας την ύφεση. Με τους ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ, το Πρόγραμμα δεν βγαίνει. Και ταυτόχρονα, κάθε μέρα που παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, η Ελλάδα αδυνατίζει, μικραίνει, εξασθενεί. Η πολιτική αλλαγή αποτελεί επείγουσα και αναγκαία προϋπόθεση για να ορθοποδήσει η χώρα. Είναι αναγκαία, όμως, και για να σταματήσει η διάβρωση των θεσμών και ο κυβερνητικός αυταρχισμός. Διότι, προκειμένου να κρύψουν την αποτυχία τους, επιχειρούν να φιμώσουν και να χειραγωγήσουν τις φωνές κριτικής, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τους ανεξάρτητους θεσμούς, τα Μαζικά Μέσα Ενημέρωσης.
Η κυβερνητική αποτυχία επιτείνει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Η αποτυχημένη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κάθε μέρα αποθρασύνεται και γίνεται πιο επικίνδυνη. Αγκαλιασμένοι από τη μια μεριά με τη νέα διαπλοκή που δημιούργησαν και από την άλλη με τον Ρουβίκωνα, καταλύουν ανενδοίαστα τις βασικές αξίες του πολιτεύματός μας και υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία. Πρέπει να φύγουν το συντομότερο. Μόνο με εκλογές θα απαλλαγεί η Ελλάδα από τους ιδεοληπτικούς τυχοδιώκτες που μας κυβερνούν. Για αυτό, σας καλώ όλες και όλους. Και μαζί με εσάς, όλες και όλους τους Έλληνες πολίτες σε έναν συνεχή αγώνα για την ενδυνάμωση του μεταρρυθμιστικού μετώπου στη χώρα μας».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι πολίτες εναποθέτουν τις προσδοκίες τους στη Νέα Δημοκρατία. Και πρόσθεσε: «Τα μάτια και οι προσδοκίες των πολιτών είναι στραμμένα πάνω μας. Εμείς απευθυνόμαστε στον ελληνικό λαό με τη Συμφωνία Αλήθειας. Μια συντεταγμένη στρατηγική, έναν μελετημένο και συνεκτικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση με επίκεντρό του τις νέες δουλειές. Είχα την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσω τα βασικά του σημεία:
- Λιγότεροι φόροι – λιγότερες δαπάνες.
- Τολμηρές μεταρρυθμίσεις για την άρση των εμποδίων της ανάπτυξης.
- Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας.
- Προσέλκυση επενδύσεων.
- Αύξηση της ρευστότητας.
- Διευκόλυνση της λειτουργίας της αγοράς.
Το πρόγραμμά μας είναι αναλυτικό και μετρημένο. Οδηγεί σε 4% ετήσια ανάπτυξη και 120.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας το χρόνο για μια πενταετία. Αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της Ελλάδας σήμερα. Αν μπορούσαμε να θέσουμε το πρόγραμμά μας αμέσως σε εφαρμογή, οι πολίτες θα έβλεπαν σύντομα τη διαφορά στην τσέπη τους. Θα ένοιωθαν το “κάθε φέτος και καλύτερα”. Θα έπαυαν να είναι κυνηγημένοι από το ίδιο τους το Κράτος. Θα ένοιωθαν το Κράτος συμπαραστάτη στα προβλήματά τους. Αρωγό στις αγωνίες τους. Στήριγμα τις προσπάθειές τους. Όχι τιμωρό, όχι εχθρό, όχι αντίπαλο σε κάθε σχέδιο, σε κάθε βήμα, σε κάθε όνειρο».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αναφερόμενος στις διαδικασίες αδειοδότησης των καναλιών, τόνισε ότι η ιστορία αυτή «αποκάλυψε με τον πιο εμφατικό τρόπο τον αδίστακτο χαρακτήρα μιας Κυβέρνησης, που προσπαθεί να χτίσει το δικό της καθεστώς. Μιας Κυβέρνησης που υφαίνει μεθοδικά τον ιδιότυπο ιστό της δικής της διαπλοκής. Οικοδομώντας ένα νέο τρίγωνο αδιαφάνειας ανάμεσα σε τράπεζες, εργολάβους του Δημοσίου και επίδοξους καναλάρχες. Δρομολογώντας αντισυνταγματικές διαδικασίες όπως η παράκαμψη του Ε.Σ.Ρ.».
Κατήγγειλε παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη και εξέφρασε προβληματισμό και ανησυχία για την πρόσφατη ματαίωση της διάσκεψης του ΣτΕ. Τόνισε συγκεκριμένα: «Το 1929 κατά την έναρξη λειτουργίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος, απευθυνόμενος στους δικαστές, τους καλούσε να ακυρώνουν τις άδικες πράξεις της Κυβέρνησής του ώστε να εμπεδωθεί στους πολίτες ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης απέναντι στο Κράτος Δικαίου. Και έκτοτε πολλές φορές οι Έλληνες δικαστές απέδειξαν ότι “υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και όρθωσαν ανάστημα απέναντι στις αποφάσεις οποιασδήποτε Κυβέρνησης”. Ωστόσο, την περασμένη Παρασκευή, με ανακοίνωση του Προέδρου του Δικαστηρίου, ενημερωθήκαμε ότι ματαιώθηκε η προγραμματισθείσα διάσκεψη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών ”εν όψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες”. Εκφράζω δημόσια τον προβληματισμό και την ανησυχία μου γι’ αυτή την εξέλιξη. Επαναλαμβάνω την άποψή μου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έπρεπε να είχε αποφανθεί επί της συνταγματικότητας ή μη του νόμου Παππά πριν ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός “φιάσκο”. Είμαι βέβαιος ότι το Δικαστήριο θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα δικάσει την ουσία της υπόθεσης το συντομότερο δυνατό. Η εκκρεμότητα αυτή έχει τραυματίσει το κύρος των θεσμών. Καμία άλλη καθυστέρηση δεν επιτρέπεται. Η Δικαιοσύνη πρώτη οφείλει να διαφυλάξει το κύρος της. Η αυτονόητη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να τίθεται σε διακινδύνευση».
Αναφερόμενος στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Η θεσμική, οικονομική και κοινωνική κατρακύλα της χώρας προφανώς γεννά πολλαπλούς κινδύνους. Όχι μόνο εσωτερικούς. Για πρώτη φορά εγείρεται με τέτοια ένταση μάλιστα ζήτημα ισχύος της Συνθήκης της Λωζάνης. Ποτέ στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας δεν βρεθήκαμε στη δυσάρεστη συγκυρία να πρέπει να διαχειρισθεί ένα τόσο ασταθή και απειλητικό διεθνή περίγυρο μια τόσο ανίκανη και ιδεοληπτική Κυβέρνηση. Η απώλεια της εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της χώρας μας έχει δυστυχώς και γεωπολιτικές προεκτάσεις».