Από την πόρτα της Ρηγίλλης 18 σε εκείνη της Πειραιώς. Το 1975 η Νέα Δημοκρατία στεγαζόταν στις κομματικές εγκαταστάσεις που έως και το 2011 βρίσκονταν στην πάροδο της Βασιλίσσης Σοφίας. Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος Μεσολάβησαν 41 χρόνια. Έλαβαν χώρα πολιτικοί διαξιφισμοί, αποχωρήσεις και επιστροφές στελεχών, εκλογικές νίκες και ήττες. Αναρίθμητα πολιτικά γεγονότα καταγράφηκαν στο ιστορικό χρονικό της μεταπολίτευσης.
Η μετακόμιση
Το Αύγουστο του 2016, ο ένατος πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, υλοποιούσε την απόφαση που είχε προαναγγείλει στη διάρκεια της προεκλογικής εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου αρχηγού. Εν μέσω καλοκαιριού το κόμμα μετακόμιζε στο Μοσχάτο. Η μεταστέγαση στην Πειραιώς ήταν προαποφασισμένη, και όπως λέει ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μακάριος Λαζαρίδης, στο newsbeast.gr «ήταν ζήτημα επιβίωσης σε μία προσπάθεια να μπουν σε τάξη τα οικονομικά της κεντροδεξιάς παράταξης». Οι εγκαταστάσεις που στεγαζόταν παλαιότερα η αντιπροσωπεία ηλεκτρονικών ειδών JVC, αναμορφώθηκαν εσωτερικά και εξωτερικά με σκοπό να φιλοξενήσουν το σύνολο του προσωπικού και των στελεχών του κόμματος. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε ότι το μαγαζί έπρεπε να συμμαζευτεί, καθώς πίστευε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολλά οικονομικά ανοίγματα. Η φιλοσοφία του είναι ότι πρέπει καταρχάς να τακτοποιήσει τα του οίκου του, για να μπορέσει στη συνέχεια να τακτοποιήσει και όσα σχετίζονται με τη χώρα, ως κυβέρνηση και ως Νέα Δημοκρατία», όπως λέει ο κύριος Λαζαρίδης.
«Στόχος να έρθουμε πιο κοντά στην κοινωνία»
«Η συγκεκριμένη απόφαση είχε σκοπό να ελαττώσει τις λειτουργικές δαπάνες του κόμματος, πηγαίνοντας σε μία περιοχή που βρίσκεται πιο κοντά στην κοινωνία. Όπως λένε κάποιοι, “όσο πιο μακριά είσαι από το κέντρο, τόσο πιο κοντά είσαι στην κοινωνία”. Αυτή ήταν μία από τις δεσμεύσεις του προέδρου, την οποία έκανε πράξη».
Με θέα στη Δυτική Αττική
Από το παράθυρο του δευτέρου ορόφου διακρίνει κανείς ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής. Όπως σχολιάζει ο διευθυντής του γραφείου τύπου της Ν.Δ., οι συγκεκριμένες περιοχές είχαν αποκοπεί αρκετά από τη Νέα Δημοκρατία. «Επιθυμία μας ήταν αποκαταστήσουμε τη σχέση μας μαζί τους».
Η Ρηγίλλης είναι παρελθόν
Σε ό,τι αφορά τη Ρηγίλλης, η Νέα Δημοκρατία στεγαζόταν εκεί επίσης με ενοίκιο, διευκρινίζει. «Το κόμμα δεν είχε ποτέ κτίρια στην ιδιοκτησία του. Μέχρι και το 2013 στεγαζόταν εκεί το Ίδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο μεταφέρθηκε στη Συγγρού». Παρά το γεγονός ότι οι κατά καιρούς δημοσιογραφικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επιστροφή από τη λεωφόρο Συγγρού στη Ρηγίλλης, διαψεύστηκαν. Στο ερώτημα γιατί το κόμμα δεν γύρισε ξανά στο Κολωνάκι , σε ένα χώρο με την ιστορικότητα που τον βαρύνει, ο κύριος Λαζαρίδης απαντάει χωρίς περιστροφές ότι «το κεφάλαιο Ρηγίλλης έχει κλείσει. Η ιστορία μιας παράταξης είναι σεβαστή, από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. Το νέο κεφάλαιο, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα σηματοδοτήσει τη νέα αρχή της Ν.Δ. θα γραφτεί από την Πειραιώς».
Η χωρητικότητα
Κάποια στιγμή η συζήτηση έρχεται στο ζήτημα της χωρητικότητας. «Περιορίσαμε τα τετραγωνικά όλων των γραφείων, και του ίδιου του προέδρου. Επίσης, ήταν επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να πάμε στη λογική των openspace γραφείων, προσεγγίζοντας την αμερικάνικη φιλοσοφία αλλά και εκείνη που ακολουθούν αρκετές μεγάλες εταιρείες. Η λογική είναι ότι είμαστε όλοι μία ομάδα. Εξαίρεση αποτελούν μόνο ορισμένα γραφεία διευθυντικών στελεχών. Για να καταλάβετε τη διαφορά, στη Συγγρού υπήρχαν γραφεία διαχωρισμένα μεταξύ τους. Εξάλλου ήταν ένα κτίριο 7.500 τετραγωνικών και υπήρχε η πολυτέλεια του χώρου. Πιστεύουμε όμως ότι οι ομάδες χτίζουν και κερδίζουν όταν έρχονται πιο κοντά», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Το μητρώο στελεχών και οι δεσμεύσεις
Τα σχόλια που ακούστηκαν σχετικά με την αλλαγή στέγης ήταν καταρχάς θετικά, λέει ο Μακάριος Λαζαρίδης. «Ο λόγος είναι ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. κάνει πράξη της προεκλογικές του δεσμεύσεις. Τη Δευτέρα για παράδειγμα παρουσιάσαμε το μητρώο πολιτικών στελεχών. Ήταν μία ακόμα δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια να αναγεννήσουμε τη Ν.Δ., φέρνοντας στο κόμμα νέα πολιτικά στελέχη, τα οποία είτε θα θελήσουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές, μέσα από τις διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται, είτε θα είναι πολιτικά στελέχη, προσφέροντας στην παράταξη».
Θα πείσει τον κόσμο;
Στο ερώτημα εάν θα μπορέσει να πείσει τον κόσμο, ο οποίος έχει ακούσει πλήθος υποσχέσεων από στόματα πολιτικών, η οποίες συνήθως απέχουν από την υλοποίησή τους, ο κύριος Λαζαρίδης απαντάει: «Είναι σωστό αυτό που λέτε. Ωστόσο εμείς θέλουμε να βάλουμε τάξη, ξεκινώντας από το δικό μας σπίτι. Ήδη μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη παρουσιάσαμε το οικονομικό πρόγραμμα εξυγίανσης του κόμματος. Μέλημά μας είναι να πείσουμε την κοινωνία ότι πρεσβεύουμε κάτι διαφορετικό. Στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τη Συμφωνία Αλήθειας με την κοινωνία και τον Οδικό Χάρτη Εξόδου από την κρίση. Με αυτό τον τρόπο έθεσε συγκεκριμένους στόχους όπως η μείωση της φορολογίας και των δαπανών και η λειτουργία ενός αποτελεσματικότερου κράτους. Το σημαντικό είναι ότι οι φόροι που θα μειωθούν ήταν λεπτομερώς κοστολογημένοι». Στο ενδεχόμενο να κατηγορηθεί η Νέα Δημοκρατία για επικοινωνιακή στρατηγική, επιλέγοντας να μετακομίσει στην Πειραιώς, ο κύριος Λαζαρίδης, λέει πως η συγκεκριμένη κίνηση έγινε για λόγους ουσίας.
«Η μετακόμιση ήταν ζήτημα επιβίωσης»
«Ένα κόμμα, το οποίο έχει οικονομικά ζητήματα να λύσει, δεν μπορεί να πληρώνει 95.000 ευρώ το μήνα σε ενοίκιο, ούτε δημοτικά τέλη και ΔΕΗ ύψους 35.000 ευρώ το μήνα. Έπρεπε να περιορίσουμε το σύνολο των δαπανών μας. Ήταν ζήτημα επιβίωσης. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε έτσι. Μπορεί σε άλλες εποχές να είχαμε τη δυνατότητα, όταν τα ποσοστά του κόμματος ήταν διαφορετικά, όπως και η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων. Τώρα όμως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Και πρέπει και οι πολιτικοί και τα κόμματα να προσαρμόζονται στα δεδομένα της εποχής. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να κόβει μισθούς και συντάξεις και να κάνει τα ίδια πράγματα με χθες, χωρίς να περιορίζει καμία δαπάνη».
Διάταξη που απαγορεύει το δανεισμό της Ν.Δ. από τράπεζες
Σχετικά με το θέμα των δαπανών μας ενημερώνει ότι το κόμμα πέρασε καταστατική διάταξη στο τελευταίο του συνέδριο, η οποία προβλέπει ότι δεν μπορεί να δανείζεται από τράπεζες. «Θεωρούμε ότι πρέπει να ζούμε και να καλύπτουμε τις λειτουργικές μας δαπάνες μέσω των μελών μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στα 420.000 εγγεγραμμένα μέλη. Μέσα από την οικονομική εξόρμηση που έχουμε κάνει, με το σλόγκαν “λίγα από πολλούς”, έχουμε προσθέσει ακόμα 14.000-15.000 νέα μέλη. Εάν από τους 420.000, οι 100.000 αποφασίσουν να δώσουν 20 ευρώ ως εφάπαξ συνδρομή, συγκεντρώνουμε 2 εκατ. ευρώ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να καλύψουμε όλες μας τις λειτουργικές δαπάνες. Επομένως καμία κίνηση δεν έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα».
Παλιά δάνεια: Εξόφληση μέσα από ρυθμίσεις
Σχετικά με τα παλαιότερα δάνεια του κόμματος, ο κύριος Λαζαρίδης απαντάει ότι το κόμμα προχωράει μέσα από ρυθμίσεις στη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του, είτε πρόκειται για χρέη προς τράπεζες, είτε για χρέη προς τρίτους. «Θέλουμε να εξοφλήσουμε ακόμα και το τελευταίο ευρώ, και να μην επιβαρυνθεί ο Έλληνας πολίτης από τη Νέα Δημοκρατία», καταλήγει.
Το κτίριο στα σημεία
- Μηνιαίο ενοίκιο οδού Πειραιώς: 9.800 ευρώ
- Κόστος ανάπλασης του κτιρίου: Συνυπολογίζεται στο μηνιαίο ενοίκιο και αποπληρώνεται σταδιακά
- Μηνιαίο ενοίκιο λεωφόρου Συγγρού: 95.000 ευρώ
- Ποσοστό μείωσης: 90%
Λειτουργικά έξοδα/μήνα
- ΔΕΗ στο κτίριο Συγγρού: 30.000 ευρώ
- ΔΕΗ στο κτίριο Πειραιώς: 5.000 ευρώ
Έκταση
- Νέο κτίριο: 2.500 τ.μ.
- Κτίριο Συγγρού: 7.500 τ.μ.
- Και τα δύο διαθέτουν υπόγειο χώρο στάθμευσης
- Κτίριο Συγγρού: 7 όροφοι
- Κτίριο Πειραιώς: 3 όροφοι
- Κτίριο Πειραιώς: Χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα-φωτισμός LED
- Στόχος: Η λήψη του διεθνούς κύρους πιστοποιητικού LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) του Αμερικανικού Οργανισμού «UNITED STATES GREEN BUILDING COUNCIL».
Σημειώνεται ότι η Νέα Δημοκρατία συμπληρώνει σήμερα 42 χρόνια από την ίδρυσή της στις 4 Οκτωβρίου του 1974. Γι’ αυτό το λόγο θα πραγματοποιηθεί αγιασμός και εγκαίνια παρουσία όλων των στελεχών του κόμματος στα γραφεία της Πειραιώς, μία κίνηση με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα.