Τη θέση και τις προοπτικές της Ελλάδας αναμένεται να παρουσιάσει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του σήμερα στο Concordian Summit στην Νέα Υόρκη.
Αργότερα, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, στο πλαίσιο της 71ης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ, υπό τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδικά για το προσφυγικό, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ενώ η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης ήταν να ανοίξει και να διατηρηθεί η συζήτηση για την διαχείριση του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τώρα πλέον, εκ των πραγμάτων, οι προσδοκίες εστιάζονται στο να ανοίξει η συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο, με δεδομένο ότι το ζήτημα αγγίζει πολλές χώρες.
Σημειώνουν, επίσης, ότι στο Στρογγυλό Τραπέζι, χθες το απόγευμα, αποτυπώθηκε ένα καλό κλίμα, στην κατεύθυνση της αναζήτησης και εκπόνησης συνεκτικής πολιτικής στα φλέγοντα ζητήματα των νόμιμων διαδρόμων των προσφυγικών ροών, της επανεγκατάστασης και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής.
Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός έχει θέσει δύο σημαντικές επιπλέον παραμέτρους σε ό,τι αφορά την διαχείριση του προσφυγικού, με την πρώτη να αφορά στον σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης και του Διεθνούς Δικαίου και την δεύτερη να αφορά στην υπεράσπιση της δημοκρατίας. Ο κ. Τσίπρας επικεντρώθηκε στις δύο χθεσινές παρεμβάσεις του στους κινδύνους που ελλοχεύουν για την δημοκρατία σε περίπτωση που η διεθνής κοινότητα αποτύχει να εκπονήσει μια στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού με στοιχεία συνεκτικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογραμμίζει πως η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εκ μέρους της Ελλάδας έγινε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ επιπλέον, η Ελλάδα δεν υιοθέτησε ακροδεξιά ατζέντα, γεγονότα που μπορούν να καταστήσουν την ελληνική διαχείριση της κρίσης μοντέλο παγκοσμίως.
Ο πρωθυπουργός θα έχει σήμερα συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάϊντεν, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν το ελληνικό χρέος – με τον πρωθυπουργό να αναφέρεται τόσο στην πρόοδο που σημειώνει η Ελλάδα, όσο και στην συμφωνία επί του θέματος αυτού – καθώς και το Κυπριακό.
Η Αθήνα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, θεωρεί ότι η συζήτηση για το χρέος συνεχίζεται, και εκτιμά ότι μαζί με την δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να υπάρξει και συμφωνία για την διευθέτηση του χρέους με συγκεκριμένα βήματα, σε βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ τα δεδομένα της οικονομίας, καθώς και τις προοπτικές της ως το τέλος του έτους.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως η επίλυση του ζητήματος θα συνιστά ένα ακόμα βήμα για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Η Αθήνα υποστηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, εκτιμά ότι έχουν γίνει ορισμένα βήματα, στηρίζει τις συνομιλίες, θεωρεί πως πρέπει να εκλείψει το ζήτημα των εγγυήσεων το οποίο θεωρεί αναχρονιστικό, και υπογραμμίζει ότι προϋπόθεση της λύσης είναι να φύγει ο τουρκικός στρατός κατοχής.
Επίσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με την Βρετανίδα ομόλογό του, Τερέζα Μέι, κατόπιν αιτήματος της ιδίας, στο πλαίσιο επαφών που πραγματοποιεί με ξένους ηγέτες.
Όπως σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές, το θέμα της Βρετανίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο για την μορφή που θα πάρει το Brexit, όσο και για το μέλλον των Ελλήνων εργαζόμενων και φοιτητών που ζουν στη χώρα.