«Η χώρα έχει ανάγκη από γνήσιες μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, προοδευτικές, εκσυγχρονιστικές, τολμηρές και δυναμικές» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα του «δεν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα παλιών κομμάτων» και «θα επιμείνει ή μόνο του», ή στην κατεύθυνση δημιουργίας «ενός νέου μεγάλου ρεύματος αλλαγής», προσδιορίζοντας και το ρόλο του.
«Να είμαστε, δηλαδή, η υπολογίσιμη μεταρρυθμιστική, εκσυγχρονιστική δύναμη που θα σπρώχνει τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση, χωρίς υπεροψίες, χωρίς συντηρητισμούς, χωρίς λαϊκισμούς».
Σε σχετική ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Θεοδωράκης διέβλεψε ότι ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει «να μεταφέρει το χρόνο τον εκλογών, όσο γίνεται πιο μακριά» και θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για ολοκληρώσει την τετραετία, εκτός κι εάν υπάρξουν κατακλυσμιαίες εξελίξεις στην οικονομία. Πρόσθεσε ότι το βήμα της χώρας στην Ευρώπη είναι ακόμη «ασταθές» και είπε ότι «δεν θα πρέπει να διακινδυνεύσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία». Συμπλήρωσε επίσης, ότι για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να διαμορφωθούν στην κοινωνία «μεγάλες πλειοψηφίες, προοδευτικές» και ότι «αυτό το καινούργιο θα έρθει, όταν ξεδιπλωθεί όλο το σχέδιο του κ. Τσίπρα». «Ας περιμένουμε λίγο ακόμη» πρόσθεσε. Ο κ. Θεοδωράκης διευκρίνισε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει προεκλογική συνεργασία με κανένα κόμμα, ενώ μετεκλογικά θα «συνομιλήσει» με άλλες δυνάμεις, με βάση «ένα μεγάλο σχέδιο αλλαγών», ενώ προέβλεψε ότι μέχρι να γίνει αυτό, πιθανώς να έχουν αλλάξει πολλά πράγματα και στο υπάρχων πολιτικό σκηνικό.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για σενάρια που τον θέλουν να κατευθύνεται «στις λίστες της ΝΔ», ο κ. Θεοδωράκης απάντησε, ότι ισχύει το ίδιο που είχε πει, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.
«Δεν υπάρχει περίπτωση, εγώ που ίδρυσα ένα κίνημα σαν το Ποτάμι, να βρω θέση στις λίστες οποιουδήποτε άλλου κόμματος. Δεν υπάρχει περίπτωση. Και αυτό αφορά το χθες, το σήμερα, το αύριο, το πάντα». Διευκρίνισε, ότι οι σχέσεις του με τον κ. Μητσοτάκη είναι «όπως πρέπει να είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς» κι ότι απλώς περιμένει από αυτόν να «σύρει» τη ΝΔ από το «συντηρητικό» χώρο, στον «μεταρρυθμιστικό» χώρο.
«Δεν θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει λύση με το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης, απαντώντας σε ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας τους και πρόσθεσε: «Το Ποτάμι δε θα συνεργαστεί προεκλογικά με κανένα κόμμα, θα επιμείνει ή μόνο του, ή στην κατεύθυνση που σας είπα πριν, στη δημιουργία ενός νέου μεγάλου ρεύματος αλλαγής».
Για τον διάλογο στον κεντρώο χώρο, ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε, ότι το Ποτάμι έχει αποφασίσει ότι «μπορούμε να θυσιάσουμε το μικρό καινούριο κόμμα, αν είναι να γεννηθεί στο χώρο του κέντρου, στο χώρο του εκσυγχρονισμού, της μεταρρύθμισης, της λογικής, ένα νέο κίνημα», αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ορισμένες προϋποθέσεις.
«Σε καμία περίπτωση το Ποτάμι δεν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα παλιών κομμάτων. Δεν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα του ΠΑΣΟΚ. Όπως είπα πριν, δεν μπορεί να γίνει συμπλήρωμα της ΝΔ. Δεν γεννηθήκαμε για να βοηθήσουμε κάποια παλιά κόμματα. Γεννηθήκαμε όμως, για να συνεισφέρουμε στο καινούργιο» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε:
«Επαναλαμβάνω λοιπόν κι από δω, επειδή υπάρχουν πολλοί – και εκτός, έξω από το Ποτάμι- άνθρωποι που έχουν προσφέρει στις μάχες της μεταρρύθμισης και του εκσυγχρονισμού, επαναλαμβάνω την πρόσκλησή μου. Να έρθουν όλοι, να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μια διαδικασία για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κίνημα».
«Φοβάμαι, ότι οι σύμβουλοι της κ. Γεννηματά, την οδηγούν σε λάθος αποφάσεις και τελικά στην απομόνωση. Η δική μας πρόταση όμως ισχύει ακόμη» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης και την κάλεσε και πάλι, την επόμενη εβδομάδα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου και για τα προβλήματα της χώρας και του χώρου του κέντρου. «Αλλά δεν θα θυσιάσουμε το Ποτάμι για να βοηθήσουμε παλιά σχήματα, μόνο για να γίνουμε η μαγιά, ο κορμός ενός νέου κινήματος» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης.
Για το θέμα των δημοσκοπήσεων, που εμφανίζουν χαμηλά το κόμμα του, απάντησε ότι «μας στεναχωρούν οι δημοσκοπήσεις, αλλά μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια» και πρόσθεσε: «Δεν έχω σκοπό να τα παρατήσω». Μιλώντας όμως γενικά, είπε ότι εάν ένας αρχηγός κόμματος χάνει εκλογές και αποδοκιμάζεται από τον κόσμο, τότε είναι υποχρεωμένος να κάνει την αυτοκριτική του και να αποσύρεται.
Ερωτώμενος, για τους γονείς μαθητών στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, που αντιδρούν στην ένταξη προσφυγόπουλων σε δομές, σε σχολείο της περιοχής, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε, ότι ελπίζει ότι «δεν έχουν ενημερωθεί καλά» και πρόσθεσε ότι, παρόλο που υπάρχει διαφωνία με τον κ. Φίλη σε πολλά θέματα, υπάρχει συμφωνία στο ότι πρέπει να γίνει προσπάθεια τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά των μεταναστών, ανεξαρτήτως της τύχης των γονιών τους, να έχουν πρόσβαση στη γνώση, «να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να αγαπήσουν την Ελλάδα». Πρόσθεσε, ότι όσα δεν έχουν μαθησιακή εμπειρία, θα πρέπει να διδαχθούν για τα πρώτα ένα, δύο χρόνια, από ειδικευμένους δασκάλους, μέσα στους καταυλισμούς και τα μεγαλύτερα, όσα μπορούν, να ενταχθούν στα πλησιέστερα σχολεία.
«Πληροφορήθηκα ότι η ΝΔ δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση, που συνήθως βγάζει για τα πάντα» είπε ο κ. Θεοδωράκης και συνέχισε: «Εδώ, πρέπει να υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο των ευρωπαϊκών κομμάτων, να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο για συμπεριφορές ακραίες και διχαστικές».
Απαντώντας σε ερώτηση για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, είπε ότι «ο νόμος για την τηλεόραση είναι γεμάτος λάθη» και διέβλεψε ότι τα κριτήριά του μπορεί να οδηγήσουν σε κλείσιμο πολλών περιφερειακών μέσων ενημέρωσης. Για τις άδειες των ιδιωτικών καναλιών είπε: «Έπρεπε στην τηλεόραση να τα αλλάξουμε όλα, χωρίς να γκρεμίσουμε την τηλεόραση και την ενημέρωση» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έκανε εντελώς το ανάποδο: Τα γκρέμισε όλα και δεν άλλαξε τίποτε».
Σε ερώτηση για σχόλιο του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων για το Ποτάμι, αρνήθηκε να απαντήσει, σημείωσε όμως, αναφορικά με τη φράση του κ. Λεβέντη, «το τζάμπα τελείωσε», ότι «ο κ. Λεβέντης έγινε γνωστός ως καταπατητής συχνοτήτων». «Κι ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο του παρελθόντος, καλό θα κάνει κάποια στιγμή να ασχοληθεί με όλους αυτούς τους καταπατητές συχνοτήτων». «Δεν ξέρω πού θα φτάσει η συνεργασία του κ. Λεβέντη με τον κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας νοιώθοντας αδυναμία, στα σκουπίδια της πολιτικής, δίνει πολύ αέρα σε ανθρώπους που θα έπρεπε να είναι απολογούμενοι κι όχι βέβαια να θέτουν ερωτήματα στο Ποτάμι».
Σε ερώτηση για τον κ. Πολάκη καταλόγισε «διπλή ευθύνη» στον κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι αφενός τον «καλύπτει» και αφετέρου, με τη στάση του «δίνει το δικαίωμα στον κ. Πολάκη να κάνει αυτά που κάνει».
Είπε επίσης, ότι η Θεσσαλονίκη και η Μακεδονία έχουν τις προϋποθέσεις να ηγηθούν της προσπάθειας για την ανάπτυξη, αξιοποιώντας και τη θέση στο χάρτη και φέρνοντας ως παράδειγμα ότι θα μπορούσε να έχει η Θεσσαλονίκη ένα Βαλκανικό Πανεπιστήμιο, αναφέροντας και την άποψη του κόμματός του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν δυνατότητες, «αρκεί να φύγει η πολιτική από τα χέρια ιδεοληπτικών».