Ένα βιβλίο και ο τομέας της Παιδείας ανοίγει το δρόμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να ξεδιπλώσει την ατζέντα των «ανοιγμάτων» στο χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, όπερ αναμένεται να πράξει από το βήμα της ΔΕΘ το προσεχές Σαββατοκύριακο.
Μπορεί το ενδεχόμενο πρώην «πράσινοι» βουλευτές και υπουργοί να βρεθούν στα γαλάζια ψηφοδέλτα να αποτελεί casus belli κυρίως για το καραμανλικό στρατόπεδο της ΝΔ, ωστόσο μία αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ τείνει να αποκαλύψει τη σολομώντεια λύση που προκρίνει. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως όταν εκλεγεί θα συγκροτήσει μία κυβέρνηση «αρίστων», αφήνοντας επί της ουσίας παράθυρο να μην βρεθούν στα ψηφοέλτα της ΝΔ στελέχη της Κεντροαριστεράς που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία, αλλά να αποτελέσουν εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.
Τούτων δοθέντων, η χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Τάσου Αβραντίνη, «Εκπαίδευση: Ελεύθερη επιλογή ή μια γάτα που γαβγίζει;» αποκτά άλλο ειδικό βάρος, λαμβάνοντας υπόψη ότι το παρόν έδωσαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Παρόντες εξάλλου πέραν αυτών ήταν πολλοί βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, καθώς και πολιτικοί από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της φιλελεύθερης πτέρυγας. Ενδεικτικά, παρόντες στην παρουσίαση του βιλβίου με φανερό πολιτικό ενδιαφέρον ήταν ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος, οι πρώην υπουργοί παιδείας Βασίλης Κοντογιαννόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης, οι πρώην υπουργοί Στέφανος Μάνος και Αντρέας Ανδριανόπουλος, οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, οι βουλευτές της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκος Καραγκούνης Τάσος Δημοσχάκης, Θανάσης Μπούρας και Μάξιμος Χαρακόπουλος. Οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και Ιάσωνας Φωτήλας. Επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, η Μιράντα Ξαφά, ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Γρηγόρης Βαλιανάτος.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Άννα Διαμαντοπούλου μάλιστα ενώπιον αυτού του κοινού εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για το «ξήλωμα» της μεταρρύθμισης στα πανεπιστήμια επί των ημερών της υπουργού παιδείας του ΠΑΣΟΚ. Αναγνωρίζοντας το έργο που είχε παράξει η κα Διαμαντοπούλου στην Παιδεία, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως «δυστυχώς οι πιστωτές μας ελάχιστα ασχολήθηκαν με την παιδεία στα τρία μνημόνια, γιατί η παιδεία είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση για το μέλλον του τόπου» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «κατεδαφίζει την πιο σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια που έκανε η χώρα στην περίοδο της κρίσης». Η κυβέρνηση «μας γυρίζει πίσω στο 1982 κατεδαφίζοντας ότι πιο φιλελεύθερο στον τομέα της εκπαίδευσης για να εξυπηρετήσει την εκλογική της πελατεία».
Με σαφείς παραπομπές σε μελλοντική συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη η πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε με νόημα πως «η συναίνεση στον τομέα της Παιδείας είναι ιδιαίτερου συμβολισμού», πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του προέδρου της ΝΔ για την «πολιτική του συμπεριφορά».
«Κληθήκαμε να συζητήσουμε για ένα θέμα όπως η παιδεία, από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που καθόρισαν την Ευρώπη και την Ελλάδα και οι δύο σήμερα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Αυτό σημαίνει ότι τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είχαν. Χρειάζονται νέου είδους συγκρούσεις και συγκλίσεις. Πρέπει να ανατινάξουμε όλα τα κλειστά συστήματα» σημείωσε χαρακτηριστικά αφήνοντας ορθάνοιχτο το παράθυρο για συνεργασία.