«Νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη, είναι η μοναδική διαχωριστική γραμμή, που έχουμε ως βάση της στρατηγικής μας για το νέο προσανατολισμό της πολιτικής της Ευρώπης» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος, με την ευκαιρία ομιλίας του και στο πλαίσιο εκδηλώσεων στη «Γιορτή της Ουμανιτέ».
Πρόκειται για την «τριήμερη γιορτή του λαού» που οργανώνει κάθε χρόνο το Γαλλικό Κομμουνιστικό κόμμα (PCF ), με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, προσωπικοτήτων της αριστεράς, αλλά και μιας «Αγοράς» διαλέξεων και συζητήσεων, που θεωρείται το κατεξοχήν φθινοπωρινό ραντεβού των πολιτικών της αριστεράς.
Αναφερόμενος στη δέσμη των διπλωματικών πρωτοβουλιών που πήρε τελευταία η Αθήνα, (Σύνοδος Μεσογειακών χωρών Νότου, συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Διάσκεψη στη Ρόδο για την ασφάλεια της Μεσογείου με τη συμμετοχή αραβικών χωρών), ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε τη θέληση της Αθήνας «να διαμορφώσει μια ευρεία συμμαχία με όλους αυτούς που είναι εναντίον της λιτότητας και όχι σε μια εθνικιστική βάση, βορράς εναντίον νότου, αλλά στη βάση της διαχωριστικής γραμμής, νεοφιλελευθερισμός ή κοινωνική Ευρώπη».
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ποιες είναι οι ελπίδες επιτυχίας της προσπάθειας αυτής τη σημερινή εποχή, ο υπουργός απάντησε :
«Αυτή είναι η καταλληλότερη εποχή. Τις προηγούμενες δεκαετίες, υπήρχε η εντύπωση της πλήρους επικράτησης του νεοφιλελευθερισμού, σαν να αποτελούσε τη λύση όλων των θεμάτων. Τώρα φαίνεται καθαρά η αποτυχία αυτής της συνταγής, όχι μόνο στην Ελλάδα, όπου τα αποτελέσματα είναι τραγικά, αλλά παντού στην Ευρώπη. Μια έκρηξη των ανισοτήτων, μία υπονόμευση του κοινωνικού κράτους και εξ’ αιτίας αυτού του λόγου μια απογοήτευση του Ευρωπαίου πολίτη για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό πρέπει να προλάβουμε. Να ξαναστήσουμε στα πόδια της την Ευρώπη, αλλά σε μια κατεύθυνση κοινωνική» υπογράμμισε.
Τις ανισότητες, πρόσθεσε, τις βλέπουμε στο ευρωπαϊκό επίπεδο, σε συνδυασμό με μια τάση τα ελλείμματα του νότου να αντικρίζουν τα πλεονάσματα του βορρά. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός μίλησε στην εφημερίδα «Λε Μοντ» για τον κίνδυνο αποσύνθεσης της Ευρώπης, εάν δεν αποκαταστήσουμε την θεμελιώδη ισορροπία γύρω από τις παραδοσιακές αξίες της Ευρώπης, που είναι ο κοινωνικός διάλογος και το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.
Το ΔΝΤ σημαιοφόρος του νεοφιλελευθερισμού
Αναφορικά με τις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες οφείλει να διερευνήσει η αριστερά προκειμένου να πετύχει τους στόχους της ο κ. Κατρούγκαλος εξηγεί:
«Πρώτα απ’ όλα μιλούμε για ανάσχεση και αναστροφή του μαζικού κινήματος απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων που συνεπαγόταν ο νεοφιλελευθερισμός.
Παλιά, θεωρούσαμε ως δεδομένο το οκτάωρο, την ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις και σκεφτόμασταν πως θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στη δημοκρατία, στους εργασιακούς χώρους, στο να μειωθεί παραπάνω ο χρόνος δουλειάς.
Τώρα συζητάμε πάλι αμυντικά, για να μπορέσουμε να σώσουμε ό,τι κέρδισε η εργατική τάξη με αγώνες επί ολόκληρες δεκαετίες. Στη βάση αυτή λοιπόν ξεκινάμε, όχι μόνο να μην προχωρήσουν περαιτέρω τα σχέδια απορρύθμισης, αυτά που το ΔΝΤ επαγγέλλεται, ως βασικός σημαιοφόρος πάντα του νεοφιλελευθερισμού, αλλά αντίθετα να ξαναγυρίσουμε στην κοίτη της παλαιάς κοινωνικής Ευρώπης».
Ο υπουργός αναφέρθηκε σε συναντήσεις που είχε όπου παρευρίσκονταν όχι μόνο άτομα της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και σοσιαλιστές, όπως ο πρώην υπουργός Μπενουά Αμόν.
« Όλοι όσοι έχουν έναν προοδευτικό προσανατολισμό στην Ευρώπη σκέφτονται παρόμοια, δήλωσε, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα : Να έχουμε ένα ευρύτατο μέτωπο που να συμπεριλαμβάνει και τη σοσιαλδημοκρατία, η οποία προηγούμενα είχε μια στρατηγική σύνδεσης με τους νεοφιλελεύθερους, όπως ο Γκάμπριελ που συνεργάζεται με την Μέρκελ. Όλα όμως τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στην Ευρώπη είδαν την εξαέρωση του ΠΑΣΟΚ που ταυτίσθηκε με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γι αυτό και όλοι φοβούνται αυτό που ονομάζουν «πασοκοποίηση», οι δε πιο ζωντανές αριστερές δυνάμεις στα κόμματα, βλέπουν ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής» τόνισε.
Σε μια από τις οργανωμένες συζητήσεις στην «Γιορτή της Ουμανιτέ» μίλησε με ιδιαίτερο σθένος, για τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και την αντίστασή του στους θεσμούς, η Αμινάτα Τραορέ, γυναίκα πολιτικός από το Μαλί, συγγραφέας με πολλές διακρίσεις και υποψήφια για τον θώκο του ΓΓ του ΟΗΕ.
Η Α. Τραορέ κατηγόρησε τον ΟΗΕ για τη νεοφιλελεύθερη στροφή που πήρε από την εποχή του Κόφι Ανάν (1997) καταλήγοντας ότι και ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη και αυτός «την ανυπόφορη πίεση να ακολουθήσει» μη έχοντας περιθώρια για άλλες λύσεις.
Σχολιάζοντας την παρέμβαση της Αμινάτα Τραορέ ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε :
«Μιλήσαμε ξεκάθαρα για πραξικόπημα πέρυσι τον Ιούλιο.
Η οικονομική ολιγαρχία, το 1%, όλοι αυτοί που επωφελούνται από τον νεοφιλελευθερισμό, δεν παραδίδουν αμαχητί τα όπλα.
Η Αμινάτα μιλάει ως εκπρόσωπος του Παγκόσμιου νότου.
Αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη και αυτό που συμβαίνει στον κόσμο, δεν πρόκειται για λάθος. Πρόκειται για μια πολιτική που ωφελεί τους υπερπλούσιους. Και ακριβώς για αυτό το λόγο έχουμε συμμάχους που ουσιαστικά ισοδυναμούν με το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Γι αυτό και είμαι αισιόδοξος, γιατί αυτές οι τάσεις αντικειμενικά είναι εναντίον των συμφερόντων της μεγάλης πλειονότητας των ανθρώπων. Ακριβώς γι αυτό, η Αμινάτα μίλησε επικριτικά για τις μέχρι τώρα πολιτικές και θετικά για τον Τσίπρα, γιατί εμείς εκφράζουμε το νέο» κατέληξε ο κ. Κατρούγκαλος.