Την πρόθεση της κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση έως το τέλους του Οκτωβρίου εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει εκπληρωθεί το σύνολο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
«Η υποδόση αναφέρεται σε 15 προαπαιτούμενα τα οποία είναι διαχειρίσιμα, δεν έχουν νομοθετικές πλευρές, παρά μόνο η επικύρωση της σύμβασης του Ελληνικού. Και τα 15 προαπαιτούμενα νομίζω ότι θα έχουν τελειώσει έως τέλος Σεπτέμβρη και θα γίνει κανονικά η πληρωμή της υποδόσης», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του την Πέμπτη στον Real FM.
Όπως ανέφερε ακόμη, «τα υπόλοιπα είναι 40 προαπαιτούμενα τα οποία καλύπτουν ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, από το Κτηματολόγιο μέχρι τα Logistics και από τα Logistics μέχρι εκκρεμούσα νομοθεσία για τα κόκκινα δάνεια και την ενέργεια κ.ο.κ. Αυτά τα 40 έχουν ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο να μας φέρει εντός της διαπραγμάτευσης η οποία αρχίζει τη Δευτέρα και φιλοδοξούμε να κρατήσει μέχρι τέλος Οκτώβρη και να τελειώσουμε. Είναι δύσκολα αρκετά, τεχνικά, ορισμένα από αυτά τα θέματα, αλλά πρόθεσή μας και αυτό συζητήσαμε και με τον Μοσκοβισί, είναι η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, μέχρι τέλος Οκτώβρη».
Στο ερώτημα αν αισιοδοξεί για το θέμα ρύθμισης του χρέους ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Είμαι αισιόδοξος σε δύο επίπεδα. Πρώτον ότι το θέμα παραμένει απόλυτα “ζωντανό” με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης να πάμε κατευθείαν στη συζήτηση κυρίως του μεσωπρόθεσμου θέματος του χρέους. Δεύτερον, τα βραχυχρόνια μέτρα νομίζω ότι μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δηλαδή τις επόμενες εβδομάδες, θα έχει πάρει την πρωτοβουλία ο ESM να κάνει αυτά τα οποία έχουμε δεσμευτεί τον Ιούνιο και αυτό αποτελεί μία βάση πάνω στην οποία αισιοδοξούμε. Μπροστά μας είναι να το συζητήσουμε».
Στο ερώτημα πόσο δυσκολεύει τη συζήτηση για τη διαπραγμάτευση του χρέους το γεγονός ότι η Γερμανία έχει εκλογές ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε: «Το θέμα του χρέους προφανώς επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Γερμανία. Από την άλλη πλευρά είναι ένα κομβικό σημείο διότι το ΔΝΤ για να παραμείνει στο πρόγραμμα –και αυτή η απόφαση πρέπει να ληφθεί έως τα Χριστούγεννα- θέλει να έχει μία σαφή στρατηγική ότι το χρέος θα ακολουθήσει τους κανόνες βιωσιμότητας που έχει το ίδιο θέσει. Άρα και η Γερμανία και το ΔΝΤ, εκ των πραγμάτων, το θέμα πρέπει να τεθεί και να δοθεί μία λύση η οποία είναι βιώσιμη προκειμένου να συνεχίσει το πρόγραμμα ως έχει μέχρι το 2018.