Στην ανάπλαση και την ανασυγκρότηση της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, επισκεπτόμενη την πόλη και πραγματοποιώντας συναντήσεις με τοπικούς φορείς και με στελέχη του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΟΡΘ).
Η Υπουργός Τ. Μπιρμπίλη αναφερόμενη στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Θεσσαλονίκης τόνισε πως αξιολογείται και επεξεργάζεται από τον ΟΡΘ. Συμπλήρωσε πως όταν ολοκληρωθεί η φάση της αξιολόγησης θα δοθεί προς διαβούλευση και θα παρουσιαστεί αναλυτικά.
Για το σύνθετο έργο της διευθέτησης και περιβαλλοντικής ανάπλασης της Περιφερειακής Τάφρου η κυρία Μπιρμπίλη υπογράμμισε πως πρόκειται για παρέμβαση υπερτοπικής σημασίας που συνδέει το Σέιχ Σου με το Θερμαϊκό. Έχει ήδη εξαγγελθεί το κομμάτι που αφορά την υδραυλική της διευθέτηση (ποσό 7.600.000 €) και πρόκειται να υλοποιηθεί και το έργο περιβαλλοντικής και αρχιτεκτονικής ανάπλασης της Τάφρου με το ποσόν των 2.200.000 €, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ).
Αναφορικά με την επικείμενη μετεγκατάσταση της ΔΕΘ η Υπουργός τόνισε: «πρέπει να υποστηριχθεί στη νέα της θέση στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας στη Σίνδο περιβάλλον ευνοϊκό και φιλόξενο για τόσο σπουδαία δραστηριότητα. Πρέπει να γίνει χωροταξικός και πολεοδομικός ανασχεδιασμός του ευρύτερου χώρου του πόλου υποδοχής της, στη Δυτική Θεσσαλονίκη σε επίπεδο χρήσεων γης, υποδομών και δικτύων ώστε να συνδεθεί με εγκαταστάσεις, λιμάνι, σιδηρόδρομο κ.α.. Για το σημερινό χώρο των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ και του περιβάλλοντα χώρου θα γίνει διαγωνισμός ώστε μετά από αξιολόγηση των κτιρίων που υπάρχουν και την ανάπλαση της έκτασης, να δημιουργηθεί ενιαία φυσιογνωμία στην κεντρική αυτή περιοχή της πόλης και να ενταχθεί στην καθημερινή ζωή της, επιτρέποντας τη διέλευση περιπατητών και ποδηλατών και συνδυάζοντας χρήσεις με τις όμορες δραστηριότητες. Υπενθυμίζουμε την ανάγκη δημιουργίας μιας χωρικής και ζωντανής ενότητας και τη σύνδεσή της με τις απέναντι περιοχές κατοικίας, την παρακείμενη Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, το Πανεπιστημιακό συγκρότημα του ΠΑΜΑΚ, τα πολλά μουσεία που λειτουργούν στην περιοχή, τη δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου».
Αναφερόμενη στον Θερμαϊκό Κόλπο η κυρία Μπιρμπίλη δήλωσε πως: «Πρέπει να ασχοληθούμε με τον Θερμαϊκό Κόλπο. Να μετατραπεί από “νεκρή θάλασσα” σε ζωντανό οργανισμό για την πόλη και τους κατοίκους της όχι μόνον περιβαλλοντικά αλλά και λειτουργικά. Να ενταχθεί στην καθημερινότητά με τη δημιουργία γραμμών εξυπηρέτησης, με μικρά πλοία για την ταχεία μετακίνηση δεκάδων χιλιάδων κατοίκων της ανατολικής και νότιας περιοχής προς το κέντρο, ιδιαίτερα μετά την δραστική οικιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των παραλιακών δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Θερμαϊκού και όχι μόνο. Σημαντική είναι η ανάπλαση των ευαίσθητων περιοχών του παραλιακού μετώπου από τις εκβολές του Γαλλικού έως την Αγία Τριάδα».
Με άξονα την Εγνατία οδό και σε συνεργασία με το χωροταξικό Παρατηρητήριο της ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., θα εκπονηθεί μελέτη ΠΕΧΠ (δυνατότητα που παρέχεται από το Νόμο του Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης), ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα χωρικής ανάπτυξης των περιοχών που διασχίζει ο οδικός αυτός άξονας. Όπως δήλωσε η Υπουργός: «Πρόκειται για ένα διαπεριφερειακό έργο, μεγάλης αναπτυξιακής σημασίας που θα αντιμετωπίσει αειφορικά τον χώρο της Βόρειας Ελλάδας».
Τέλος η Τίνα Μπιρμπίλη υπογράμμισε τη στήριξη του ΥΠΕΚΑ στη χωροθέτηση της Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης και στη δημιουργία περιοχής αποθηκών logistics στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και της νέας ΔΕΘ.