Το εφιαλτικό σενάριο κατάρρευσης της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό στοιχειώνει το Μέγαρο Μαξίμου, προκαλώντας πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Οι ροές τις τελευταίες ημέρες προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μπορεί να ήταν πολύ μικρές, ωστόσο η σταδιακή αύξηση από την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία και η κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης για το ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων και τη βίζα έχουν σημάνει συναγερμό στην Ηρώδου Αττικού.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με βασικό θέμα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η επικοινωνία αυτή δεν αφορούσε ωστόσο μονάχα την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών, στον απόηχο μάλιστα του νέου κύματος τρομοκρατίας του περασμένου μήνα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο ωστόσο ήδη καταστρώνουν τα πλάνα τους ενόψει και των συναντήσεων κορυφής που θα έχει μεταξύ άλλων και για την προσφυγική κρίση ο Αλέξης Τσίπρας στη γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί από τις 19 έως και τις 23 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι στιγμής με το πρόγραμμα του πρωθυπουργού να είναι ακόμα ανοιχτό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μία ενδεχόμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, καθώς εκεί ο Ερντογάν θα δώσει δείγματα γραφής των προθέσεών του για την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος.