Στην επιφάνεια έχει αναδυθεί η σκληρή σύγκρουση μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Το παρασκήνιο πίσω από τα χαρακώματα μεταξύ των δύο πλευρών είναι οργιώδες αναφορικά με τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και βρίσκει τις ρίζες του στο όχι τόσο μακρινό καλοκαίρι του 2014.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Τότε, στον ανασχηματισμό που είχε πραγματοποιήσει αιφνιδιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας είχε προϊδεάσει για την προαναγγελθείσα σύγκρουση όταν είχε αντιδράσει σφοδρότατα από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την μετακόμιση Στουρνάρα από το υπουργείο Οικονομικών στο τιμόνι της ΤτΕ.
Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά και την προώθηση του Γιάννη Στουρνάρα ως το πρόσωπο που να μπορεί να ηγηθεί της προσπάθειας φαίνεται πως εκλαμβάνονται ως επιβεβαίωση των φόβων της Ηρώδου Αττικού. Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχουν φτάσει εδώ και καιρό σενάρια που θέλουν τον Γιάννη Στουρνάρα που διατηρεί άριστες σχέσεις με τη Φρανκφούρτη (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το Βερολίνο (Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) να προαλείφεται με τις ευλογίες συμφερόντων εντός και εκτός συνόρων για πρωθυπουργός σε μία διάδοχη κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».
Σε αυτά τα υπόγεια σενάρια αποδίδουν κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τη στάση που έχει κρατήσει ο επικεφαλής της ΤτΕ σε μείζονα ζητήματα, καθώς τον εγκαλούν ότι λαμβάνει διαρκώς πολιτικές θέσεις, παρά τη θεσμική ουδετερότητα που πρέπει να τον διακρίνει. Ενδεικτικά παραπέμπουν από το Μαξίμου στα όσα ισχυρίζεται για το κόστος της διαπραγμάτευσης από την πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα, το οποίο επεσήμανε ότι ανέρχεται σχεδόν στα 86 δισ. ευρώ, κάνοντας παράλληλα αντιπαραβολή με τα έργα της κυβέρνησης Σαμαρά, της οποίας ήταν υπουργός Οικονομικών: «Το 2014 είχαμε μπει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα και έξοδο στις αγορές» σημείωσε χαρακτηριστικά πρόσφατα ο κ. Στουρνάρας.
Χαρακτηριστική είναι και η ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ την περασμένη εβδομάδα, επιχειρώντας να αποδομήσει το… success story της υπουργίας του και αφήνοντας αιχμές για πολιτικά παιχνίδια από τη σημερινή του θεσμική ιδιότητα: «Ο κ. Στουρνάρας είναι ο κεντρικός τραπεζίτης. Η ΤτΕ έχει την αυτονομία της, αλλά ο κ. Στουρνάρας έχει υπάρξει υπ. Οικονομικών του κ. Σαμαρά. Δεν θα πρέπει να πολιτεύεται με την προτεραιότητα να δικαιώσει την πολική του. Δεν είναι δικαιωμένη η πολιτική του. Δεν ήταν πετυχημένος υπουργός, είχαμε μισό εκατ. λιγότερες θέσεις εργασίας από τη μέρα που ανέλαβε μέχρι τη μέρα που παρέδωσε. Επίσης, όποιος επιθυμεί να έχει ρόλο στα δημόσια πράγματα, καλό είναι να τοποθετείται δημοσίως με την υπογραφή του κι όχι μέσω διαρροών».
Την ίδια ώρα πάντως, μέχρι στιγμής ο επικεφαλής της ΤτΕ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του απέναντι στο Μαξίμου και το πολεμικό κλίμα που έχει καλλιεργηθεί, με τη μοναδική μέχρι στιγμής θέση που έχει λάβει να περιορίζεται στο έργο που έχει να επιτελέσει από το πόστο του κεντρικού τραπεζίτη. «Είμαι διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και θεωρώ ότι έχω σημαντικό έργο να προσφέρω στον τόπο από την θέση αυτή» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά το ρεπορτάζ του ΔΟΛ για το μυστικό δείπνο στο οποίο στελέχη του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ τον προετοίμαζαν για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς.
Ανάχωμα
Σε αυτό το πλαίσιο, μονάχα τυχαία δεν είναι η επίθεση που εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά των τεχνοκρατών που προωθεί το νεοφιλελεύθερο ευρωπαϊκό μπλοκ για την κατάληψη των κυβερνήσεων σε βάρος της λαϊκής βούλησης, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για την Συνταγματική Αναθεώρηση στο προαύλιο της Βουλής. Η πρότασή του για συνταγματική κατοχύρωση της προέλευσης του εκάστοτε πρωθυπουργού – πλην φυσικά των υπηρεσιακών – από τα βουλευτικά έδρανα αποτελεί κατά πολλούς μία φωτογραφική διάταξη για να αποτραπεί το σενάριο προώθησης του Γ. Στουρνάρα σε ρόλο Παπαδήμου εν έτει 2016.