Την έκπληξή του που η ΝΔ, την τελευταία στιγμή και ανεξήγητα, εξέφρασε την αντίθεσή της με την έκθεση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το ζήτημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, δήλωσε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, υπογραμμίζοντας ότι στις 8 Σεπτεμβρίου, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, θα ανακινηθεί και επίσημα το ζήτημα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη, η ΝΔ εμφανίστηκε στην καταληκτική συνεδρίαση της επιτροπής, για να μας διαβάσει μια επίθεση στις εργασίες και στο πόρισμα, χωρίς να έχει εκδηλώσει την παραμικρή διαφωνία το προηγούμενο διάστημα», ανέφερε ο κ. Μηταφίδης και πρόσθεσε ότι ο ισχυρισμός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι όλη η λειτουργία της επιτροπής ήταν ένα επικοινωνιακό κόλπο, είναι προσβλητικός.
Όπως υπογράμμισε, η έκθεση θα παρουσιαστεί νωρίτερα και ενώπιον του ελληνικού Κοινοβουλίου και στη συνέχεια ελληνική κυβέρνηση, με ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική, θα ζητήσει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. «Διαφορετικά, θα πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο. Αυτή είναι και η πρόταση της επιτροπής, εφόσον δεν συναινέσει η γερμανική κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.
Ο κ. Μηταφίδης, που είναι και πρόεδρος της επιτροπής, απαντώντας σε καταγγελίες που αναφέρουν ότι μετατίθεται στις καλένδες το θέμα των αποζημιώσεων, είπε ότι απ’ όλα τα αρχεία που έχει στη διάθεσή της η επιτροπή, αλλά και τις πρόσφατες απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης, προκύπτει ότι ουδέποτε παραιτήθηκε επίσημα οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, για τις αξιώσεις από την κατοχική περίοδο.
Ανάφερε ακόμα, ότι ένα σημαντικό μέρος του πορίσματος, κάνει αναφορά στη Θεσσαλονίκη, η οποία -όπως αποκάλυψε- με την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου, μετά τη Βαρσοβία, είναι η δεύτερη πιο μαρτυρική πόλη της Ευρώπης. Υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό υπάρχουν ήδη πραγματικές αξιώσεις της ισραηλιτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης προς τη γερμανική κυβέρνηση, με προσφυγές της στα ελληνικά δικαστήρια, αλλά και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «αδιάσπαστο τρίπτυχο» τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου, την επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών και την αποζημίωση των θυμάτων, ενώ χαρακτήρισε «τεράστιο διεθνές θέμα» την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν χιλιάδες άτομα, κυρίως εβραϊκής καταγωγής, σε βιομηχανίες της Γερμανίας, στη διάρκεια της κατοχής.