«Η περικοπή του ΕΚΑΣ και η μείωση κατά 1,8 δισ. του κράτους προς τα Ταμεία περιλαμβάνεται στο μνημόνιο, το οποίο έχουν ψηφίσει μαζί. Οι χάντρες που μοίρασε ο πρωθυπουργός χτες, δεν περνάνε στους ιθαγενείς, δεν περνάνε στον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση αυτή διαχειρίζεται τη φτώχεια, τη μιζέρια, την ανέχεια, την ανεργία, την οποία τη συνεχίζει σε καλό δρόμο από τους προηγούμενους» ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του στον τ/σ ΣΚΑΙ.
Τόνισε ότι στην Ελλάδα «υπάρχει ένας λαός που δουλεύει, που παράγει πλούτο», προσθέτοντας: «Τα χρόνια της κρίσης έφυγαν 140 δισ. από την Ελλάδα και πήγαν και ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Οι λίστες και όλη αυτή η χλιδή σημαίνει πλούτος που παράγεται σε αυτή τη χώρα, από τον μόχθο και τον κόπο του εργαζόμενου».
Επισήμανε ότι «στον ιδιωτικό τομέα ο ένας στους δύο δεν πληρώνεται», αναφέρθηκε «στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, “2 χρόνια αριστερά”, με μισθούς κάτω από 500 ευρώ και με την μεσαιωνική –κυριολεκτικά- κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «οι συνταξιούχοι πλήρωσαν τις εισφορές και κόβεται η σύνταξή τους, κύρια και επικουρική και η κύρια έχει κοπεί, γιατί η αύξηση των εισφορών υγείας είναι μείωση και στην κύρια. Και η κλοπή συνεχίζεται: Μονάχα αν σκεφτείτε ότι ο σημερινός εργαζόμενος πληρώνει 14 εισφορές και θα πάρει 12 συντάξεις».
Χαρακτήρισε την πολιτική αυτή και την συνέχειά της ως «μνημόνιο διαρκείας» προσθέτοντας: «Τον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταργούσαν, θα τον πληρώνουμε έως το 2031, τα οποία τα προέβλεπε το μνημόνιο, για να είμαστε ειλικρινείς είχε 33 συνοδευτικές σελίδες, οι οποίες έλεγαν τι θα γίνει και που».
«Απ’ όπου κι αν το πιάσεις, αυτή η οικονομία, που την κρίση της την έχει πληρώσει αυτός ο λαός που έχει ματώσει, δεν διαχειρίζεται, ανατρέπεται. Το κρίσιμο είναι να συνειδητοποιηθεί, το κρίσιμο είναι να μην μετράμε απώλειες, χαμένα χρόνια» υπογράμμισε ο κ. Σοφιανός.
Στην δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «τα έλεγε και ο κ. Τσίπρας αυτά», αφού είπε ότι «ο καθένας σε αυτή τη χώρα έχει την διαδρομή του, το όνομά του και την συνέπεια λόγων και έργων», υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ δεν παραμύθιασε τον ελληνικό λαό. Δεν του έλεγε “μην ανησυχείτε, θα μείνουμε στην ΕΕ, θα χορεύουν οι αγορές, τα νταούλια και θα ζήσουμε καλύτερα…”. Λέγαμε ότι αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, αν θέλουμε αυτός ο λαός να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του, πρέπει να συγκρουστεί με την ΕΕ και την οικονομία του κεφαλαίου, γιατί αυτή την κρίση πληρώνουμε».
Έκανε λόγο για «το παραμύθι για τη “δίκαιη ανάπτυξη”», ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και το υπάρχον κουβάρι αντιθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε πόλεμο. Η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο, έχουμε συνέπειες από αυτό τον πόλεμο, απ’ αυτό το μακελειό που γίνεται, υπάρχουν αποφάσεις. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε στη Βαρσοβία μια σειρά πράγματα. Όλα αυτά τα βλέπουμε μπροστά μας».
«Όλα αυτά οδηγούν έναν κόσμο που τους πίστεψε, που νοιώθει σήμερα προδομένος, κουρασμένος, σε ηττοπάθεια, να σκεφτεί ότι μπορεί να το πάρει αλλιώς. Μπορεί αυτή η χώρα να ακολουθήσει άλλο δρόμο και αυτή είναι υπόθεση του σήμερα και όχι των επόμενων δεκαετιών» πρόσθεσε.
Είπε ότι στο θέμα των προσφύγων, το ΚΚΕ έχει καταγγείλει τα παιχνίδια «που παίζονται πάνω στην πλάτη των προσφύγων, από διάφορους αλληλέγγυους εντός και εκτός συνόρων» και τόνισε ότι «είναι υποχρέωση του κράτους, της κυβέρνησης, να διαμορφώσει ανθρώπινους όρους προσωρινής διαμονής σε αυτό τον κόσμο και να τον βοηθήσει να φύγει στις χώρες προορισμού, γιατί επιμένει σ’ αυτό αυτός ο κόσμος».
Σε ότι αφορά την Ελλάδα ως «ασφαλή χώρα» σε ένα ασταθές περιβάλλον, ο κ. Σοφιανός είπε: «Είμαστε συνισταμένη σε αυτό το ασταθές περιβάλλον. Δεν ξέρω πόσο ασφαλής είναι μια χώρα η οποία έχει υπογράψει την ανάπτυξη ταχύτατα τεσσάρων ετοιμοπόλεμων ταγμάτων στα σύνορα με τη Ρωσία. Πόσο ασφαλής είναι μια χώρα που έχει υπογράψει την ανάπτυξη πλεονεκτήματος για πυρηνικό χτύπημα στη Ρωσία, στη Ρουμανία και στην Πολωνία ή πόσο ασφαλείς είμαστε με τη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα στο Αιγαίο για να φυλάει τα σύνορα, τα οποία δεν αναγνωρίζει και να υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα. Το ΝΑΤΟ δεν παρέχει ασφάλεια», ενώ στην παρατήρηση ότι αυτές είναι «πάγιες θέσεις και απόψεις του ΚΚΕ», απάντησε: «Η πραγματικότητα είναι, δεν είναι άποψη».
Ερωτηθείς για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι «πέραν του ότι η κυβέρνηση αυτή πάει να ξαναμοιράσει την πίτα και πάει να διαμορφώσει και τις δικές της σχέσεις, σε σχέση με τις σχέσεις που έχουν οι άλλοι, νομίζω την ουσία την έβαλε ο κ. Παππάς: “Όποιος έχει το χρήμα, το πορτοφόλι, έρχεται και αγοράζει”. Αυτή είναι η αριστερή αντίληψη…».
Ανέφερε ότι το ΚΚΕ έχει μια πάγια θέση για το τι πρέπει να γίνει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, πρόσθεσε ότι «από κει και πέρα κρίνεις μια πολιτική και οι περικοκλάδες περί αριστερής λογικής, διαφάνειας και όλα αυτά, αντιμετωπίζονται με το “όποιος έχει το χρήμα έρχεται και παίρνει”», ενώ στην ερώτηση αν εκτιμά ότι πάει να γίνει «ξαναμοίρασμα της τράπουλας», απάντησε: «Νομίζω ότι τα έχουν βρει κιόλας, επιτρέψτε μου να πω»