Συνέχεια στην προσπάθεια στροφής της ασκούμενης πολιτικής στην κοινωνία και τα προβλήματα της καθημερινότητας επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, θέτοντας επί τάπητος στη σημερινή κοινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής ζητήματα της νησιωτικής Ελλάδας.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Οι χθεσινές εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τους επτά πυλώνες ανοικοδόμησης του κοινωνικού κράτους και τα αντισταθμιστικά μέτρα για την περικοπή του ΕΚΑΣ έρχονται σε μία κρίσιμη χρονική συγκυρία για την κυβέρνηση. Ένα βήμα πριν την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγμάτευσης και ενώ οι τσέπες των πολιτών θα επιβαρυνθούν το προσεχές διάστημα από τις σωρευμένες υποχρεώσεις, η Ηρώδου Αττικού θέλει να δώσει ένα σαφές κοινωνικό πρόσημο, που θα αποτελέσει την ειδοποιό διαφορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι και σήμερα.
Με τον τρόπο αυτό το Μαξίμου επιχειρεί επί της ουσίας να τραβήξει μία διαχωριστική γραμμή, ολοκληρώνοντας έναν πολυτάραχο κύκλο με θετική «γεύση», λίγο πριν το κυβερνητικό καράβι φτάσει στον επόμενο κάβο.
Στην κοινή σύσκεψη εργασίας των δύο κυβερνητικών οργάνων υπό τον Αντιπρόεδρο, Γιάννη Δραγασάκη, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος χρόνια προβλήματα της νησιωτικής χώρας για τομείς όπως υποδομές, φορολογία, μεταφορές, περιβάλλον και χωροταξία. Στόχος είναι σύμφωνα με πηγές της Αντιπροεδρίας μέσα από εποικοδομητικό διάλογο και με βουλευτές από τα νησιά να υπάρξει ένα μεσομακροπρόθεσμο σχέδιο αποκατάστασης των προβλημάτων που έχουν εντοπιστεί. Από την κοινή συνεδρίαση θα προκύψει ποια από τα υπάρχοντα προβλήματα μπορούν να λυθούν σε πρώτη φάση και ποια θα μεταφερθούν για αργότερα.
Παρά το γεγονός ότι όπως διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, το θέμα αντισταθμιστικών μέτρων για τον ντόπιο πληθυσμό για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά απασχολεί από την πρώτη στιγμή επιβολής του, δεν αναμένεται επί του παρόντος κάποια απόφαση, καθώς το ζήτημα χαρακτηρίζεται «πολύπλοκο», ενώ την ίδια ώρα οι διαθέσιμοι πόροι παραμένουν με το σταγονόμετρο.
Ικανοποίηση για τους πυλώνες του «κοινωνικού συμβολαίου»
Την ίδια ώρα ικανοποίηση επικρατεί στο Μαξίμου για την πρώτη δέσμη μέτρων με άρωμα παράλληλου προγράμματος, η οποία σε συνδυασμό με τις θεσμικές αλλαγές και τη σταδιακή απόδοση καρπών από την υλοποίηση των προγράμματος εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλίσει αναχώματα, τόσο απέναντι στον “πετροπόλεμο” της αντιπολίτευσης όσο και στην επικείμενη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση, επίδικο της οποίας είναι η καρδιά του κοινωνικού κράτους, τα εργασιακά. Για αυτό το λόγο και ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του στο όργανο έκανε ιδιαίτερα εκτεταμένη μνεία στα εργασιακά και τους στόχους της κυβέρνησης ενόψει του καυτού όπως αναμένεται Οκτωβρίου.
Θετικό είναι το κλίμα και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας, καθώς βουλευτές του κόμματος μετά από παρατεταμένη περίοδο έντονης ανησυχίας βλέπουν, όπως τονίζουν, στην πράξη «ασκούμενη κοινωνική πολιτική έστω και με τα ελάχιστα μέσα που υπάρχουν».
Στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν πως από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση επέλεξε να κινηθεί στον αντίποδα των επιλογών των προκατόχων τους από το 2010 και μετά, πολλές φορές με πενιχρούς πόρους και «ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού», αύξησε όμως τον κοινωνικό προϋπολογισμό αναδιανέμοντας πόρους επιπλέον 823 εκ ευρώ το 2016. Ο κοινωνικός αυτός κουμπαράς θα αποτελέσει και τον «αιμοδότη» λογαριασμό για τις πρώτες δράσεις σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση, στήριξη των κοινωνικά αδυνάμων, στεγαστική πολιτική και καταπολέμηση της ανεργίας. Ειδικά για το μείζον ζήτημα της άμβλυνσης της ανεργίας, η οποία έχει περιέλθει στο 23% έναντι του 26%, στο Μαξίμου τονίζουν ότι παρά τις όποιες προσπάθειες μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου, βασικός στόχος παραμένει η μείωση μέσα από την ανάκαμψη της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Οι επτά βασικοί πυλώνες του κυβερνητικού σχεδιασμού:
Υγεία
Ιατρική κάλυψη των ανασφάλιστων
Δωρεάν φάρμακα στους κατόχους βιβλιαρίου οικονομικής αδυναμίας
Εντός του 2017 σε λειτουργία οι πρώτες μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε πολλούς Δήμους της χώρας.
Ριζική αναδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ. Ψηφιοποίηση και εξορθολογισμός παροχών
Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας, με σαφέστερους όρους αποζημίωσης τόσο για τους πολίτες – ασφαλισμένους όσο και για τους παρόχους υγείας.
Νέα πολιτική συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς.
Στόχος η καθολική κάλυψη του πληθυσμού.
Κοινωνική ασφάλιση
Απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.
Προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ/ μήνα.
Καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης.
Δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση ακόμα και όσων μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας.
Επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ που είχαν παγώσει από το 2013.
Συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 1,6 δις € σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων.
Από αυτά 612 εκ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκ. ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία Πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ.
Ήδη δε έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2750 δικαιούχους ύψους 75 εκ. Ευρώ.
Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης
Με το Πρόγραμμα που συνεχίζεται και φέτος, προσφέρεται δωρεάν ρεύμα σε 90.000 νοικοκυριά, δηλαδή 212.000 πολίτες.
Με το ίδιο πρόγραμμα, δωρεάν νερό σε 58.000 νοικοκυριά.
Δωρεάν μετακίνηση των ανέργων στις αστικές συγκοινωνίες.
Καθολική προστασία των πολιτών που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο θα ξεκινήσει να δίνεται το 2017.
250 Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να απευθύνονται σε αυτά οι πολίτες για πληροφόρηση και στήριξη.
Επέκταση του προγράμματος Σχολικά Γεύματα. Θα καλύπτονται, με ζεστό φαγητό 30.000 μαθητές σε 270 Δημοτικά Σχολεία. Φέτος καλύφθηκαν τα σχολεία του Περάματος, ενώ παρεχόταν «δεκατιανό» σε 11.000 μαθητές.
Προστασία της εργασίας
Βασική επιδίωξη η αναστροφή της υπάρχουσας εργασιακής απορρύθμισης.
Επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των κύριων θεσμών της αγοράς εργασίας
Προσπάθεια μέσα από τη διαπραγμάτευση για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, αποτροπή ομαδικών απολύσεων και λοκ άουτ.
Πρόταση για συνταγματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει σε 237 τριμερείς συμφιλιωτικές συναντήσεις και 280 διμερείς.
Επιτάχυνση της καταβολής των επιδομάτων αφερεγγυότητας σε μεγάλες ομάδες εργαζομένων που η επιχείρησή τους κήρυξε πτώχευση (Ελευθεροτυπία, NEOSET, Alapis, ΣΤΑΚΟΡ).
Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ κατ άτομο σε απολυμένους πολλών εταιρειών (Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, Ξενοδοχείο Πεντελικόν, SPIDER, Ηλεκτρονική Αθηνών, Athens Ledra Hotel, Πυρσός κ.α.).
Από τον Απρίλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 υπολογίζεται πως έχουν καταβληθεί και πρόκειται να καταβληθούν περίπου 5 εκ ευρώ σε 5.000 εργαζόμενους.
Αντιμετώπιση της ανεργίας
Επανασχεδιασμός προγραμμάτων για τους ανέργους ώστε να μην πηγαίνει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων στα ιδιωτικά ΚΕΚ, αντί για τους ίδιους τους άνεργους.
Αύξηση του μισθού των ανέργων που εργάζονται στα προγράμματα Voucher και πλήρη εργασιακά δικαιώματά.
Επανασχεδιασμός των Κοινοφελών Προγραμμάτων των Δήμων με 8μηνη αντί για 5μηνη διάρκεια και δικαίωμα στο τέλος σε επίδομα ανεργίας.
Τα προγράμματα ενεργητικής απασχόλησης αφορούν πλέον 165.000 άνεργους, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέους.
Στεγαστική πολιτική
Προστατεύεται η πρώτη κατοικία. Με την πρόσφατη συμφωνία καλύπτεται το 94% του συνόλου στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
Και όχι μόνο τα στεγαστικά αλλά και τα καταναλωτικά, τα επισκευαστικά, τα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αγροτών, καθώς και τα δάνεια των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο νόμος Κατσέλη συνεχίζει να ισχύει και προστατεύει τους 2 στους 3 δανειολήπτες.
Συγκροτείται φορέας ακινήτων που θα προσφέρει σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μια σειρά από κρατικά διαμερίσματα -που σώθηκαν από το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων- για να στεγαστούν.
Ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών των άτοκων στεγαστικών δανείων δικαιούχων του ΟΑΕΔ, προερχόμενων από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.
Αφορά 100.000 δανειολήπτες και θα κατατεθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Έχουν ήδη δοθεί 1433 οριστικά παραχωρητήρια σε οικισμούς του ΟΕΚ σε όλη την Ελλάδα, ενώ κοστολογήθηκαν και οι κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού, αίτημα χρόνων και των ίδιων των κατοίκων.
Παιδεία
Ιδρύονται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα Τμήματα Ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον, σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Τη χρονιά που πέρασε προσλήφθηκαν για την Ειδική Αγωγή πιο πολλοί αναπληρωτές από κάθε άλλη χρονιά.
Διευρύνεται το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ψυχολόγοι, Κοινωνικοί Λειτουργοί).
Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η ένταξη όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα.
Για τη κάλυψη των παραπάνω αναγκών, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού περίπου 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.
Αντισταθμιστικά για το ΕΚΑΣ
Πέραν των 7 πυλώνων για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, ο Αλέξης Τσίπρας στο κλείσιμο της εισήγησής του ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, πρωτοβουλία με δέσμη μέτρων τα οποία θα καλύψουν μεγάλο μέρος των απωλειών για τους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μία δέσμευση έναντι των δανειστών που είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
α) Πλήρης απαλλαγή για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση από την φαρμακευτική δαπάνη.
β) Απαλλαγή, για απώλειες από 30 ευρώ από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά Υγείας.
γ) Ένταξη για απώλειες από 110 ευρώ και πάνω στην Κάρτα Αλληλεγγύης.
δ) Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.
ε) Διατήρηση ισόποσης παροχής σε έναν από τους δύο συζύγους, αυτόν με το μικρότερο εισόδημα.