Το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας δεν σχεδιάστηκε για να εφαρμοστεί στην πράξη, αλλά ήταν σε μεγάλο βαθμό για το θεαθήναι, αναφέρει ένας από τους συντάκτες του, ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός Giuliano Amato.
Ο πρώην Ιταλός πρωθυπουργός, Giuliano Amato, ο οποίος αργότερα συνεργάστηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βοήθησε να συνταχθεί το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο αργότερα έγινε η Συνθήκη της Λισαβόνας.
Ο ίδιος είπε ότι είχε γράψει το πλέον διαβόητο άρθρο 50 και ότι ήταν σε μεγάλο βαθμό για το θεαθήναι.
«Έγραψα το άρθρο 50, έτσι το ξέρω καλά» δήλωσε σε συνέντευξη στη Ρώμη ο Giuliano Amato σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος παραδέχεται στη συνέντευξή του, είχε τοποθετήσει ειδικά το άρθρο για να εμποδίσει την βρετανική κυβέρνηση να διαμαρτύρεται ότι δεν υπήρχε τρόπος για αυτούς να εγκαταλείψουν το μπλοκ.
«Η πρόθεσή μου ήταν ότι θα πρέπει να είναι μια κλασική δικλείδα ασφαλείας που θα είναι εκεί, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ. Είναι σαν να έχετε ένα πυροσβεστήρα που δεν πρέπει ποτέ να πρέπει να χρησιμοποιηθεί. Αντ’ αυτού, η φωτιά ξέσπασε».
Ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός στη συνέχεια περιγράφει το Brexit ως «καταστροφή», και χαρακτήρισε τον David Cameron «τρελό» που κάλεσε σε δημοψήφισμα το λαό και κάλεσε τις άλλες χώρες να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα στις υπόλοιπες χώρες του μπλοκ να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ πρότεινε στους ηγέτες της Ένωσης:
«Μη δώσετε στους Βρετανούς τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ό,τι θέλουν τώρα που φεύγουν από την Ε.Ε. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουν ότι χάνουν πολλά αφήνοντας την Ε.Ε., τόσο πιο γρήγορα θα κάνουν κάτι γι’ αυτό το 2020 (τη χρονιά που κανονικά θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές στο νησί)».
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν μια «παράλογη ελπίδα», ωστόσο, και ως εκ τούτου θέλει «οι διαπραγματεύσεις να παραταθούν ώστε να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Η (Πρωθυπουργός) Τερέζα Μέι θέλει να ολοκληρώσει τα πράγματα πριν από το 2019, αλλά είναι εύκολο να παραταθούν τα θέματα», λέει ο ίδιος.