«Η διαπραγμάτευση του Απριλίου και του Αυγούστου του 2015 δεν στηρίχθηκε σε καταστροφικές απειλές εξόδου από το ευρώ, αλλά στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, τη δημιουργία συμμαχιών και την εκμετάλλευση των αντιθέσεων στην περιοχή της ευρωζώνης, και όχι στην τυχοδιωκτική επιλογή της εξόδου της χώρας από το ευρώ» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.
Ο κ. Χουλιαράκης τάχθηκε υπέρ της διερεύνησης των ευθυνών για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στην οικονομική καταστροφή από το 2010 που ξεκινούν τα μνημόνια έως σήμερα, «μακριά τα φώτα της δημοσιότητας, αντίστοιχη εκείνης που έκανε η Μεγάλη Βρετανία για τον πόλεμο στο Ιράκ».
«Η πρόταση της αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα ότι το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ήταν το αποτέλεσμα των αδυναμιών σχεδιασμού και αποτυχίας των δυο προηγούμενων, προσαρμογής αδυναμιών σχεδιασμού και της αποτυχίας των δυο προηγούμενων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι δεν είχε προετοιμάσει τη χώρα για έξοδο από το μνημόνιο και είχε κάνει λανθασμένους σχεδιασμούς.
Ανέφερε το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες στη λήξη του δικού τους προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής διέθεταν τα κεφάλαια για να καλύψουν ενδεχόμενα κενά στις χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
Συνεχίζοντας είπε ότι ακόμα και στην περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε στις αγορές με την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης, η οποία έδινε περιθώριο δανεισμού 10 δισ. ευρώ, δεν θα μπορούσε να καλύψει το σύνολο των υποχρεώσεών της, που στην καλύτερη των εκτιμήσεων άγγιζαν τα 33 δισ. ευρώ.