Στους ρυθμούς της Συνταγματικής Αναθεώρησης κινείται μετά και την ψήφιση της απλής αναλογικής πλέον το Μέγαρο Μαξίμου, με στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα να επεξεργάζονται τις προτάσεις που θα παρουσιάσει στην ειδική εκδήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στόχος της Ηρώδου Αττικού, όπως τόνισε και στο μήνυμά του για την επέτειο της Μεταπολίτευσης είναι μετά το πρώτο σκαλοπάτι της απλής αναλογικής, με την αναθεώρηση του Συντάγματος να σηματοδοτήσει το τέλος της Μεταπολίτευσης και το πέρασμα σε μία νέα εποχή αναδόμησης του πολιτικού σκηνικού και την «Ελλάδα του 2021». «Χαρακτηριστικά της εποχής αυτής πρέπει να είναι η διεύρυνση της δημοκρατίας, η ενίσχυση του λαϊκού παράγοντα στην λήψη των σημαντικών αποφάσεων, η θωράκιση της διαφάνειας και του κράτους δικαίου, η συνταγματική κατοχύρωση θεμελιωδών δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, δίνοντας στο στίγμα των προθέσεών του για τις προτάσεις που θα θέσει προς διαβούλευση.
Η αποτίμηση της διαδικασίας ψήφισης της απλής αναλογικής και η έναρξη του πλατιού κοινωνικού διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, βρέθηκαν εξάλλου στο επίκεντρο της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή των Γιώργου Κατρούγκαλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, αποτιμήθηκε ως πολύ θετικό το αποτέλεσμα της όλης πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να υλοποιήσει σε νόμο του κράτους το πάγιο αίτημα της Αριστεράς και γενικότερα των προοδευτικών δυνάμεων για καθιέρωση της απλής αναλογικής και μάλιστα με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Τονίστηκε ότι η ψήφιση της απλής αναλογικής αποτελεί ηθική και πολιτική νίκη και επισημάνθηκε, παράλληλα, ότι το γεγονός πως τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την απλή αναλογική ψηφίστηκαν με 179 και 180 ψήφους, έδειξε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορούν να εκφραστούν ευρείες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Στη συνεδρίαση διατυπώθηκε επίσης η εκίμηση ότι αποδυναμώθηκε η ΝΔ και ότι με τη στάση τους αποκαλύφθηκε ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Αναφορικά ωστόσο με τα θέματα της αναθεώρησης του Συντάγματος, το τοπίο δείχνει να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμα. Άπαντες συμφώνησαν ότι οι προτάσεις που θα παρουσιαστούν θα αποτελέσουν αντικείμενο ευρείας συζήτησης και διαλόγου τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, την επιστημονική κοινότητα αλλά κυρίως την ίδια την κοινωνία. Εξού και επισημάνθηκε ότι βασικό χαρακτηριστικό της διαδικασίας είναι ότι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές δεν είναι δουλειά των τεχνοκρατών και των «ειδικών», αλλά των πολιτών, οι οποίοι πρέπει να εμπλακούν ενεργά σε αυτήν.
Η αναφορά αυτή των κομματικών πηγών έρχεται επί της ουσίας να επιβεβαιώσει την εκπεφρασμένη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος συμβουλευτικού χαρακτήρα, προκειμένου η ίδια η κοινωνία να πάρει τον πρώτο λόγο για το νέο Σύνταγμα. Το δημοψήφισμα, το οποίο θα έχει πολλαπλά ερωτήματα αναφορικά με όλες τις μεγάλες αλλαγές της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πιθανότατα να επιστρατευθεί για να λύσει το «γόρδιο δεσμό» της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, θέμα το οποίο έχει ταρακουνήσει τα νερά και εντός του ΣΥΡΙΖΑ με την έντονη αντίδραση της Κίνησης των «53+».
Ποιες προτάσεις θα κάνει ο Τσίπρας για το Σύνταγμα
Οι πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αναφορικά με τις προτάσεις που θα θέσει επί τάπητος ο Αλέξης Τσίπρας προς διαβούλευση και εις βάθος συζήτηση για ένα έτος θα αφορούν κυρίως θεματικές και δεν θα αποτελούν αποκρυσταλλωμένες θέσεις μέχρι να συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
– Αναβάθμιση του θεσμού του δημοψηφίσματος και τη δυνατότητα διενέργειάς του κατόπιν λαϊκής βούλησης ικανού αριθμού πολιτών
– Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου σε σχέση με την εκτελεστική εξουσία
– Ψαλίδισμα των βουλευτικών προνομίων τα οποία έχουν υπερσυγκεντρωθεί μέσα από την πάροδο των ετών
– Σημαντικές αλλαγές στη χρηματοδότηση των κομμάτων
– Συνταγματική κατοχύρωση των υπέρτατων κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό και το ρεύμα
– Στήριξη του κράτους Δικαίου και των θεσμών που προάγουν τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή
– Συνταγματική διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων
Ερωτηματικά παραμένουν ο διαχωρισμός των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, καθώς το και θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Κυβερνητικές πηγές ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι οι εν λόγω προτάσεις δεν θα αποτελέσουν την τελική πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρά μονάχα θέσεις προς ευρεία συζήτηση. Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου είναι ανοιχτό και στις προτάσεις που θα καταθέσουν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως π.χ. το άρθρο 16 για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων που ζητά να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία.