Μπορεί το μυαλό όλων να βρίσκεται στις καταιγιστικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται στο εσωτερικό (εκλογικός νόμος, Συνταγματική Αναθεώρηση), ωστόσο η σημερινή έλευση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί ανοίγει και πάλι το δεύτερο κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με φόντο την αξιολόγηση του Οκτωβρίου και μεγάλο αγκάθι τα εργασιακά.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η χρονική συγκυρία στην οποία φθάνει στην Αθήνα ο Πιερ Μοσκοβισί είναι εξαιρετικά κρίσιμη για ολόκληρη την Ευρώπη, πράγμα που ουδείς στο κυβερνητικό επιτελείο παραγνωρίζει. Το Brexit, οι εξελίξεις στην Τουρκία και η τρομοκρατική απειλή που ρίχνει και πάλι βαριά σκιά πάνω από την Ευρώπη μετά το μακελειό της Νίκαιας κάνουν και τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στο ότι η δεύτερη αξιολόγηση πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν και να μην επαναληφθούν μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις, οι οποίες εκτός των άλλων μπορεί να θέσουν εκτός τροχιάς το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό είναι και το μήνυμα που έχει στείλει τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχουν τονίσει ότι στόχος είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση εντός του Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό για την προετοιμασία των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά, με στόχο την απομόνωση του ΔΝΤ που επιμένει σε ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα όπως η ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η περαιτέρω συρρίκνωση του βασικού μισθού.

Τούτων δοθέντων, η Αθήνα έχει ήδη ζητήσει την συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις τόσο της Επιτροπής Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, με τα οποία η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει διαρκείς επαφές και διαβουλεύσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ζητήσει από τον Πιερ Μοσκοβισί την επαναβεβαίωση της σθεναρής συνδρομής της Κομισιόν απέναντι στις αξιώσεις του ΔΝΤ, όπως αυτή είχε εκφραστεί διά στόματος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στα μέσα του Ιουνίου. Ένα θετικό σινιάλο από τον Ευρωπαίο Επίτροπο εκτιμάται στην κυβέρνηση ότι θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις θέσεις της για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ για το θέμα θα ακολουθηθεί και η πεπατημένη της συνδρομής των κοινωνικών εταίρων. Το στρατηγικό πλάνο της Ηρώδου Αττικού για τη δεύτερη αξιολόγηση συνοψίζεται στη δημιουργία ενός πόλου Ελλάδας – ευρωπαϊκών θεσμών απέναντι στο ΔΝΤ, ώστε να βρεθεί απομονωμένο.

Την ίδια ώρα ο Μοσκοβισί προσγειώνεται στην Αθήνα έχοντας στείλει ουσιαστικά τα μηνύματά του με τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΜΝΙ. Εκεί, τόνισε την αναγκη να κλείσει γρήγορα και εμπρόθεσμα η δεύτερη αξιολόγηση και να μην ανοίξει επί του παρόντος από την ελληνική πλευρά το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς η κυβέρνηση καλείται εν ευθέτω χρόνω να καταρτίσει και το μεσοπρόθεσμο για την περίοδο 2017 – 2020, όπου στοχεύει σε μείωση των πλεονασμάτων από 3,5% σε τουλάχιστον 2,5% για το 2019.

Στο ίδιο μήκος κύματος εξάλλου αναμένεται να κινηθεί ο πρωθυπουργός και κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, η οποία θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή. Το ταξίδι εξπρές κανονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μπαράκ Ομπάμα στη Βαρσοβία, με την ελληνική πλευρά να προσδοκά εκ νέου στον αμερικανικό παράγοντα για να μετριαστούν οι αξιώσεις του Ταμείου για τα εργασιακά.