«Πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην προσφέρουμε άλλοθι σε κανέναν – οι δόσεις δεν χαρίζονται, κερδίζονται», τονίζει ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για την απομάκρυνση των σεναρίων περί χρεοκοπίας.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει ότι η σκληρή διαπραγμάτευση ενδέχεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβρη και μιλά για τη συνάντησή του με τον πρώην ομολογό του, κ. Σόιμπλε.
Αρκεί η διασφάλιση της έκτης δόσης, χωρίς νέο δάνειο; Τον Δεκέμβρη η α’ δόση του επόμενου ή νέο θρίλερ;
Το έχουμε πει ξανά, οι δόσεις δεν χαρίζονται, κερδίζονται με βάση την πρόοδό μας. Πήραμε γενναίες αποφάσεις, για να εξασφαλίσουμε την έκτη δόση, όπως κάναμε με όλες τις προηγούμενες. Κάνουμε ό,τι απαιτείται για όλες τις επόμενες.
Θα σωθεί η παρτίδα;
Το παιχνίδι είναι πολύπλοκο, οι παίχτες πολλοί και δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Εμείς, όμως, πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας και να μην προσφέρουμε άλλοθι σε κανέναν.
Εχετε σκεφτεί το πολιτικό κόστος και την ενδεχόμενη κοινωνική αναταραχή;
Πιστεύετε ότι θα μας ξαναψήφιζε ο κόσμος αν είχαμε αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει; Δεν είναι η Ελλάδα εκεί που είναι σήμερα επειδή διαδοχικές κυβερνήσεις λειτούργησαν με βάση το λεγόμενο “πολιτικό κόστος”;
Η συγκυβέρνηση νομιμοποιεί σκληρές αποφάσεις για τους πολίτες;
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη στα δύσκολα και μόνη της. Οι σκληρές αποφάσεις δεν νομιμοποιούνται από τις παρατάξεις. Τις υπαγορεύει η συγκυρία. Δεν μας αρέσει να επιβάλλουμε μέτρα. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μια κυβέρνηση ισχυρή, όπως η σημερινή, δίνει στη χώρα το πλεονέκτημα να διαπραγματεύεται με ταχύτητα, ευελιξία, αποτελεσματικότητα. Δείτε τη δυσκολία λήψης αποφάσεων κυβερνήσεων συνεργασίας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι εκλογές… απαγορεύονται;
Το πολίτευμα δεν απαγορεύει τίποτα τέτοιο, όμως ο κοινός νους απαγορεύει την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Ο κ. Βενιζέλος πιστεύει ότι θα υπάρξουν πρωτογενή πλεονάσματα το 2012 – όνειρα… φθινοπωρινής νυκτός;
Καθόλου, οι αριθμοί μιλάνε μόνοι τους. Το 2009 το πρωτογενές έλλειμμα ήταν πάνω από 24 δισ. ευρώ, το 2010 μειώθηκε στα 10 και φέτος σχεδόν θα μηδενιστεί στα 2 δισ. ευρώ. Η επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα έχει δρομολογηθεί και θα γίνει το 2012.
Υπάρχουν περισσότερο (ή λιγότερο) μεταρρυθμιστές στο ΠΑΣΟΚ;
Επιθέσεις και κριτική είναι στο πρόγραμμα όταν έχεις να κάνεις τόση δουλειά, σε λίγο χρόνο, σε δύσκολες συνθήκες. Από εκεί και πέρα, νομίζω γίνεται όλο και περισσότερο αντιληπτή η αναγκαιότητα των αποφάσεων που παίρνουμε ? ακόμα και από αυτούς που τις αμφισβήτησαν στο παρελθόν.
Πώς θα εφαρμοστεί η 21η Ιουλίου;
Προϋπόθεση για εμάς να παραμείνουμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας. Και, βέβαια, να είναι συνεπείς και οι εταίροι μας.
Το “Ηλιος” φέρνει “φως” στην Οικονομία; Αληθεύει ότι η σύμβαση προβλέπει 500 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο;
Ανοησίες, δεν έχει υπογραφεί καμία σύμβαση. Το “Ηλιος” προσελκύει ήδη ενδιαφέρον. Αποτελεί το σχέδιο για αξιοποίηση του μεγαλύτερου φυσικού μας πόρου για εξυπηρέτηση εγχώριων αναγκών και εξαγωγή ενέργειας προς τη Β. Ευρώπη. Σημαίνει επενδύσεις συνολικά 20 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 60.000 θέσεις εργασίας, επέκταση της υπάρχουσας υποδομής με μεγάλες επενδύσεις, αλλά και ένταξη νέων μικρών, ακόμη και πολύ μικρών μονάδων.
Στο Βερολίνο συζητήσατε (λίγο πριν από την τηλεδιάσκεψη) με τον κ. Σόιμπλε μόνο για το “Ηλιος”; Θέλουν να σταματήσει το θρίλερ (περί χρεοκοπίας) για την Ελλάδα;
Δεν μπορώ να σας πείσω ότι δεν ειπώθηκε και κάτι οικονομικό. Η συνάντηση όμως είχε ως θέμα την παρουσίαση του σχεδίου “Ηλιος”. Οσο για το “θρίλερ”, ποιος δεν θέλει να σταματήσει; Μόνος τρόπος είναι να δούμε μπροστά, όχι μόνο τις αδυναμίες αλλά και τις δυνατότητές μας, όσα πρέπει να γίνουν για να παραχθεί νέο εισόδημα και να σταθούμε στα πόδια μας.
Γιατί τον Οκτώβρη η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2012; Νέα μέτρα που δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση ενδεχομένως;
Σημαίνει περισσότερα εργαλεία στη διάθεση της χώρας για τη διαπραγμάτευση που θέλουμε να ολοκληρωθεί με επιτυχία έως τον Δεκέμβριο.
Θα είστε υποψήφιος στην Κοζάνη; Ή προτιμάτε τη στέγη του Επικρατείας;
Την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσα στην Κοζάνη ότι δεν θα είμαι υποψήφιος εκεί. Ηταν δύσκολη απόφαση. Αγαπώ τον τόπο μου, θα βρίσκομαι πάντα δίπλα του, όμως όταν εκπροσωπείς μια περιοχή, απαιτεί διαρκή ενασχόληση και με τις παρούσες συνθήκες ήταν δύσκολο. Από εκεί και πέρα, οι όποιες αποφάσεις ανήκουν στο κόμμα και στον πρόεδρο.
Και με τη ΔΕΗ, τι σκοπεύετε να κάνετε; Θα προχωρήσει η αποκρατικοποίησή της;
Καταρχάς κλείνουμε τις επόμενες εβδομάδες τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για την πρόσβαση στους λιγνίτες από τρίτους, μέσω πώλησης τουλάχιστον δύο μονάδων και μιας συμφωνίας ανταλλαγής ισχύος. Πέρα από αυτό, έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει πώληση μέσω Χρηματιστηρίου, από τη στιγμή που δεν αντικατοπτρίζεται η πραγματική αξία της μετοχής της ΔΕΗ. Γι’ αυτό και επιλογή μας είναι για το 2012 είτε εύρεση στρατηγικού επενδυτή είτε διακράτηση ενός μεγαλύτερου ποσοστού από το Δημόσιο και πώληση θυγατρικών.
Η κ. Γεωργαντά σάς κατηγορεί προσωπικά ότι “φουσκώσατε” το έλλειμμα μαζί με την ΕΛΣΤΑΤ, σας κατηγορεί ακόμα και για λογοκρισία. Τι ισχύει;
Αυτά είναι το λιγότερο αστεία. Δεν έχετε ιδέα πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή μου ως υπουργός Οικονομικών, αλλά και πόσο πιο εύκολη θα ήταν η ζωή όλων των συμπολιτών μας αν δεν είχε φτάσει το έλλειμμα σε αυτά τα ύψη! Δυστυχώς για όλους μας, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2009 ήταν 15,4% του ΑΕΠ, όπως ανακοίνωσε και επίσημα η ΕΛΣΤΑΤ και η EUROSTAT. Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων, το 2010, έγινε με την ίδια ακριβώς μεθοδολογία που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Και αν κάποιος δυσκολεύεται να ακολουθήσει τη μεθοδολογία, τουλάχιστον θα πρέπει να είναι σε θέση να εξηγήσει πώς ένα μικρότερο έλλειμμα από 36 δισ. ευρώ -όπως ισχυρίζονται κάποιοι- οδήγησε σε αύξηση χρέους κατά 36 δισ. Η δουλειά που έγινε για τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών μας είχε ως αποτέλεσμα να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις για τα ελληνικά στοιχεία, τον Νοέμβριο του 2010.
Και αυτήν τη δουλειά δεν την έκανε ούτε ο υπουργός ούτε κανένα άλλο πολιτικό στέλεχος. Την έκαναν ομάδες εμπειρογνωμόνων της ελληνικής Δημόσιας Σιοίκησης, της Eurostat και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Ας αφήσουμε, λοιπόν, κατά μέρους φτηνές και εύκολες, συνομωσιακού τύπου, δικαιολογίες για τον απόλυτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζήσαμε και τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης της ΝΔ. Οσο για τα λεγόμενα της κυρίας Γεωργαντά, η φρασεολογία που χρησιμοποιεί μιλά από μόνη της για την περίπτωσή της.