Κόκκινο βαράει το θερμόμετρο στο Μαξίμου για το πολύκροτο σκάνδαλο της Siemens με την κυβέρνηση να περνά στην αντεπίθεση, επιχειρώντας να επιδείξει πολιτική βούληση για την απονομή δικαιοσύνης σε μία υπόθεση που όπως τονίζουν επιβεβαιώνει στην πράξη τις αμαρτίες του πάλαι ποτέ κραταιού πολιτικού συστήματος.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Ο κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει σηκώσει τη ρομφαία της διαφάνειας και του πολέμου στη διαφθορά έχει σημάνει συναγερμό στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να ζητά την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας. Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι η εν λόγω δικαστική περιπέτεια ενδείκνυται για να υπογραμμιστεί εκ νέου και επί του πρακτέου η πολιτική βούληση για μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, ενώ παράλληλα το προνομιακό πεδίο εκτιμάται ότι φέρνει σε δύσκολη θέση τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε πρωτοβουλία και σε επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, του έδωσε την εντολή να μεταβεί την Πέμπτη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να ζητήσει από την Εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Στο κυβερνητικό επιτελείο την ίδια ώρα διαβλέπουν πίσω από το φιάσκο της επ’ αόριστον αναβολής μεθόδευση που σύμφωνα με τις διαρροές συνεργατών του πρωθυπουργού πηγάζει από την Εισαγγελία Εφετών.

Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητική πηγή, αφού ξεκαθάρισε ότι εξ αρχής οι μεταφράσεις που ζητήθηκαν, παραδόθηκαν, «φωτογραφίζει» τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Ισίδωρο Ντογιάκο, διατυπώνοντας το εξής χαρακτηριστικό ερώτημα: «Είναι είτε παράλειψη είτε μεθόδευση». Ακόμη πιο αποκαλυπτική όμως είναι η απάντηση στο ρητορικό, όπως αποδεικνύεται, ερώτημα: «Είναι πολύ καλός νομικός ο κ. Ντογιάκος για να έχει κάνει παράλειψη». Από το πρωθυπουργικό επιτελείο απευθύνουν βαρύ «κατηγορώ» στο «πολιτικό κατεστημένο, που έχει φάει από τη Siemens και τώρα έχει βγει να καλύψει τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών».

«Το κάνουν για να καλύψουν τη μεθόδευση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών. Δείχνουν με τη σπουδή τους τις ευθύνες τους. Και προσπαθούν να ξεπλύνουν τον εαυτό τους και τα άπλυτά τους από το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη Μεταπολίτευση και μετά», υποστηρίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

Εν τω μεταξύ, στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, παρέδωσε τον φάκελο του υπουργείου Εξωτερικών με τα μεταφρασμένα έγγραφα που αφορούν την υπόθεση της Siemens ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, στον απόηχο των αντιδράσεων και της πολιτικής αντιπαράθεσης που ξέσπασαν με την αναβολή της δίκης.

Η κίνηση του κ. Αμανατίδη εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για άμεσα εκδίκαση των υποθέσεων της Siemens.

Παράλληλα, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, διέταξε τη διενέργεια άμεσης πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες που οδήγησαν στην αναβολή της δίκης της Siemens επ’ αόριστον.