Την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη προκάλεσαν οι ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, μεταξύ Κύπρου και Καστελόριζου αλλά και η ταυτόχρονη αμφισβήτηση από την πλευρά της γειτονικής χώρας της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου.

«Την αμφισβήτηση συνοδεύει και απόπειρα εκφοβισμού», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και αποδοκίμασε την ανακοίνωση της Άγκυρας να οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα μεταξύ της Τουρκίας και των κατεχομένων.

«Θα οριοθετήσει δηλαδή υφαλοκρηπίδα με ανύπαρκτο κατά το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κράτος, αναγνωρισμένο μόνο από την ίδια», σημείωσε η κα. Μπακογιάννη και κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση αντί να εκδίδουν ανακοινώσεις ρουτίνας, να αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα, να συνεργαστούν με την κυπριακή κυβέρνηση και να θέσουν το ζήτημα στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

«Η ανυποληψία στην οποία έχουν περιπέσει στους οργανισμούς αυτούς τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, απλώνει τώρα τους κινδύνους από το πεδίο της οικονομίας σε εκείνο της ίδιας της εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Αλλά εδώ δεν συγχωρείται η παραμικρή καθυστέρηση ή ολιγωρία», επισήμανε και ανακοίνωσε ότι η Δημοκρατική Συμμαχία θα θέσει το θέμα στην Ομάδα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Εξέφρασε δε την ελπίδα για επιτυχή παρέμβαση «όπως εκείνη που δύο φορές αναλάβαμε για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και τη στροφή του προγράμματος στήριξης προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση».