Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ εξέφρασε σήμερα ανησυχία για τις διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων στο θέμα της κρίσης χρέους, κυρίως ανάμεσα στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Είναι πολύ κρίμα να διαπιστώνουμε όχι μόνον ότι υπάρχουν διαφωνίες στη συζήτηση για την στρατηγική στην Ευρώπη, αλλά ότι υπάρχει και μια σύγκρουση ανάμεσα στις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», δήλωσε ο Γκάιτνερ στο περιθώριο συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στην οποία έχει προσκληθεί, στο Βρότσλαβ στην Πολωνία.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να συνεργάζεται προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικοί κίνδυνοι για τις χρηματοπιστωτικές αγορές», προσέθεσε, ζητώντας να αποφευχθεί με κάθε τίμημα «η απειλή χρεοκοπιών στη σειρά χωρών της ευρωζώνης».

Ο κ. Γκάιτνερ δεσμεύτηκε εξάλλου ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν την Ευρώπη να εξέλθει από την κρίση χρέους.
«Δεν θέλουμε να δούμε την Ευρώπη αποδυναμωμένη από μια παρατεταμένη κρίση, είναι καλύτερο για μας αν η Ευρώπη είναι πιο ισχυρή», σημείωσε και κατέληξε: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ευρώπη να διαχειριστεί αυτές τις προκλήσεις».