Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επέστρεψε με την ελληνική αποστολή κάνοντας έναν θετικό απολογισμό από την επενδυτική εξόρμηση στην Κίνα, ωστόσο το εκρηκτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην εσωτερική πολιτική σκηνή, δη τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα και το εξαιρετικά «βαρύ» πρόγραμμα του πρωθυπουργού, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για επανάπαυση και πανηγυρισμούς.
Του Νίκου Ανδριόπουλου
Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «προφάσεις εν αμαρτίαις» αναφορικά με την επαναφορά του αιτήματος για Εξεταστική, καθώς πίσω από την κίνηση αυτή «βλέπουν» προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει την ατζέντα από την ψήφιση του εκλογικού νόμου, ενώ παράλληλα επιχειρεί να συσπειρώσει γύρω από το θέμα της οικονομίας τις δυνάμεις της ήσσονος αντιπολίτευσης που έχουν διαμηνύσει πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική.
Παράλληλα, σήμερα ξεκινά στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, με το κυβερνητικό επιτελείο να αναγνωρίζει ότι οι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί μετά το απρόσμενο – βάσει των αρχικών τοποθετήσεών του – «όχι» του ΠΑΣΟΚ, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 200 ψήφων που θέλει το Μαξίμου για την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής.
Τα μέτωπα ωστόσο που είναι πλέον ανοιχτά για την κυβέρνηση είναι πολλά, καθώς σημαντικές καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί και στα προαπαιτούμενα για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ. Πρόθεση του Μαξίμου ωστόσο είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές να κλείσουν το συντομότερο δυνατόν και να μην υπάρξουν νέες μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις και εμπλοκές, καθώς το κονδύλι αυτό αναμένεται ως μάννα εξ ουρανού για να δοθεί ανάσα ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.
Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο δεν θα έχει άπλετο χρόνο στη διάθεσή του, καθώς το μόνο που θα προλάβει εντός της ημέρας μέσα από μία σειρά αλλεπάλληλων συσκέψεων στο Μαξίμου θα είναι μία ανασύνταξη δυνάμεων και οι σχετικές εντολές για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Και αυτό διότι στις 8 και 9 του μήνα θα πρέπει να βρίσκεται στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ εν συνεχεία θα ταξιδέψει στο Παρίσι ως προσκεκλημένος του Φρανσουά Ολάντ στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ηγετών για την προώθηση του προοδευτικού μετώπου με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό Νότο ενάντια στις σκληρές επιταγές του Βερολίνου μετά το Brexit.
Θετικό πρόσημο από την Κίνα
Την ίδια ώρα πάντως, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι εξαιρετικά θετικά είναι τα μηνύματα που φέρνουν στις αποσκευές τους από την Κίνα, καθώς όπως σημειώνουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν οι βάσεις για το δεύτερο δεκαετές κεφάλαιο στις ελληνοκινεζικές σχέσεις και συμμαχίες με σημαντικές επενδύσεις από το Πεκίνο. Το κλίμα στο αεροπλάνο παρά την κούραση από το βεβαρυμένο πρόγραμμα ήταν πολύ καλό, αφού η ελληνική αποστολή έλαβε τις διαβεβαιώσεις που αποζητούσε για μετατροπή της χώρας σε γέφυρα μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άπαντες παρέπεμπαν στα χαρακτηριστικά λόγια κινέζων διπλωματών από το Πεκίνο που τόνιζαν πως «η συμφωνία της Cosco για τον ΟΛΠ είναι το κεφάλι του Δράκου της ελληνο-κινεζικής συνεργασίας που θα οδηγήσει σε μια ευρύτερη συνεργασία σε διάφορους τομείς».
Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι έντονο ενδιαφέρον εκφράστηκε από το Πεκίνο και για την αξιοποίηση του Θριάσιου ως κέντρο logistics, επενδυτική πρόταση την οποία έθεσε επί τάπητος και ο Αλέξης Τσίπρας τόσο κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Cosco, όσο και με τον Κινέζο πρωθυπουργό.
Πέραν τούτων, οι προτάσεις για τις οποίες έδειξε ενδιαφέρον το Πεκίνο στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Κινέζο ομόλογό του, πλέον αποτελούν αντικείμενο διεργασίας της μόνιμης ελληνοκινεζική επιτροπή παρακολούθησης της πορείας των επενδύσεων, ώστε να επιλύονται προβλήματα χωρίς την «διαμεσολάβηση» τρίτων. Οι προτάσεις αυτές αφορούν σε:
Επενδύσεις: α) Συμμετοχή στους διαγωνισμούς για Θριάσιο και Καστέλι. β) Εξέταση κινεζικής ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.
Επένδυση στον τραπεζικό τομέα.
Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων στην Κίνα.
Έρευνα και καινοτομία: Δημιουργία κέντρου Research & Development στην Ελλάδα.
Τουρισμός: Επενδύσεις σε τουριστικά ακίνητα, αύξηση τουρισμού (με στόχο 1 εκατ. Κινέζων επισκεπτών), απευθείας πτήση Πεκίνο-Αθήνα.
Συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα και την εκπαίδευση, όπου η κινεζική πλευρά δείχνει ιδιαίτερα θετική.
Παράλληλα, μεγάλο βάρος ρίχνουν από το Μαξίμου στις επαφές που είχε τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τις συμφωνίες που σύναψε η ομάδα επιχειρηματιών που βρισκόταν στην ελληνική αποστολή με τους κινεζικούς τεχνολογικούς κολοσσούς ( Alibaba, ZTE και HUAWEI) καθώς και στους διαύλους επικοινωνίας με τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους Foshun και CEFC, οι οποίοι αμφότεροι βρίσκονται μέσα στις 500 μεγαλύτερες εταιρίες του Forbes.
Η πρώτη δραστηριοποιείται ήδη στην Ελλάδα ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού, ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας Folie-Folie και ως μέτοχος της εταιρείας τουριστικών επενδύσεων Club Med και ενδιαφέρεται για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικων προϊόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα, και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Όσο για την εταιρεία χρηματοδοτήσεων CEFC, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι πρόκειται για έναν σημαντικό «παίχτη» αφού η 8η σε μέγεθος εταιρία της Κίνας ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις ευρωπαϊκές αγορές και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχει επενδύσει στην Τσεχία περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ. Οι βασικές δραστηριότητές της είναι οι επενδύσεις κεφαλαίων, το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, το φάρμακο, η βιομηχανία, ο αθλητισμός.
Εντός των επόμενων ωρών το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κάνει και έναν ευρύ απολογισμό για τα αποτελέσματα του ταξιδιού στην Κίνα, με αναφορά σε όλες τις συμφωνίες που προωθήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών.