Για τη διαδικασία της περσινής διαπραγμάτευσης μέχρι και το δημοψήφισμα του περσινού καλοκαιριού, μίλησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ΕΡΤ.

«Είχαμε πει πριν τον Ιανουάριο που εκλεγήκαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην Ευρώπη. Χρειαζόταν η σύγκρουση. Δεν μπορούσε μια κυβέρνηση της Αριστεράς να μην προσπαθήσει να βρει λύσεις και μέσα από συγκρούσεις. Πριν τον Γενάρη, αν δεν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα υπήρχε μόνο η Λεπέν, μόνο η Φαράζ, μόνο η αυστριακή ακροδεξιά. Αυτό που πετύχαμε μέχρι το δημοψήφισμα ήταν (να δείξουμε) αν μπορεί να υπάρξει μια αριστερή φωνή μέσα από συγκρούσεις και συζητήσεις, να αναδεχθεί το θέμα της λιτότητας και της λειτουργίας της Ευρώπης. Άξιζε τον κόπο αυτό. Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν οι Podemos, η Αριστερά στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «το ζήτημα ήταν εάν η Αριστερά θα μπορούσε να αλλάξει την Ευρώπη σε πιο κοινωνική και δημοκρατική κατεύθυνση. Αυτό το δημοψήφισμα έδωσε ώθηση στον κόσμο».

Ερωτώμενος για το αν ο ίδιος θεωρεί πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκπληρώθηκε, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «Η απάντηση στο δημοψήφισμα ήταν πολυσύνθετη. Οι πολίτες είχαν μπροστά τους μια συμφωνία που κατέγραφε όχι τον κοινό τόπο βάση του οποίου διαπραγματευόμασταν εμείς, αλλά την αρχική θέση των θεσμών. Είχαν μπροστά τους μια συμφωνία που δεν ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης» και την καταψήφισαν.

Όσο για τη διαπραγμάτευση από την πρώτη εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, «κανένας από μας πριν τον Γενάρη δεν νόμιζε πως θα ήταν πάρτι τσάι της βασίλισσας. Ξέραμε ότι θα υπήρχαν αντιρρήσεις και αντιθέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε θέμα για όλα τα συμφωνηθέντα, για το μονόδρομο της λιτότητας. Εμείς τα αμφισβητήσαμε όλα αυτά».

«Είχαμε εντολή να αλλάξουμε τα πράγματα. Εάν το καταφέραμε αυτό, θα  φανεί στο τέλος της τετραετίας», εκτίμησε ο υπουργός.

Μιλώντας για την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι τον Φλεβάρη «υπήρχαν πολλές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση».

«Η συμφωνία του Φεβρουαρίου δεν έλεγε τίποτα για την 5η αξιολόγηση. Μιλούσε για ένα καινούργιο πρόγραμμα. Θεωρούσαμε πως ήταν κάτι που μπορούσαμε να πουλήσουμε στον κόσμο, ότι κάναμε διαπραγμάτευση, η Ευρώπη σεβάστηκε τον ΣΥΡΙΖΑ και εμείς σεβαστήκαμε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Μέσα σε μια εβδομάδα, οι θεσμοί άλλαξαν τη συμφωνία, επιμένοντας ότι πρέπει να κλείσουμε την 5η αξιολόγηση. Θα μπορούσαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να λέμε ‘οκ το κάνουμε’. Δεν το κάναμε όμως. Αυτό που μας δώσαν στο τέλος και πήγαμε στο δημοψήφισμα, δεν ήταν κάτι που μπορούσε να δεχτεί ο λαός. Σε όλα τα άλλα εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων, ήταν οι αρχικές θέσεις των δανειστών κι όλοι έλεγαν ‘ψηφίστε το’! Αυτό δείχνει τη διαφορά μας με τους υπόλοιπους».

Ερωτώμενος, για τις δηλώσεις του Ρέγκλινγκ και άλλων οικονομολόγων όπως του κ. Στουρνάρα, ότι η περσινή διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. ευρώ, ο κ. Τσακαλώτος απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Μου κάνει εντύπωση άνθρωποι πανεπιστημιακοί που αν καθόμαστε σε ένα τραπέζι δεν θα λεγαν τέτοια πράγματα, να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο», τόνισε και εξήγησε πως το νέο δάνειο της Ελλάδας ήταν για να πληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, να ανακυκλώσουμε παλαιά χρέη και να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες.

«Ότι το κόστος ήταν 100 δισ. ευρώ δεν υπάρχει επιχείρημα που να το στηρίζει, θα συνεχίζουν να το λένε και ελπίζουν να πιάσει», υπογράμμισε ο υπουργός.