Την ανάγκη να υπάρξουν συντονισμένες δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν, υπέρ των λαών και των χειμαζόμενων κοινωνιών, οι εστίες πολέμων, οι εστίες ακραίων φονταμενταλιστικών θρησκευτικών συγκρούσεων, οι εστίες αποσταθεροποίησης και υπανάπτυξης, οι εστίες μεγάλων κινδύνων που δημιουργούν και τις μαζικές μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης.

«Τα προβλήματα αυτά δεν έρχονται από τον ουρανό, ούτε είναι στη μοίρα των λαών, αρκεί να τα συνειδητοποιήσουμε και να στρατευθούμε για να λυθούν σε διεθνή κλίμακα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.

Παράλληλα σημείωσε πως «στους δύσκολους χρόνους που διανύει ο κόσμος μας, είναι ασφαλής η πεποίθησή μας πως ο χώρος του κοινοβουλευτισμού, όπως και οι εξ αυτού προερχόμενες εκφράσεις αμεσότερης δημοκρατίας, είναι αυτός που οφείλει να έχει και να αναδεικνύει όλο και περισσότερο τον ρόλο του ως προστάτη των λαϊκών συμφερόντων και βοηθό κάθε αδύνατου και εμπερίστατου πολίτη» και προσέθεσε: «Ο κοντινός μας Αριστοτέλης μάς καθορίζει ως “μόρια της πολιτείας”, τμήματά της δηλαδή, και μας συναριθμεί, εμάς το “βουλευόμενον μόριον”, με τα άλλα δύο, “το περί τας αρχάς” και το “δικάζον”. Θεωρεί μάλιστα ότι ένα από τα κυριότερα μέσα για τη στερέωση ενός πολιτεύματος είναι η άσκηση της εξουσίας με μετριοπάθεια. Ακριβώς, λοιπόν, με αίσθηση αυτής της μετριοπάθειας, είμαι βέβαιος πως θα διεξαχθούν οι εργασίες της Συνέλευσής σας, των οποίων και εγώ με τη σειρά μου κηρύσσω την έναρξη».

Εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι η Βουλή των Ελλήνων, μαζί με την Κρατική Δούμα της Ρωσίας, συμμετέχουν μέσω της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στις εκδηλώσεις του έτους φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας και υπογράμμισε: «Αναδεικνύουμε έτσι, τα δύο κοινοβούλια, την ΔΣΟ ως τον φορέα εκείνο που μας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες έκφρασης κοινών πρωτοβουλιών και ενδιαφερόντων. Η παρουσία άλλωστε εδώ σήμερα του φίλου προέδρου της Ρωσικής Κρατικής Δούμα κ. Σεργκέι Ναρίσκιν το αποδεικνύει σε κάθε περίπτωση».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε, επίσης, στον ρόλο και τις δράσεις της ΔΣΟ, λέγοντας:

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με αναφορά σε ιδιαίτερη πτυχή της κοινής πολιτισμικής μήτρας των λαών μας, με έδρα τη Βουλή των Ελλήνων, κατορθώνει επιτυχώς επί 23 χρόνια να προστατεύει και να αναδεικνύει τον κοινοβουλευτικό-πολιτικό της χαρακτήρα, αναζητώντας ακριβώς κοινές πολιτισμικές και πολιτικές εκφράσεις και λογικές. Τις αντλεί αυτές από έναν χώρο πλούσιο σε ιστορική και καλλιτεχνική παράδοση, ψυχικά δε και πνευματικά ωφέλιμο για τους πολίτες μας. Διατηρώντας παράλληλα την αναγκαία απόσταση ασφαλείας από τον ιερατικό χώρο, διαφυλάσσοντάς τον από τις όποιες τρέχουσες πολιτικές πρακτικές, αλλά σε επαφή με τα μεγάλα προβλήματα και τις προκλήσεις της εποχής μας, ιδιαίτερα στη μεγάλη ευαίσθητη περιοχή μας που δοκιμάζεται από πολλαπλές εστίες αποσταθεροποίησης.

Παρείχε όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να παρέχει, όλο και πιο έντονα και επιτυχώς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, δυνατότητες, ιστορικές πληροφορίες και αναφορές, επανατροφοδοτώντας την πολιτική μας ζωή, με έννοιες τόσο αναγκαίες στον καιρό μας, όπως αυτές της ετερότητας, της συναλληλίας, των διεθνών πολιτισμικών διακυβευμάτων, της συνεργασίας και της οικουμενικότητας.

Αρδεύει δε τον ενίοτε άνυδρο και στεγνά δικανικό κοινοβουλευτικό λόγο, με έννοιες χρήσιμες και ανθηρές όπως αυτές του σεβασμού του προσώπου του άλλου, της κατανόησης και της προστασίας του διαφορετικού, της δυνατότητας έκφρασης και δράσης των μειοψηφικών ομάδων της κοινωνίας, της αλληλεγγύης, των πανανθρώπινων αξιών, ως θεμέλιο για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Ως διακοινοβουλευτικό σώμα, μας παρέχει ακόμη τη δυνατότητα να βγούμε έξω από τα στενά όρια των κρατικών μας οριζόντων και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας, γενόμενοι μέτοχοι των προβλημάτων των άλλων. Παράλληλα όμως μας παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστώνουμε την ομοιότητα των προβλημάτων που απασχολούν τους λαούς μας και τις κοινές βάσεις της αναφοράς τους. Να διαπιστώσουμε δηλαδή την κοινή βάση των προβλημάτων του νέου παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας, των αντιθέσεων και των αντιφάσεών του, για να επιχειρήσουμε τη θετική υπέρβαση υπέρ των λαών και της ειρήνης».

Είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η ετήσια Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ και για το γεγονός αυτό ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε: «Η πόλη της Θεσσαλονίκης παρέχει τη δυνατότητα σε όλους τους φιλοξενούμενούς μας, συναδέλφισσες και συναδέλφους, να ψηλαφίσουν τον πολιτισμό και την κοινωνική της ζωή, μέσα στη μακραίωνη ιστορία της, ως μιας πόλης σύνθεσης και αρμονικής συνύπαρξης πολιτισμών και λαών κατά το πρόσφατο παρελθόν, ως μιας πόλης με ιστορικές διαχρονικές μνήμες, πόλη στολίδι και καύχημα της Μεσογείου και της Ευρώπης».